Venäjä haluaa evakuoida ukrainalaisia Venäjälle ja Valko-Venäjälle – Ukraina: "Täysin moraaliton ehdotus"

Rajuja pommituksia Kiovan lähistöllä - Mariupolin tulitauko ei taaskaan pitänyt 2:09
Mariupolista yritettiin viikonloppuna evakuoida siviilejä, mutta molemmat yritykset epäonnistuivat.

Venäjän ehdotus avata humanitaarisia käytäviä siviilien evakuointiin Ukrainasta on saanut Ukrainalta tyrmäyksen. Syy tähän on se, että Venäjän suunnitelmien mukaan osa ukrainalaisista siviileistä evakuoitaisiin Venäjälle ja sen liittolaisen Valko-Venäjän alueelle.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjän suunnitelmien mukaan pääkaupunki Kiovasta ihmiset evakuoitaisiin Valko-Venäjälle, Itä-Ukrainan Harkovasta taas Venäjälle, kertoo uutistoimisto Tass.

Kiovan evakuointisuunnitelmaan kuuluisi myös lopulta ihmisten lennättäminen Valko-Venäjältä Venäjälle. Käytännössä ukrainalaiset siis evakuoitaisiin "turvaan" maahan, joka parhaillaan hyökkää heidän kotimaahansa.

Ukraina on torjunut ehdotuksen ja sanonut, että sitä ei voida mitenkään hyväksyä. Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan ehdotus on täysin moraaliton ja osoittaa, että Venäjä haluaa vain käyttää ihmisten kärsimystä hyväkseen saadakseen televisiokuvia Venäjän "auttamista" ihmisistä.

–  Nämä ihmiset ovat Ukrainan kansalaisia, ja heillä pitäisi olla oikeus hakeutua turvaan Ukrainan alueella, Ukrainan presidentin neuvonantaja sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Evakuointi päättyi aiemmin

Venäläisjoukkojen piirityksen kohteena olevasta Mariupolista yritettiin evakuoida siviilejä jo sunnuntaina ja lauantaina Venäjän kanssa sovitun tulitauon turvin. Evakuoinnit jouduttiin kuitenkin keskeyttämään, koska taistelut jatkuivat edelleen.

Ukrainan viranomaiset pysäyttivät evakuoinnin lauantaina, koska heidän mukaansa Venäjä jatkoi kaupungin ja sen lähialueiden pommittamista.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä rekrytoi vierastaitelijoita Syyriasta – asiantuntija kertoo, mistä on kyse

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä rekrytoi taistelijoita Syyriasta – asiantuntija arvioi Ukrainan sodan tuoreimmat käänteet 12:07

Lue myös:

    Uusimmat