Varsinais-Suomessa asiat tehdään toisin: Lapset ja nuoret saavat yhä harrastaa – "Näkemyksemme mukaan tarttumisriski on varsin pieni"

10:46
Katso yllä oleva video: Rajoituksiin kyllästyneet vanhemmat vievät lapsia harrastuksiin lähikuntiin – Oulu purkamassa rajoituksia haittojen takia.

Riski koronatartuntojen leviämiselle lasten ja nuorten harrastustoiminnassa on "varsin pieni", toteaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on ollut muita koronan leviämisvaiheen alueita löyhemmät harrastusrajoitukset. Esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa ei ole rajoitettu, mutta kaikki aikuisten harrastustoiminta sisätiloissa on keskeytetty.

– Meidän näkemyksemme mukaan riski koronan tarttumiseen lasten harrastustoiminnassa on varsin pieni, Pietilä kommentoi MTV Uutisille.

– Jonkin verran meillä on tullut altistuksia näistä tapahtumista, mutta mitään isoja tartuntaryppäitä ei ole ollut, hän perustelee.

Tartuntaketjut ovat enemmänkin liittyneet Pietilän mukaan nuoriin aikuisiin enemmän kuin lapsiin.

"On punnittu, mitä haittoja tulee etenkin kaikkein huonoimmassa asemassa oleville"

Pietilä kertoo, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta on varmasti tehty riski-hyöty-haitta-analyysi.

– Olemme pyrkineet säilyttämään lasten harrastustoimintamahdollisuudet edellyttäen hyvin tarkan valvonnan alaisena, että pystytään noudattamaan turvatoimia: pitämään etäisyyttä ja käyttämään maskia mahdollisuuksien mukaan, Pietilä kertoo.

Lisäksi harkinnassa on otettu huomioon, millaisia haittoja harrastustoiminnan rajoittamisella olisi mahdollisesti lapsille.

– On punnittu, mitä haittoja tulee etenkin kaikkein huonoimmassa asemassa oleville lapsille ja nuorille, mikäli nämä sosiaaliset kontaktit jäävät pois.

Pääkaupunkiseutu höllää lasten ja nuorten harrastusrajoituksia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puolestaan ilmoitti tänään, että lasten ja nuorten harrastustoimintaa avataan rajoitetusti.

Päätöksen myötä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten hallinnoimissa tiloissa voidaan helmikuun alusta lähtien toteuttaa alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätöstä toistamalla, että hallitus on vedonnut, ettei rajoituksia nyt höllennettäisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja