Venäjä esti pääsyn CIA:n ja FBI:n sivuille – "Levittävät armeijaa halventavaa materiaalia"

15:38
Katso myös: Historioitsija Teemu Keskisarja kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, minkälaista propagandaa Venäjällä levitetään Suomesta levitetty

Venäjän viestimiä valvova Roskomnadzor on estänyt pääsyn Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n ja liittovaltion poliisin FBI:n verkkosivustoille Venäjältä. Asiasta kertoi valtiollinen uutistoimisto Tass tänään perjantaina.

Roskomnadzorin mukaan syynä on se, että sivustot jakavat materiaalia, jonka tarkoitus on horjuttaa sosiaalista ja poliittista tilannetta Venäjällä. Lisäksi sivustot ovat Roskomnadzorin mukaan levittäneet Venäjän armeijaa halventavaa materiaalia.

Britannian puolustusministeriön mukaan Ukrainan sotaa kommentoivat venäläiset sotilaslähteet ovat viime päivinä tarkoituksellisesti saattaneet levittää virheellistä tietoa Venäjän joukkojen etenemisestä.

Venäläiskommentaattorit ovat viimeksi kuluneiden kuuden päivän aikana väittäneet venäläisjoukkojen edenneen merkittävästi kahdella alueella: lähellä Orihivia Zaporizhzhjan alueella ja satakunta kilometriä idempänä Vuhledarin tietämillä Donbassin alueella.

Britannian puolustusministeriön mukaan joukot ovat todennäköisesti tehneet paikallisia, tunnustelevia hyökkäyksiä, mutta on epätodennäköistä, että ne olisivat onnistuneet etenemään merkittävästi, kertoo puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Ukrainan armeijan mukaan Vuhledarin hallinasta käytiin tänään erittäin kiivaita taisteluita.

Unkari ei hyväksy ydinvoimapakotteita Venäjälle

Unkari ei tule hyväksymään Venäjän ydinvoimaa koskevia mahdollisia EU-pakotteita, sanoo maan pääministeri Viktor Orban.

– Emme tule sallimaan, että suunnitelma ydinenergian sisällyttämisestä pakotteisiin pannaan toimeen. Se ei tule kysymyksen, Orban sanoi valtiollisen radion haastattelussa brittilehti Guardianin mukaan.

Orbanin mukaan Unkari tulee estämään asian veto-oikeudellaan.

Ukraina on vaatinut Venäjän valtiollisen ydinenergiayhtiön Rosatomin lisäämistä pakotelistalle.

Rosatom sai viime vuonna luvan kahden ydinreaktorin rakentamiseen Paksin ydinvoimalaan Unkarissa. Voimalassa on jo entuudestaan neljä venäläisreaktoria.

Paksin ydinvoimala on erittäin tärkeä Unkarin sähköntuotannolle. Se tuottaa liki puolet Unkarin sähköstä.

Putin toisteli väitettä Ukrainan uusnatseista

Venäjän presidentti Vladimir Putin toisti tänään, juutalaisvainojen muistopäivänä, että venäläiset taistelevat Ukrainassa uusnatseja vastaan.

– Historian opetuksien unohtaminen johtaa kauhistuttavien tragedioiden toistumiseen. Tästä ovat todisteena rikokset siviilejä vastaan, etniset puhdistukset ja Ukrainan uusnatsien järjestämät rankaisutoimet. Tätä pahuutta vastaan sotilaamme rohkeasti taistelevat, Putin sanoi.

Putinin usein toistamille väitteille Ukrainan uusnatseista ei ole löydetty todisteita.

Ukrainan presidentti Vladimir Zelenskyi puolestaan kehotti holokaustin muistopäivänä maailmaa yhdistämään voimansa piittaamattomuutta ja vihaa vastaan.

– Tänään, kuten aina, Ukraina kunnioittaa holokaustin miljoonien uhrien muistoa. Me tiedämme ja muistamme, että piittaamattomuus tappaa samalla tavalla kuin vihakin, presidentti sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja