USU: Pääministeri Orpo esittää lakiin kirjattua, ylivaalikautista velkakattoa

Pääministeri Petteri Orpon mukaan säästöjä on haettava sote-tehtäviä karsimalla 2:00
Katso myös: Pääministeri Petteri Orpon mukaan säästöjä on haettava sote-tehtäviä karsimalla.

Orpon mukaan lakiin kirjattu velkakatto kannustaisi tulevia hallituksia pitämään kiinni menokurista.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) esittää Uutissuomalaisen haastattelussa lakiin kirjattua velkakattoa, joka rajoittaisi valtion velkaantumista ylivaalikautisesti. 

Orpon mukaan velkakaton asettaminen olisi vastaus tasavallan presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisten puheessa esittämään huoleen julkisen talouden velkaantumisesta.

Silloin me kaikki sanoisimme ääneen sen, että velkaantuminen täytyy pitää kurissa, Orpo sanoo Uutissuomalaiselle.

– Se ei poista sitä, että meillä on hyvin voimakkaita näkemyseroja siitä, miten tavoitteeseen päästään, mutta silloin meillä olisi selvä peli siitä, että kaikki ovat sitoutuneita tähän.

Orpon mukaan lakiin kirjattu velkakatto kannustaisi tulevia hallituksia pitämään tiukemmin kiinni menokurista, koska velkakaton nostaminen vaatisi aina lakimuutoksen.

– Olen ajatellut, että pohdimme tätä kysymystä kehysriihen yhteydessä. Ei välttämättä päätetä sitä vielä, mutta pohditaan siinä yhteydessä, mikä se voisi olla, ja tehtäisiin siihen liittyviä lainsäädäntöehdotuksia myöhemmin.

Valtiovarainministeriö on ehdottanut velkakaton säätämistä yhtenä keinona hillitä julkisen velan kasvua. 

– Silloin se on meidän oman eduskuntamme päätös. Jos jokin hallitus ei välittäisi velkakatosta, se vaatisi sitä, että hallitus joutuisi muuttamaan lainsäädäntöä.

Lue myös:

    Uusimmat