Varman Murto: Suomen viennillä vain yksi menestyvä markkina, eikä se riitä

Putosiko Suomi muiden Pohjoismaiden talouskyydistä? 10:16
Katso Varman toimitusjohtajan Risto Murron analyysi Suomen talouden tilanteesta

Suomen rakennusalalle on odotettavissa hankala kevät, ennustaa Työeläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto. Taantuma näkyy vahvasti myös teollisuudessa. 

Huomenta Suomessa vierailleen Murron mukaan Suomeen on iskenyt erityisen nopea korkojen nousu, mutta myös keskeisten vientimarkkinoiden, kuten Kiinan, Saksan ja Ruotsin heikko kasvu. 

Ainoa menestyvä vientimarkkina on Yhdysvallat, mutta se ei Murron mukaan suomalaiselle teollisuudelle riitä juuri nyt. 

– Suomalaiset yritykset investoivat selvästi enemmän Yhdysvaltoihin, mutta se ei ole helppo polku ja vie aikansa. 

"Kevät todennäköisesti menetetty"

Tilanteelle ei ole nopeita korjausliikkeitä näköpiirissä.

– Valitettavasti olen pessimistinen, että mitä hallitus voi enää tehdä tämän kevään osalta. Kevät on todennäköisesti menetetty. Ja pysähdys on kyllä kova. Tämä on kovin pysähdys asuntorakentamisessa ja asuntomarkkinoilla vuosikymmeniin. 

Murron mukaan eniten helpotusta toisi korkojen selvä lasku. Loppuvuoden korkojen lasku ei ole enää niin varmaa, kuin aiemmin. 

– Se olisi Suomelle todella hankala tilanne, jos EKP ei päätyisi laskemaan korkoja tänä vuonna. Tästä vuodesta tulisi meille heikko, Murto sanoo. 

Suomen taantuma on ollut poikkeuksellinen aiempiin verrattuna, sillä työttömyys ei ole kasvanut rajusti. Murron mukaan työttömyysaste saattaa lähteä nousuun keväällä, etenkin taloustilanteen moukaroimalla rakennusalalla. 

Rakennusalalla on poikkeuksellisen paljon ulkomaalaisia työntekijöitä, joista moni palaa kotimaihinsa tai kolmansiin maihin töiden loppuessa. 

– Se toimii hieman puskurina, Varma summaa.

Lue myös:

    Uusimmat