Vatsaa voi totuttaa sietämään laktoosia

Laktoosin eli maitosokerin sietoon vaikuttaa nautitun laktoosin määrä, mutta myös moni muu tekijä. Tutkimusten mukaan laktoosista oireita saavat voivat totuttaa elimistöä käsittelemään laktoosia niin, että oireet vähenevät, ja osalla jopa häviävät, kerrotaan Maito ja Terveys ry:stä.

Noin 17 prosentilla suomalaisista on jonkinasteinen laktaasi-entsyymin puutos, mutta läheskään kaikilla se ei aiheuta oireita. Pilkkoutumaton laktoosi voi kerätä nestettä ja aiheuttaa vatsan turvotusta, nipistelyä ja löysyyttä. Laktoosi-intoleranssin oireet ovat epämukavia, mutta eivät onneksi vaarallisia. Ruoan ohessa juotu maito siedetään paremmin kuin lasillinen maitoa tyhjään vatsaan, ja moni laktoosi-intolerantti voi nauttia totuttelun jälkeen oireitta lasillisen maitoa tai sitä vastaavan laktoosimäärän aterian yhteydessä.

Totutellen maidon maailmaan

Laktoosista oireita saavat voivat harjoitella ensin pienillä annoksilla maitovalmisteita, neuvotaan Maito ja Terveys ry:stä. Aluksi kannattaa valita jogurttia, piimää tai viiliä, sillä niissä on vähemmän laktoosia kuin maidossa. Maitoa juomaan voi siirtyä ensin aterian yhteydessä. Ruoka hidastaa laktoosin kulkeutumista suolistoon, jolloin laktaasi-entsyymillä on enemmän aikaa pilkkoa laktoosia.

Maitovalmisteiden kokeileminen kannattaa jakaa usealle eri aterialle, näin annosten ei tarvitse olla suuria riittävän kalsiummäärän saavuttamiseksi. Ravitsemussuositusten mukaisen määrän kalsiumia ja lisäksi muita tärkeitä ravintoaineita saa, kun nauttii esimerkiksi lasillisen maitoa tai piimää, annoksen jogurttia ja kolme viipaletta juustoa päivässä.

Mikäli vatsa hitaasta totuttelemisesta huolimatta edelleen oireilee maidosta, voi kaupasta valita vähälaktoosisia tuotteita ja laktoositonta maitojuomaa. Tuote on laktoositon, kun laktoosipitoisuus siinä on alle 0,01 prosenttia. Vähälaktoosisessa tuotteessa laktoosia on alle prosentti. Kypsytetyt juustot ovat laktoosiherkälle myös hyvä valinta, sillä ne eivät sisällä laktoosia.

(MTV3/Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja