Mainos

Vedenjakelu aloitettiin uudelleen Harbinissa

Kiinan ympäristöviranomaisten mukaan Songhua-joen bentseenipitoisuudet ovat laskeneet sallitulle tasolle.

Harbinin kaupungissa Koillis-Kiinassa on aloitettu uudelleen vedenjakelu. Paikalliset viranomaiset ovat kertoneet internet-sivuillaan, että ympäristöviranomaisten testit osoittavat veden nitrobentseenitasojen laskeneen Kiinassa sallitulle tasolle.

Heilongjiangin maakunnan kuvernööri Zhang Zuoji on ollut ensimmäisenä maistamassa johtovettä vedenjakelun alettua uudelleen, kertoo uutistoimisto Xinhua. Veden käyttöä säännöstellään kuitenkin vielä toistaiseksi, eikä vettä toimiteta esimerkiksi kylpylöihin.

Vielä kaksi päivää aiemmin vedessä on ollut myrkkykemikaaleja 30 kertaa sallittua enemmän. Kaupungin vedenpuhdistamoihin on asetettu lisäsuodattimia. Harbinissa vieraillut pääministeri Wen Jiabao on luvannut, että myrkkykemikaalien päätöstä vastuussa olevat joutuvat vastuuseen. Wen arvosteli myös epäsuorasti viranomaisia räjähdyksen peittely-yrityksistä.

Kaupungissa keskeytettiin vedenjakelu keskiviikkona, kun viranomaiset kertoivat joen varrella sijaitseessa kemiantehtaassa sattuneesta räjähdyksestä. Songhuajokeen valui räjähdyksen yhteydessä myrkkykemikaaleja, ennen muuta bentseeniä ja nitrobentseeniä.

Räjähdys sattui jo 13. marraskuuta. Viestimissä kerrottiin räjähdyksestä jo samana päivänä, mutta vasta viikon kuluttua paljastui, että räjähdyksessä oli jokeen päässyt myrkyllisiä kemikaaleja. Kiinan hallitus on syyttänyt saastepäästöstä tehdasta, mutta asian peittelyssä on ollut ilmeisesti mukana myös viranomaisia.

Kemiantehdas sijaitsee noin 400 kilometrin päässä Harbinista. Tehtaan omistaa China National Petroleum Corporation, joka aluksi ilmoitti, etteivät jokeen valuneet myrkkykemikaalit ole lähtöisin tehtaasta. Bentseeniä käytetään liuottimena muun muassa muovien valmistuksessa. Elimistöön joutuessaan bentseeni voi aiheuttaa syöpää.

Viranomaiset eivät ole kertoneet, onko joen saastuminen aiheuttanut vahinkoa pienemmissä kaupungeissa Songhuan varrella. Suur-Harbinin alueella on noin yhdeksän miljoonaa asukasta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.