Varusmiehen piti ampua paukkupatruunoita, mutta lippaaseen eksyi kova ammus – toinen harjoitukseen osallistunut sotamies sai osuman

0:29
Katso videolta, millaisin välinein onnettomuus tapahtui, ja miten ne vahingoittuivat tapaturmassa. Video on julkaistu ennen tuomiota. Tuomion lopputulos löytyy allaolevasta jutusta.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi Kaartin Jääkärirykmentissä palvellutta nuorta miestä harjoituksessa sattuneeseen onnettomuuteen liittyen. Varusmiehen lippaaseen oli harjoituksessa eksynyt paukkupatruunan sijasta kova ammus. Yksi ihminen loukkaantui erheen johdosta. 

Tuomioon johtanut tilanne sattui harjoituksen yhteydessä Helsingin Santahaminassa vuoden 2018 lokakuussa.

Aliupseerioppilas oli harjoituksen alla lipastanut rynnäkkökiväärinsä lippaaseen 30 patruunaa. Hän oli ottanut ne ohjeiden mukaisesti ammuslaatikosta, jonka piti olla täynnä paukkupatruunoita. Irtonaisena olleiden ammusten joukossa oli kuitenkin ollut myös yksi kovakärkinen. Se oli ilmeisesti päätynyt laatikkoon, kun siihen oli kerätty takaisin aiemmin harjoituksessa käyttämättä jääneitä patruunoita.

Varusmies ei huomannut virhettä. Myöskään patruunoita jakanut kouluttaja ei pannut asiaa merkille.

Luoti lävisti sysäyksenvahvistimen

Harjoitustilanteessa varusmies oli huoneessa, johon hyökkäsi toinen varusmies. Ohjeiden mukaan varusmiehen täytyi ampua laukauksia, ei kuitenkaan suoraan toista sotilasta kohti. 

Aliupseerioppilas ampui.

Laukausten lomassa liikkeelle lähti lippaaseen eksynyt kovakärkinen patruuna. Luoti lävisti piippuun asennetun sysäyksenvahvistimen ainakin osittain, ja luodin sirpaleet osuivat huoneeseen hyökänneeseen varusmieheen. 

Uhri sai syvän haavan reiteen sekä muita haavoja muun muassa nivusiin ja päähän. 

Varusmiehelle ei rangaistusta, vaikka tuomio tulikin

Tapausta puitiin myöhemmin oikeudessa. Syyttäjä vaati rangaistusta sekä laukauksen ampuneelle varusmiehelle että patruunat jakaneelle kouluttajalle. 

Varusmiestä syytettiin tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta ja vammantuottamuksesta, kouluttajaa palvelusrikoksesta sekä vammantuottamuksesta. Kumpikin miehistä kiisti syytteet. 

Oikeus katsoi, että kouluttajan syyllistyi tuottamukselliseen palvelusrikokseen. 

Hänen olisi tullut tarkistaa irtonaisina ammuslaatikosta jakamansa patruunat ennen niiden antamista varusmiehille. Oikeus katsoi miehen toimineen huolimattomasti. 

Hänelle määrättiin rangaistukseksi 20 päiväsakkoa, joista maksettavaa jää 540 euroa.

Varusmies tuomittiin puolestaan tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta sekä vammantuottamuksesta. Hänet jätettiin kuitenkin rangaistukseen tuomitsematta.

Varusmies oli oikeuden mukaan toiminut harjoituksessa saamansa tehtävän mukaisesti. Hänen tehtävänään oli ollut ampua laukauksia toista varusmiestä vastaan. Oikeuden mukaan hän oli myös voinut olettaa, että hänelle kouluttajan toimesta jaettavien patruunoiden joukossa ei ole vääränlaisia patruunoita. 

Se ei kuitenkaan oikeuden mukaan tarkoittanut sitä, etteikö hänen itsensäkin olisi tullut olla tilanteessa huolellisempi. Oikeus katsoi, että lipastaessaan kovan patruunan varusmies oli toiminut vastoin turvallisesta aseenkäsittelystä annettua ohjeistusta. 

Kaiken kaikkiaan hänen erheensä katsottiin niin vähäiseksi, että rangaistukseen tuomitseminen olisi ollut tarkoituksetonta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.