Mainos

Leirikeskuksista apua vastaanottokeskusten tilapulaan - "Kun kukaan muu ei auta"

Monissa seurakunnissa on viime päivinä havahduttu Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden hätään. Yhteydenotot ovatkin lisääntyneet Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimintaa koordinoivaan Kirkkohallitukseen.

Monella paikkakunnalla seurakunnat ovat tehneet jo aikaisemmin tiivistäkin yhteistyötä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten kanssa. Huutavan hädän keskellä monessa seurakunnassa on ryhdytty nyt miettimään mitä muuta itse voitaisiin tehdä.

- On kyllä tullut hyviä ideoita mitä voitaisiin tehdä, innostusta ja sellaista vastuun ottamista. Se on todella ilahduttavaa ja sitten huomaa miten se myöskin leviää, Kirkkohallituksen pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia kertoo.

Ainakin muutamilla paikkakunnilla seurakunnat ovat ryhtynyt nyt myös järjestämään omia tilojaan turvapaikanhakijoiden majoittamiseksi.

- Nyt on se tilanne jolloin tarvitaan kaikenlaisia tiloja nimenomaa tähän väliaikaiseen majoittamiseen, ennen kuin valtio virallisesti saa perustettua vastaanottokeskuksia, jotka ovat sitten isompia, Laihia toteaa.

Vihdissä halutaan auttaa

Vihdin kunta päätti alkuviikosta torjua paikkakunnalle kaavaillun turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen. Seurakunnassa päätöstä ihmeteltiin ja ryhdyttiin miettimään omia mahdollisuuksia tarjota apua.

- Silloin kun ihminen on äärimmäisessä hädässä, niin kyllä pakolaisia on autettava. Seurakunta on sellainen yhteisö, joka auttaa kun kukaan muu ei auta, ja tämän mukaan meidän pitää toimia, Vihdin seurakunnan kirkkoherra Pekka Valkeapää perustelee. 

Vielä tänään Vihdin seurakunnan Riuttarannan leirikeskus vietti hiljaiseloaan luonnonkauniissa maalaisympäristössä. Arvatenkaan kovin kauaa leirikeskus ei kuitenkaan pysy tyhjillään, jos kirkkoherran ajatus paikan tarjoamisesta turvapaikanhakijoiden hätämajoituskohteeksi saa tuen ensi viikolla myös kirkkoneuvostossa.

- Kyllä se nousee ihan sydämestä, että tässä pitää ryhtyä toimenpiteisiin. Sanoista tekoihin.

Seurakunta olisi valmis siirtämään oman toimintansa pois leirikeskuksesta ja antamaan tilat nopeastikin tärkeämpään käyttöön.

Kuin viiden tähden hotelli

Suhtautuminen Eurooppaan ja Suomen tulevia pakolaisia kohtaan on vaihdellut laidasta laitaan. Vihdin kirkkoherra Valkeapäältä löytyy ymmärrystä myös heille, jotka eivät missään hinnassa haluaisi tulijoita Suomeen tai ovat jopa levittäneet vihapuhetta aiheen ympäriltä.

- Tämä on niin uusi tilanne meille kaikille, että näin paljon vieraasta kulttuurista tulevia ihmisiä, jotka uskoo erilailla ja elää vähän erilaista elämää mihin olemme tottuneet, tulee paikkakunnalle, niin kyllä se herättää myös vastakkaisia tunteita. Ymmärrän niitä kyllä.

Riuttarannan leirikeskuksessa uusimmat tilat ovat valmistuneet tänä kesänä ja rantasaunojen kaakelit kiiltävät puhtauttaan kuin viiden tähden hotellissa. Valkeapää sanoo varautuneensa myös siihen, että kaikki eivät ole yhtä innoissaan tilojen luovuttamisesta ja oman toiminnan siirtämisestä.

- Täytyy varautua siihen, että jotkut voivat suhtautua aggressiivisestikin tilanteen johdosta. Pahaan ei pidä kuitenkaan vastata pahalla, vaan hyvällä, Pekka Valkeapää päättää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.