Varo myrkyllistä sisäilmaa: Älä pese saunaa tällä puhdistusaineella!

Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta muistuttaa, että saunaa ei saisi pestä kloriitilla, sillä sen sisältämät aineet haihtuvat hengitysilmaan saunan lämmössä.

Saunan pesu aloitetaan lauteiden istuinosien irrottamisella, jos ne ovat irrotettavat. Tämän jälkeen sauna imuroidaan kattoa ja seiniä myöten. Imurointi on paikallaan, koska monessa kodissa puhtaat pyykit kiertävät kaappeihin saunan kautta ja pölyä kertyy saunaan ajan mittaan muutenkin.

– Runsas vesipesu rapistuttaa saunan puupintoja. Seiniin ja kattoon ei juuri edes kosketa saunottaessa, joten yleensä imurointi riittää. Likaiset kohdat pestään erikseen vedellä ja pesuaineella, Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta ohjeistaa.

Ensin laudepinnat kastetaan ja sen jälkeen ne pestään sienellä tai harjalla ja veteen sekoitetulla pesuaineella. Pesun jälkeen pinnat huuhdellaan huolella. Lika ja hiki valuvat myös lauteiden alapuolelle, joten istuinosat pestään molemmin puolin, samoin lauteiden runko.

– Ihmisestä lähtevä rasva vaatii hieman emäksistä pesuainetta, joten pesuaineen pH-arvon tulee olla yli seitsemän. Lattioissa ja seinäpinnoissa voi olla myös kalkkisaostumia, jotka taas lähtevät parhaiten hieman happamalla pesuaineella. pH-arvon voit tarkistaa pesuainepakkauksesta. Kloriittia ei saa käyttää saunan pinnoilla, koska se haihtuu hengitysilmaan saunan lämmössä, Tuula Syrjänen neuvoo.

Sauna pestään kerran pari vuodessa. Kylpyhuone pestään vähintään kuukausittain, jottei lika pinty pintoihin. Lattiakaivot puhdistetaan kylpyhuoneen pesun yhteydessä.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat