Varusmiestä koulutettiin kuljettamaan armeijan ylintä johtoa: Ajoi suoraan raitiovaunun eteen soittokunta kyydissään

Hovioikeus tuomitsi varusmiehen korvaamaan Puolustusvoimille kolarilla aiheuttamiaan kuluja.

Varusmies kolaroi henkilöpakettiauton sotilaspoliisikuljettajan koulutuksen yhteydessä Helsingissä maaliskuussa vuonna 2015.

Sotilaspoliisikuljettajana varusmiehen ensisijaisena tehtävänä oli kuljettaa pääkaupunkiseudulla Puolustusvoimien ylintä johtoa, eli tehdä niin kutsuttua ”kenraaliajoa”. Kolarihetkellä kyydissä oli kuitenkin soittokunnan kantahenkilöstöä.

Helsingin Finlandiatalolle kääntyessään varusmies kuitenkin ajoi raitiovaunun eteen eikä ehtinyt alta pois raitiovaunun äänimerkistä huolimatta. Raitiovaunu törmäsi auton kylkeen. Autossa oli kolarihetkellä neljä matkustajaa.

Kyse oli varusmiehen ensimmäisestä itsenäisestä kuljetustehtävästä Puolustusvoimissa ja hänellä kerrottiin olleen vähäinen ajokokemus Helsingin keskustassa.

Varusmiehelle oli määrätty asiassa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta vain 14 päiväsakon rangaistus.

Puolustusvoimat vaati korvauksia

Käräjäoikeus oli hylännyt Puolustusvoimien korvausvaatimuksen auton korjauskuluista. Hovioikeus kuitenkin katsoi toisin.

Hovioikeus piti selvitettynä, että varusmiestä oli ohjeistettu välttämään kyseistä risteystä siihen liittyvän onnettomuusriskin vuoksi, ja hänen olisi pitänyt lähestyä taloa turvallisemmasta suunnasta. Varusmiehen olisi pitänyt mieltää ohjeistus häntä sitovaksi.

Oikeus katsoi, ettei ajotehtävä ylittänyt varusmiehen kykyjä tai tämän saama koulutus ollut liian vähäistä. Ei myöskään ilmennyt mitään seikkoja, joiden perusteella varusmiehen kyky noudattaa saamiaan ohjeistuksia olisi heikentynyt. Oikeus katsoi, että varusmiehelle syntyi korvausvelvollisuus.

Varusmies määrättiin korvaamaan Puolustusvoimille 10 prosenttia kolarin kuluista, eli 1344,40 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja