Mainos

Veikkauksen Nummikoski: Pelisaleihin siirtyminen veisi rahapeliautomaatin pois 250 kunnasta – tukirahat vähenisivät 300 miljoonaa

2:01
MTV Uutisten kyselyn tulokset: Mitä rahapeliautomaateille tulisi tehdä?

Jopa puolet vastanneista kannattaa rahapeliautomaattien siirtoa kasinon kaltaisiin valvottuihin tiloihin, paljastaa MTV:n kysely. Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikosken mukaan peliautomaattien rajaamisella erillisiin pelisaleihin olisi merkittävät taloudelliset vaikutukset.

Keskustelu rahapeliautomaattien määrän ja sijoittelun ympärillä kiihtyy.

Kansalaisaloitteen tavoite on siirtää riippuvuutta aiheuttavat rahapelikoneet valvottuihin pelisaleihin. Myös tänään julkaistussa MTV:n kyselyssä rahapeliautomaattien siirtäminen valvottuihin tiloihin saa kannatusta.

– Selvästi asia jakaa ihmisten mielipiteitä, kun näitä (kyselyn) lukuja katseli, toteaa Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski.

Tukirahoja pois 300 miljoonaa

Veikkauksen arvioiden mukaan pelikoneiden poistaminen kaupoista ja pelisaleihin siirtyminen merkitsisi 300 miljoonan euron menetystä Veikkauksen jakamiin tukirahoihin.

Se tekisi loven myös yhtiön maksamiin veroihin.

– Suora vaikutus edunsaajille olisi noin 300 miljoonaa euroa ja sen jälkeen muutama kymmenen miljoonaa kumppaneille ja muutama kymmenen miljoonaa arpajaisveroon eli taloudelliset vaikutukset ovat tietenkin aika isot, Nummikoski sanoo.

Peliautomaattien rajaaminen erillisiin pelisaleihin tarkoittaisi Nummikosken mukaan sitä, että noin 250 kuntaa jäisi ilman automaattia, kun tällä hetkellä jokaisesta Suomen 311 kunnasta löytyy peliautomaatti.  

– Varmasti sekin muutos olisi aika iso, kun 250 kuntaa jäisi ilman automaattia. Olisihan sekin merkittävä muutos.

"Rahapelipoliittinen päätös"

Veikkaus haluaa katsoa, miten vuonna 2022 voimaan tuleva pakollinen tunnistautuminen rahapeliautomaatteihin vaikuttaa keinona pelihaittojen vähentämiseen.

– Ehkä olisi hyvä katsoa, miten se lähtee liikkeelle. Uskon, että se on toimiva työkalu, Nummikoski sanoo.

– Se mahdollistaa pelaamisen hallinnan työkalujen käyttöönottamista pelaajille ja pelaaja voi hallita omaa pelaamistaan. Hyviä esimerkkejä on maailmalta, hän jatkaa.

Nummikoski muistuttaa, että nyt keskustelussa olevat rahapeliautomaattien lukumäärä ja sijoittelu ovat poliittisia ratkaisuja.

– Mikäli järjestelmää tai automaattien sijoittelua halutaan muuttaa, ne ovat rahapelipoliittisia ratkaisuja, Nummikoski sanoo.

Ruotsista ei kannata vetää johtopäätöksiä

Sama koskee yhtiön monopoliasemaa Suomessa. Ruotsin lisenssijärjestelmästä on Nummikosken mukaan ennenaikaista vetää johtopäätöksiä.

Ruotsi siirtyi vuoden alussa rahapeleissä järjestelmään, jossa peliyritykset voivat hakea lisenssiä toiminnalleen.

– Ruotsin tilanne on ollut voimassa vasta tosi vähän aikaa, runsas puoli vuotta. On ennenaikaista sanoa, mihin suuntaan siellä lopulta mennään, mutta jokainen maa tekee ratkaisunsa omista lähtökohdistaan ja se on hyvä asia.

Veikkaus taipunut kohun keskellä

Varatoimitusjohtaja Nummikoski pitää rahapelaamisen ympärillä käytyä keskustelua tervetulleena.

Muun muassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toisti tänään Ylen Ykkösaamussa, että hän olisi valmis tarkastelemaan peliautomaattien siirtämistä pois kauppojen auloista valvottuihin tiloihin.

Paheksuntaa yhtiön mainontaa kohtaan on tuonut julki myös pääministeri Antti Rinne (sdp).

– Varmasti rahapelaamisesta ei ole koskaan puhuttu niin paljon kuin tällä hetkellä puhutaan ja minusta se on hyvä asia, Nummikoski sanoo.

Veikkaus kertoi viime viikolla poistaneensa kahdeksan rahapeliautomaattia kuudesta eri sijoituspaikasta, erimerkiksi sairaaloiden yhteydessä olevista kioskeista tai kahviloista.

Veikkaukselle eettinen neuvosto

Nummikoski ei halua spekuloida, päätyvätkö poliittiset päättäjät rahapeliautomaattien osalta muutoksiin.  

– En ole ennustaja, olen rahapelijohtaja, Nummikoski toteaa.

Veikkaus on saanut viime aikoina runsaasti kritiikkiä mainonnastaan ja palkitsemisjärjestelmästään.

Yhtiö on kertonut perustavansa eettisen neuvoston ja lisäävänsä palkitsemisjärjelmäänsä vastuullisuusmittarin.

Uusi vastuullisuusmittari koskee johtoa jo kuluvan vuoden osalta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja