Mainos

Vapaaehtoisista suurin pula uusissa vastaanottokeskuksissa - työpaikkoihin tungosta

Uusien vastaanottokeskusten perustamisessa suurin haaste varsinkin uusilla keskuspaikkakunnilla on löytää riittävästi vapaaehtoisia käsipareja kotouttamiseen, arvioi Suomen Punainen Risti.

– Tärkein rooli on vapaaehtoisilla. Palkattua työvoimaa on tarjolla, mutta resurssit eivät ole riittävät jos puhutaan pelkästään päätoimisista työntekijöistä. Vapaaehtoisuudessa on se voima, muistuttaa SPR:n Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haataja.

Osa vapaaehtoisista haluaa Haatajan mukaan olla rinnalla kulkijoita, osa haluaa olla ehkä Facebook-kaveri turvapaikanhakijalle.

– Osa auttaa järjestelyissä, hankkii vaatteita tai etsii sukulaisia. Ja kun päätös mahdollisesta turvapaikasta tulee voi auttaa koutumisessa ja asunnon etsimisessä. Kirjo on laaja.

Useita keskuksia suljettiin 2012

Uusien vastaanottokeskusten avaamista valmistellaan nopealla aikataululla ympäri maata.

Yksi uusista keskuksista tulee Kontiolahdelle, jossa on aiemmin toiminut jopa kaksi yksikköä samaan aikaan. Molemmat lakkautettiin vuonna 2012 turvapaikanhakijoiden määrän vähentyessä selvästi.

Suomen Punaisen Ristin Joensuun toimistolla pitää nyt kiirettä. Uusi vastaanottokeskus on juostava kasaan kuukaudessa.

– Nyt on kiire, dead line oikeastaan meni jo. Uusi keskus avataan lokakuun alussa, Haataja laskee työhuoneessaan Joensuun toimistossa.

Yksityiset tilat nopeasti käyttöön

Entistä, vuonna 1963 valmistunutta Paiholan mielisairaalaa kunnostetaan Kontiolahdella turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Rakennusmiehet ahkereoivat vielä pari viikkoa ja sitten SPR pääsee kalustamaan tiloja. Taloon tulee 4-6 hengen perhehuoneita ja kahden hengen huoneita.

Sairaalatilojen vuokraaja on yksityinen Master Yhtiöt Oy eikä Maahanmuuttoviraston tarvinnut kysellä asiaa sen tarkemmin Kontiolahden kunnan päättäjiltä. Kuntaa toki informoitiin ja kunnanhallituksella ei ollut mitään avaamista vastaan.

– Kunnalta ei pyydetty päätöstä, vaan mielipide. Hyvässä hengessä keskusteltiin, kertoo kunnanjohtaja Jere Penttilä.

Maaseutukylään 150 uutta asukasta

Master Yhtiöillä on ympärillä tuhansien neliömetrien kiinteistömassa ja paljon erilaisia vuokra-asuntoja. Myös vapaa-ajan asumiseen tarkoitettuja kiinteistöjä. Nyt alueen keskelle pamahtaa 150 turvapaikanhakijaa.

– Voidaan jaotella tämä vastaanottokeskustila omaksi alueekseen tästä. Näkisin, että asumiseen keskus ei sillä tavalla tule vaikuttamaan. Toki ihmiset liikkuvat, kiinteistöpäällikkö Simo Väänänen luonnehtii.

Vastaanottokeskus tulee 600 asukkaan Paiholan kylälle, jossa on jo aiempaa kokemusta toiminnasta. Väänäsen mielestä esimerkiksi koululla ja päiväkodilla on hyvä valmius ottaa uudet tulijat vastaan.

Paiholan kylällä Euroopan pakolaisvirrat on pantu merkille.

– No se ei nyt ihan niin hyvä asia oo, mutta kyllähän heillekin pittää paikka olla, kylässä muutaman viikon asunut asunut Juuso Lundberg sanoo.

Vastustajia löytyy, määrä arveluttaa

Kontiolahdella kunta suhtautuu vastaanottokeskuksen tuloon myönteisesti, mutta takavuosina Joensuun seutukunnalla oli vaikeitakin rasismiongelmia. Entäpä nyt?

– Uskosin, että niistä aikasemmista ajoista on jo muuttunu nämä asenteet aika paljon ja me selvitään kyllä näistä asioista, vakuuttaa SPR:n Savo-Karjalan piirin puheenjohtaja Heikki Sederholm.

Juuso Lundberg uskoo, että kanssakäyminen sujuu hyvin.

– Kyllä, ei oo mittään haittaa heistä.

Simo Väänänen muistuttaa, että vastaanottokeskuksella on myös vastustajansa.

– Varmasti on puolesta ja vastaan.

Lyhyetkin työsuhteet kiinnostavat

Vastaanottokeskuksesta ei koidu kunnalle kustannuksia. Monessa kunnassa onkin laskettu että työaikat ja keskusten tuomat hankinnat talouselämälle kannattaa ottaa nyt vastaan.

Esimerkiksi Kontiolahdelle palkataan kymmenkunta uutta työntekijää, joiden verotulot jäävät seudulle. Työpaikat ovat kiinnostaneet, vaikka jatkuvuudesta ei ole takeita.

– Osa hakijoista on vapailla työmarkkinoilla ja osa miettii vaihtaako työpaikkaa. Vastaanottokeskus kuitenkin toimii vain aikansa ja näin se on uusienkin kohdalla, Haataja muistuttaa.

– Tilojen vuokraajalle tilanne on sama. Master Yhtiöt on kuitenkin tyytyväinen uuteen vuokralaiseen.

– Tilat olivat tyhjillään ja ne on helppo ottaa käyttöön. Sopimus on sellainen, että tämä on meille järkevää toimintaa, Väänänen vakuuttaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.