Varusmiehiä torjumaan yllätyshyökkäystä? Varusmiesliitto: Kuulostaa ongelmalliselta

Varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitila ihmettelee Puolustusvoimien suunnitelmaa käyttää varusmiehiä mahdollisen yllätyshyökkäyksen torjuntaan. 

Asiasta tänään uutisoineen Helsingin Sanomien mukaan Maavoimien esikunnassa valmistellaan asiaa koskevia ohjeita joukko-osastoille. 

Nykyisin vain Puolustusvoimien kantahenkilökunta päivystää yllätysiskun varalta. 

– Kuulostaa ongelmalliselta, sillä varusmiehillä on koulutus vielä osin kesken. Itse myös karsastan ajatusta siitä, että päätöksenteko joukkojen lähettämisestä siirretään poliiittiselta puolelta Puolustusvoimien johtoon, Varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitila sanoo MTV Uutisille.

Laitila toivoo ennen kaikkea päätöksissä selkeyttä. HS:n tavoittamat Pääesikunnan edustaja ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) pysyivät toistaiseksi vielä asiasta varsin vaitonaisina. 

– Toivoisin, että mietitään tosi tarkasti, mikä on poliittisten päättäjien rooli ja Puolustusvoimien rooli päätöksenteossa. Konfliktitilanteissa Puolustusvoimien johdossa on paras osaaminen, mutta jos on epäselvä tilanne, on kuitenkin parempi, että poliittisella puolella on päätäntävalta. Toivon, että jako pysyisi selkeänä, Laitila avaa.

Laitila painottaa, että varusmiehillä olisi myös syytä olla jonkin asteinen koulutustaso, mikäli heitä käytetään yllätyshyökkäyksissä puolustustehtävissä.

– Ymmärrettävää, että tällaista suunnitellaan, koska se ei vaatisi joukkojen perustamista erikseen. Varusmiehet ovat heti läsnä, ja heillä on myös ajantasaisin koulutus. Mutta mikäli tällainen olisi mahdollista, ainoastaan ne, jotka ovat jo joukkokoulutuskaudella, olisivat potentiaalisia vaihtoehtoja, Laitila pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja