Varusmiesten epäasiallisesta kohtelusta esitutkinta – "Kukaan ei enää ole sairaalahoidossa"

Pääesikunta on aloittanut esitutkinnan ilmavoimien päättöharjoituksen tapahtumista, jossa epäillään varusmiehiin kohdistunutta epäasiallista toimintaa.

Alustavien tietojen mukaan harjoituksessa on tällä viikolla loukkaantunut lievästi varusmiehiä. Kukaan ei ole enää sairaalahoidossa.

Puolustusvoimat kertoo tiedotteessaan, että tapahtumiin liittyy sekä Porin prikaatin että Ilmasotakoulun ammattisotilaita että varusmiehiä.

Epäillyt uhrit varusmiehiä

Tutkinnanjohtaja sotilaslakimies Jouni Pulkkinen ei kommentoi, johtuvatko loukkaantumiset väkivallasta.

Pulkkinen sanoo, että esitutkinnassa selvitetään, onko harjoituksessa noudatettu Puolustusvoimien määräyksiä.

–  Ja selvitellään tätä tapahtumien kulkua. Tekotapaan en tutkinnallisista syistä ota tässä vaiheessa kantaa, Pulkkinen sanoo.

Kaikki epäillyt uhrit ovat varusmiehiä. Rikoksista epäillyt ovat varusmiehiä ja ammattisotilaita. Pulkkinen sanoo, että tapaukseen liittyy kaikkiaan muutamia ihmisiä. Tarkempaa lukumäärää uhreista ja epäillyistä hän ei kommentoi.

Pulkkinen ei osaa sanoa, jatkavatko epäillyt normaalisti tehtävissään.

–  Tästä ei ole tarkkaa tietoa. Uskoisin, että ovat palveluksessa ihan normaalisti.

Puolustusvoimien ulkopuolisia ihmisiä tapahtumiin ei liity.

Tapausta tutkitaan sotilasrikoksina, mutta Pulkkinen ei tutkinnan tässä vaiheessa vielä tarkenna rikosnimikkeitä.


Pääesikunnan oikeudellisella osastolla tässä vaiheessa esitutkinnassa olevat epäillyt rikokset ovat sotilasrikoksia. Esitutkinta on alkuvaiheessa ja siksi tapahtumista tai niiden yksityiskohdista ei esitutkinnan mahdollisten asianosaisten oikeusturvan ja esitutkinnan luottamuksellisuuden vuoksi tiedoteta tarkemmin.

Lue myös:

    Uusimmat