Mainos

Vasemmistoliitto empii lähtöä SDP:n apupuolueeksi

SDP:n halu vetää vasemmistoliitto mukaan hallitusneuvotteluihin on herättänyt ikävänmakuisia epäilyjä puolueessa.

- Kun SDP haluaa enemmän vasemmistoliiton mukaan kuin se itse, suuhun tulee paha apupuolueen maku, vasemmistoliiton entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen sanoi.

Kansanedustaja Jyrki Yrttiaho (vas.) epäili, että sillä tiellä vasemmistoliitolla on edessään loppu.

- SDP vetää meidän avulla Jyrki Kataista ahtaalle. Se haluaa itselleen vahvemman aseman ja tarvitsee vasemmistoliittoa myös roiskeläpäksi. Se on ihan selvä.

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) uskoi, että ainakin osalla demareista on halua "kylmän taktisesti" vetää toinenkin vasemmistopuolue mukaan vastuunkantajaksi.

Katainen ehti jo viime viikolla jättää vasemmistoliiton pois joukosta, joka alkaa neuvotella uuden hallituksen muodostamisesta.

SDP:n toivomus sai Kataisen perääntymään hieman. Hän jatkaa tunnusteluaan puoluejohtaja Paavo Arhinmäen kanssa huomenna aamulla.

Ovi raottui hieman

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä oli päivällä iloinen siitä, ettei heidän sivuuttaminensa onnistunut aivan kertaheitolla. Uusi neuvottelukutsu otettiin vastaan jonkinlaisena hyvityksenä nopeasta ulosheitosta.

Ovi hallitusneuvotteluihin oli ehkä raottunut, mutta odotukset eivät olleet järin korkealla - kokouslähteiden mukaan ei myöskään puoluejohtajalla.

Arhinmäki teki selväksi tiedotustilaisuudessaan, ettei vasemmistoliitto hyväksy jatkossakaan Portugalin tukipakettia.

Vasemmistoliitto epäilee myös, kuinka sitovasti sijoittajat saadaan vastuuseen mallilla, jonka kokoomus ja SDP saivat aikaan euromaiden uusien vakausjärjestelyjen ehdoista.

- Haluamme sitovampia muotoiluja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie sanoi.

Kynnyskysymyksiä ovat lisäksi perusturvan parantaminen ja tuloerojen pienentäminen verotuksella. Puolue ei aio hyväksyä arvonlisäverojen korotuksia.

Suorasukaisimmin hallitusyhteistyön mahdollisuuden lyttäsivät Yrttiaho ja Mustajärvi.

- Ihan järjetön ajatus. On mahdotonta löytää sellainen hallitusyhteistyö, jossa meidän keskeisiä asioita saadaan läpi, Yrttiaho sanoi.

Kentältä vihreää valoa neuvotteluille

Viime kädessä vasemmistoliiton lähdön mukaan hallitukseen ratkaisee eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous, jos sinne asti päästään. STT soitti tiistaina 18:lle puoluevaltuuston edustajalle 55:stä ja kysyi näiden kantaa hallitusneuvotteluihin, kokoomusjohtoiseen hallitukseen sekä mahdollisiin reunaehtoihin siihen lähtemiselle.

Puoluevaltuutetut ympäri maan kannattavat sinänsä neuvotteluja hallituspaikasta, mutta hallitukseen ei olla valmiita menemään hinnalla millä hyvänsä.

Haastateltujen mielestä neuvotteluissa pätevät ne reunaehdot, jotka puoluevaltuusto linjasi jo ennen eduskuntavaaleja. Yksittäisistä asioista esiin nostettiin tutuksi tulleet asiat: vähempiosaisten aseman parantaminen perusturvan korottamisella ja veroratkaisuilla, työelämäasiat, kuten pätkätyöt ja harmaan talouden torjuminen sekä ympäristöseikoista esimerkiksi kielteinen suhtautuminen ydinvoimaan.

Haastatellut puoluevaltuutetut suhtautuvat yleisesti ottaen skeptisesti siihen, että vasemmistoliitto mahtuisi kokoomusjohtoiseen hallitukseen. Monet kuitenkin korostivat, että hallitusohjelma ratkaisee.

(MTV3 - STT)

Katso Matti Maunun juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.