Varo katsomasta auringonpimennystä kuin Trump! – voi vaurioittaa silmiä jo muutamassa sekunnissa

Trump katsoi auringonpimennystä ilman laseja 1:07
Katso yllä oleva video: Näin Donald Trump tiiraili auringonpimennystä Valkoisen talon parvekkeelta ilman suojalaseja.

Suomessa voi tänään ihailla osittaista auringonpimennystä, mutta samalla kannattaa muistaa suojata silmät asianmukaisesti ja olla vilkuilematta aurinkoa paljain silmin – toisin kuin Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump teki taannoin.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että pimennys on Suomessa suurimmillaan pohjoisessa ja pienimmillään etelärannikolla.

Aurinko näyttää osittaisen pimennyksen aikana siltä, kuin joku olisi haukannut siitä palan pois, kun Kuu liikkuu maapallolta katsottuna Auringon editse.

Ursa muistuttaa, että Auringon säteily on haitaksi suojaamattomille silmille ja voi aiheuttaa vaurioita verkkokalvolla jo muutamassa sekunnissa.

Trump vilkuili taivaalle paljain silmin

Aurinkoon ei siis tule katsoa suoraan paljailla silmillä, kuten Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump teki 2017 Valkoisen talon parvekkeelta.

Aluksi suojalasein suojautunut Trump otti lopuksi lasit pois päästään eikä malttanut olla vilkaisematta taivaalle paljain silmin.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa suosittelee auringonpimennyksen tarkkailuun CE-merkittyjä pimennyslaseja.

Myös hitsarinlasi numero 14 suodattaa lämpösäteilyä riittävästi.

Kotikonstit kuten valotettu filmi, noettu lasi tai tavalliset aurinkolasit eivät Ursan mukaan missään nimessä sovellu pimennyksen turvalliseen tarkkailuun.

Kamerat, kaukoputket ja kiikarit on niin ikään suojattava esimerkiksi suodatinkalvolla.

Auringonpimennystä on turvallista katsoa Ursan suorassa lähetyksessä MTV Uutiset Liven kautta kello 12.30 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat