Varusmiehen patruuna- ja tulileikit veivät oikeuteen – aiheutti kuulovaurioita tovereilleen ja vaaransi yhden terveyden liekkien leimahdettua

Ilomantsissa rajajääkärinä varusmiespalvelustaan suorittanut mies tuomittiin sakkoihin hänen touhuistaan tulen ja sen sytyttämisen parissa.

Mies oli harjoituksen yhteydessä ottanut maasta siihen jääneen paukkupatruunan. Hän oli ottanut patruunasta pois puuluodin ja mahdollisesti osan ruudista, ja heittänyt sen sitten nuotioon.

Aliupseerioppilaalle syytteitä – latasi rynnäkkökivääriinsä paukkupatruunoiden lisäksi kovan luodin 0:29
Paukkupatruunoihin liittyviä onnettomuuksia on sattunut aiemminkin. Eräässä tapauksessa aliupseerioppilas oli lipastanut aseeseensa epähuomiossa paukkupatruunoiden lisäksi yhden taistelupatruunan. Lue juttu tapauksesta linkin takaa.

Puolustusvoimat: ”Todellinen vaaratilanne”

Nuotiossa patruuna aiheutti voimakkaan äänen ja aiheutti hylsyn sirpaloitumisen tai sen vaaran. Tapaus sattui Hiienvaaran harjoitusalueella viime vuoden huhtikuussa.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen mukaan kyseessä oli todellinen vaaratilanne, joka aiheutti nuotion lähellä olleille henkilöille tilapäisiä kuulovaurioita.

Liekit leimahtivat kamiinasta

Miehen tulileikit eivät jääneet tähän. Saman vuoden toukokuussa mies oli päättänyt vastoin ohjeita sytyttää kaminan polttonesteellä, vaikka kyseinen aine oli tarkoitukseen soveltumaton.

– [Varusmies] oli aiheuttanut toiselle varusmiehelle henkilövahingon vaaran korkeiden liekkien leimahdettua kamiinasta tämän kasvojen läheisyydessä, tuomiossa kerrotaan.

Mies oli tunnustanut teon.

Mies tuomittiin kahdesta palvelusrikoksesta ja patruunan paukahtamisen aiheuttamien tilapäisten kuulovaurioiden osalta neljästä vammantuottamuksesta 70 päiväsakon rangaistukseen, joka tämän tuloilla tarkoitti 1540 euron seuraamusta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat