Värttinän musikaali saa Euroopan ensi-iltansa

Värttinän kohta neljä vuotta kestänyt rupeama hobittien ja örkkien parissa saavuttaa jälleen tiistaina yhden etapin, kun näyttämöversio Taru sormusten herrasta -trilogiasta saa Euroopan ensi-iltansa Lontoossa Drury Lanen Theatre Royalissa.

Värttinän ja intialaisen bollywoodsäveltäjän A.R. Rahmanin säveltämää musikaalia on esitetty Lontoossa jo pitkin toukokuuta ennakkonäytöksissä, mutta kriitikot saavat kirjoittaa arvostelunsa vasta ensi-illan jälkeen.

- Yleisöosastoilta olen lukenut, että herkimmät katsojat ovat ennakoissa pelästyneet katsomon läpi jousijaloillaan pomppivia örkkejä ja sännänneet pakoon teatterista, Värttinän Janne Lappalainen naurahtaa puhelimessa.

Lappalaisen mukaan akrobaattitemput ovat Lontoossa vielä vaativampia ja näyttävämpiä kuin Torontossa, jossa maailman kalleimmaksi teatteriesitykseksi kehuttu - tai kohuttu, riippuu näkökulmasta - The Lord of The Rings sai kantaesityksensä vuosi sitten maaliskuussa. Lontoon version budjetti on lähes 37 miljoonaa euroa.

Entit puhuvat nyt suomea

Kanadalais- ja amerikkalaislehtien nuivien kritiikkien jälkeen Lontoon versio on nipistetty vähän reiluun kolmeen tuntiin Toronton 3,5 tunnista, ja muutenkin esitystä on jonkin verran muutettu.

-Tarinaa on pyritty selkiyttämään, jotta sen ymmärtäisi sellainenkin katsoja, joka ei ole lukenut Tolkienin kirjasarjaa tai katsonut elokuvia. Esityksestähän tuli vähän sellaista palautetta, että siitä ei saanut tolkkua.

Lappalaisen mukaan myös uutta musiikkia on tehty jonkun verran. Värttinä on säveltänyt enteille lisää äänimaisemaa, tapaa, jolla puiden vartijat kommunikoivat keskenään. Ja enttien kieli on jonkun sortin suomea!

-Kirjoitimme enteille juttuja suomeksi, mutta koska emme itse pystyneet valvomaan heidän suomenkielen opetteluaan niin lausuminen ei välttämättä kuulosta yhtään suomelta. Olisimme halunneet olla tarkempia, mutta niillä ihmisillä on ollut niin paljon muutakin opeteltavaa, että meillä oli rajallisesti aikaa käyttää siihen.

Entit joutuvat muun muassa tasapainoilemaan monimetristen puujalkojen päällä samalla kun puhuvat.

Brittilehdet antoivat jo Toronton kantaesitykselle huomattavasti suosiollisemmat arvostelut kuin pohjoisamerikkalaiset kollegansa. Musikaalin tuottajan Kewin Wallacen mukaan esityksen henkinen koti onkin Lontoo. Se johtunee siitä, että The Lord of The Ringsin on ohjannut brittiohjaaja Matthew Warchus, jonka kokemukset Royal Shakespeare Companyssa näkyvät fyysisessä teatteriesityksessä.

Lontoon versiossa ovat mukana samat erinomaiset pääosien esittäjät kuin Torontossa. Klonkkua näyttelee Broadwaylla kannuksensa ansainnut Michael Therriault ja hobitteina nähdään James Loye (Frodo) ja Peter Howe (Sam).

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat