Aurinko pimeni tänään Suomessakin – tältä ilmiö näytti!

0:20
Katso video: Tältä tämänpäiväinen auringonpimennys näytti Suomessa!

Suomessa on nähty tänään osittainen auringonpimennys, kun Kuu liikkui maapallolta katsottuna Auringon editse. 

Seuraa pääkuvan videolta, miten auringonpimennys näkyy eri puolilla maailmaa!

Pimennys oli Suomessa suurimmillaan pohjoisessa ja pienimmillään etelärannikolla, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo. 

Tämänkertainen auringonpimennys ei näkynyt missään täydellisenä. Kyseessä oli parhaimmillaankin niin kutsuttu rengasmainen auringonpimennys.

Suomessa pimennys näytti siltä, kuin joku olisi haukannut Auringosta palan pois, Ursa kertoo. Parhaimmillaan Auringon halkaisijasta peittyi kolme viidesosaa Utsjoella ja Helsingissäkin kaksi viidesosaa.

Ursan mukaan auringonpimennys alkoi näkyä Suomessa noin kello 12.44 Maarianhaminassa. Syvimmillään pimennys oli kello 13.56–14.15.

– Ensimmäinen kontakti on tapahtunut, Ursan suorassa lähetyksessä todettiin aiemmin päivällä.

Pimennys päättyy kokonaan kello 15.30.

Viimeksi Suomessa nähtiin osittainen auringonpimennys elokuussa 2018, ja seuraavan kerran sellainen nähdään ensi vuoden lokakuussa.

Täydelliset auringonpimennykset ovat harvinaisempaa herkkua. Seuraavan kerran täydellinen auringonpimennys nähdään Suomessa vuoden 2126 lokakuussa.

Kotikonstit eivät riitä silmien suojaamiseksi

Ursa muistuttaa, että Auringon säteily on haitaksi suojaamattomalle silmälle. Näkymätön lämpösäteily aiheuttaa vaurioita verkkokalvolla jo muutamassa sekunnissa.

Pimennyksen aikana on täysin turvallista mennä ulos. Oleellista on, ettei Aurinkoon katso suoraan.

Kuvasitko auringonpimennyksen? Lähetä kuva tai video toimitukselle WhatsAppilla numeroon 040 578 5504 tai sähköpostilla osoitteeseen uutiset@mtv.fi!

Ursa suosittelee pimennyksen tarkkailuun CE-merkittyjä pimennyslaseja. Myös hitsarinlasi numero 14 suodattaa lämpösäteilyä riittävästi.

Kotikonstit kuten valotettu filmi, noettu lasi tai tavalliset aurinkolasit eivät Ursan mukaan missään nimessä sovellu pimennyksen turvalliseen tarkkailuun.

Kamerat, kaukoputket ja kiikarit on niin ikään suojattava esimerkiksi suodatinkalvolla.

5:17
Näin kauan täydellistä auringonpimennystä saadaan odottaa – professori kertoo MTV Uutiset Livessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja