Vastaamo-vuodon uhriksi joutunut kansanedustaja: Pelkkä henkilötunnus ei saa riittää tunnistautumiseen, henkilökohtaiset tiedot pitäisi pystyä suojaamaan yhdestä paikasta

1:20
Vastaamo: Toimitusjohtajalle potkut – pimitti tietomurron yli puolitoista vuotta.

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon esille tuomista ongelmista.

Eloranta on yksi niistä, joiden tiedot varastettiin yhtiön palvelimelle tehdyssä tietomurrossa. Tiedotteessaan Eloranta kertoo myös saaneensa runsaasti yhteydenottoja muilta tietomurron uhreilta.

Hänen mukaansa hallituksen tulee ryhtyä ripeästi toimiin uhrien auttamiseksi, mutta myös lainsäädännön epäkohtien korjaamiseksi. Yksi tällainen epäkohta liittyy Elorannan mukaan henkilötunnuksiin.

– Satojen ja jopa tuhansien kansalaisten henkilötunnusten paljastuminen verkossa pakottaa pohtimaan pelkän henkilötunnuksen käytön kieltämistä tunnisteena ilman vahvaa tunnistautumista, Eloranta kommentoi tiedotteessa.

– Tällä hetkellä pelkän nimen ja henkilötunnuksen avulla on mahdollista tehdä mm. verkko-ostoksia ja ottaa pikavippejä. Myös viranomaisten verkkoasioinnissa on pelkästään näillä tiedoilla mahdollista tehdä esimerkiksi aiheeton osoitteenmuutos tai ilmoittaa toinen ihminen, vaikka yrityksen vastuuhenkilöksi. Tuntuu aika käsittämättömältä, että tämmöinen on 2000-luvun digitalisoituneessa yhteiskunnassa vielä mahdollista, Eloranta ihmettelee.

Elorannan mukaan tietomurron uhreille koituvat haitat tulisi minimoida.

– On kohtuutonta, että rikoksen uhrin pitää hakea erikseen luottokielto, rekisteröintikielto, osoitteenmuutoskielto ja osoitetietojen suojaus. Tästä aiheutuu myös kuluja. Luottokielto myös haittaa uhrin muuta elämää ja se tulee uusia määrävälein, eikä tämä silti takaa, etteikö ostoksia tai lainoja voisi toisen nimissä tehdä, Eloranta vaatii.

– Nyt tulee selvittää olisiko mahdollista saada nämä kaikki turvatoimet eli luottokielto, rekisteröintikielto, osoitteenmuutoskielto ja osoitetietojen suojaus maksuttomana viranomaispalveluna samasta paikasta.

Toimenpidealoitteessaan Eloranta ehdottaa, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin potilasrekisterien tietoturvan ja valvonnan varmistamiseksi, identiteettivarkauden uhrien suojaamiseksi sekä tietoturvalainsäädännön ajantasaistamiseksi muun muassa velvoittamalla henkilötunnuksen sijasta vahvan tunnistautumisen käyttöä esimerkiksi luottokaupassa ja viranomaisasioinnissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja