Venäläiskuvernööri: Ukraina pommitti Belgorodin aluetta – MTV Uutiset seurasi sotaa

Ukraina sotapromovideo 1:04
Katso Ukrainan lauantaina julkaisema rekrytointivideo!

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 29. toukokuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

  • Britannian puolustusministeriö: Wagner-joukkojen vetäytyminen Bahmutista alkanut
  • Venäjä syyttää Ukrainaa kahdesta iskusta sen maaperälleen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tiistain seuranta löytyy täältä

22.19: Ukrainasta uusi ehdotus: Venäjälle perustettava demilitarisoitu vyöhyke sodan jälkeen

Venäjän maaperälle Ukrainan rajalle pitäisi perustaa 100–120 kilometrin demilitarisoitu vyöhyke sodan jälkeen. Näin ehdottaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mikhailo Podolyak.

Hänen mukaansa vyöhykkeen perustaminen olisi välttämätöntä, jotta Ukrainan alueita voitaisiin suojella Venäjän hyökkäyksiltä.

21.16: EU:n huippudiplomaatti: Venäjä suostuu neuvotteluihin vain, jos se voittaa sodan

CNN uutisoi, että Euroopan unionin huippudiplomaatti Josep Borrell sanoi maanantaina, ettei hän ole toiveikas sen suhteen, miten Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti etenee tänä kesänä.

Borrell lisäsi, että hän uskoo Venäjän neuvottelevan vain, jos se voittaa sodan. Borrellin huomautukset tulivat, kun Moskova iski Kiovaan maanantaina yllätyshyökkäyksellä päivällä muutama tunti sen jälkeen, kun se oli yöllä tulittanut Ukrainan pääkaupunkia ja koko maata.

15.13: Valko-Venäjän Lukashenka: ”Ydinaseita kaikille”, jotka haluavat mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän liittoumaan

Reuters kertoo Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenkan sanoneen sunnuntai-iltana Venäjän valtiollisen television esittämässä haastattelussa, että jos mikä tahansa maa haluaa mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän liittoumaan, niin tarjolla voisi olla ”ydinaseita kaikille”.

Maiden puolustusministerit allekirjoittivat viime viikolla sopimuksen Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle.

– Kukaan ei ole sitä vastaan, että Kazakstanilla ja muilla mailla olisi samat läheiset suhteet, jotka meillä (Valko-Venäjällä) on Venäjän federaation kanssa, Lukashenkan kerrotaan sanoneen Venäjän televisiossa Reutersin mukaan.

– Jos joku on huolissaan… (sitten) se on hyvin yksinkertaista: liity Valko-Venäjän ja Venäjän valtioliittoon. Siinä kaikki: kaikille on tarjolla ydinaseita, Lukashenka jatkoi Reutersin mukaan lisäten, että näkemys on hänen omansa eikä Venäjän.

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat virallisesti osa Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliittoa. 

12.42 Venäläiskuvernöörin mukaan Ukrainan joukot pommittivat maanantaina Belgorodin aluetta

Ukrainan rajalla sijaitsevan Belgorodin kaupungin venäläiskuvernööri kertoi, että Ukrainan joukot pommittivat maanantaina kahta teollisuuslaitosta Shebikinon rajakaupungissa. Telegram-viestisovelluksessa julkaistussa lausunnossa kerrotaan, että neljä työntekijää on loukkaantunut.

Kuvernöörin mukaan useat asutukeskukset ovat ilman sähköä.

12.33: Ukraina: Venäjä ampui Kiovaa ballistisilla ohjuksilla

Ukrainan ilmavoimat väittävät Reutersin mukaan, että Venäjä ampui Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa ballistisilla ohjuksilla maanantaiaamuna.

– Vihollinen käytti ballistisen lentoradan ohjuksia – alustavasti Iskandereja. On mahdollista, että myös S-300- ja S-400-ohjuksia käytettiin, Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnat kertoi Reutersin mukaan Ukrainan televisiolle.

11.52: ISW: Prigozhin kritisoi taas Putinia, löi tällä kertaa vyön alle – "Jos aloittaa sodan, pitää olla teräksiset pallit"

Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin on jälleen kritisoinut Venäjän presidentti Vladimir Putinia, katsoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Prigozhinin latoi kritiikkinsä niin sanottujen ohjeiden muodossa, jotka oli suunnattu "nimettömälle viranomaiselle", jonka ISW katsoo käytännössä olleen presidentti Putin.

– Jos aloitat sodan, pyydän, että sinulla on luonnetta, tahtoa ja teräksiset pallit. Vain siten voit saavuttaa jotain, Prigozhin totesi ISW:n mukaan toimittajan kysymykseen.

Wagner-ryhmän johtaja lisäsi, että jos tämä kyseinen viranomainen hankkii aitoja saavutuksia, ei tämän hyvältä näyttääkseen tarvitse valehdella rakentaneensa uusia rakennuksia, metroasemia ja siltoja.

ISW:n mukaan nämä kommentit oli todennäköisesti tarkoitettu Putinille, joka Venäjän valtiomediassa toistuvasti kuvataan päämiehenä, joka on mukana pienissä infrastruktuuriprojekteissa ja tavallisten venäläisten elämässä.

11.19: Ukraina: Kiovan keskustassa kuultu räjähdyksiä

Reuters kertoo, että Kiovan pormestarin Vitali Klitschkon mukaan kaupungin keskustassa on kuultu räjähdyksiä. Alueen asukkaita kehotetaan pysymään väestönsuojissa.

11.09: Venäläismedia: Venäjä on etsintäkuuluttanut yhdysvaltalaissenaattorin

Venäjän sisäministeriö on lisännyt yhdysvaltalaissenaattori Lindsey Grahamin etsintäkuulutettujen listalle, Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass väittää maanantaina ministeriön tietokantaan perustuen.

Ukrainan presidentinkanslia julkaisi Reutersin mukaan perjantaina editoidun videon Grahamin tapaamisesta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Videolla Grahamin nähdään puhuvan “venäläisten kuolemisesta” ja sen jälkeen siitä, että Yhdysvaltain tuki Ukrainalle on ollut “parhaiten käytettyä rahaa koskaan”.

Grahamin lausuntoja kritisoitiin Venäjällä, minkä jälkeen Ukraina julkaisi tapaamisesta kokonaisen videon, jossa Reutersin mukaan nähdään, että Grahamin kaksi aiemmin mainittua kommenttia eivät olleet yhteydessä toisiinsa. Graham itse on Reutersin mukaan kertonut vain kehuneensa ukrainalaisten taistelutahtoa ja Washingtonin tukea hyökkäyssotaa vastaan.

10.29: Ukraina: Venäjä osui sotilaskohteeseen Hmelnytskyin kaupungissa, paloja sammutetaan

Venäjän ilmaiskut osuivat sotilaskohteeseen läntisessä Ukrainassa sijaitsevassa Hmelnytskyin kaupungissa varhain maanantaina, kertoo alueen kuvernöörin toimisto Telegram-viestipalvelussa Reutersin mukaan.

Sammutustyöt ovat edelleen käynnissä poltto- ja voiteluaineita sekä ampumatarvikkeita sisältävissä varastoissa.

8.48: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 430 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 430 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä panssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa ja 11 tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.26 Venäjä iski Kiovaan useilla ohjuksilla varhain maanantaiaamuna.

Venäjä aloitti varhain maanantaiaamuna uuden ilmahyökkäysten aallon Kiovaan lennokkeja ja risteilyohjuksia käyttäen. Ukrainan pääkaupungin sotilashallinnon mukaan puolustusvoimat ampuivat alas yli 40 kohdetta.

– Toinen vaikea yö pääkaupungille, Kiovan pormestari Vitali Klitschko sanoi Telegram-viestikanavalla.

Toinen peräkkäisen yön aikana tehty hyökkäys ei aiheuttanut merkittäviä vahinkoja tai uhreja Kiovassa, kertoivat viranomaiset. Hyökkäys on jatkoa edellisenä yönä Kiovaan kohdistuneelle lennokki-iskulle, jossa kuoli yksi ihminen ja useita haavoittui. Sunnuntain hyökkäyksessä pudotettiin 36 lennokkia Kiovan yllä.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat