Hypon pääekonomisti varoittaa ikävästä ilmiöstä: Suomi voi ajautua "laantumaan"

Tältä näyttää asuntokaupan vuosi – loppuvuonna voi tapahtua selvä käänne 1:18
Tältä näyttää asuntokaupan tulevaisuus – loppuvuonna voi tapahtua selvä käänne.

Rakentaminen, ja varsinkin uudisrakentaminen, laskee merkittävästi tänä vuonna.

Huomenta Suomessa vierailleen Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan uusia asuntoja aloitetaan rakentamaan reilut 35 000. Hypo on asumiseen erikoistunut luottolaitos. 

– Vielä vuonna 2021 uusia asuntoja aloitettiin rakentamaan 47 000. Kyllä siinä tullaan useampi kymmenen prosenttia alas, Brotherus sanoo.

Suomeen on ennakoitu taantumaa jo syksystä asti. Rakentaminen on yleensä varsin hyvin heijastellut talousnäkymiä. Brotheruksen mukaan siihen on kaksi syytä.

– Se, että rakennusala itsessään on jo varsin iso: työllistää paljon, tuo bruttokansantuotteeseen merkittävän osuuden.

– Toiseksi rakentaminen ja asuntokauppa heijastuu muihin aloihin. Kun ihmiset muuttavat uuteen asuntoon, sinne tarvitaan uutta elektroniikkaa, huonekaluja ja sisustustarvikkeita, jolloin se tuo myös muille toimialoille kasvua, Brotherus selventää.

Lamaa ei odotettavissa

Brotheruksen mukaan rakentamisen vähentymisen lisäksi muitakin merkkejä taantumasta on.

– Ehkä se huolestuttava piirre on, että pelkästään rakentamisesta ei ole huonoja tilastoja. Myös kaupan alalla osa toimialoista on isoissa vaikeuksissa ja teollisuustuotanto supistuu. Eli se ei ole ainoastaan rakentaminen. Kyllä tässä taantuman tunnelma on, Brotherus sanoo.

Talousromahduksta tai lamaa ei ole kuitenkaan odotettavissa. Lamaan ajauduttaisiin, jos bruttokansantuote putoaisi Brotheruksen sanoin "valtavasti" ja työttömyys kasvaisi merkittävästi.

Sen sijaan voi olla edessä jotain muuta kuin lama tai taantuma.

– Meillä saattaa olla edessä tällainen tietynlainen laantuma, joka on vähän niin kuin laman ja taantuman välimuoto. Voi tulla pitkäaikainen taantuma, ei välttämättä vain kaksi vuosineljännestä, joka on taantuman määritelmä, Brotherus arvioi.

"Nyt on erinomainen paikka"

Rakentamisen tavoin myös asuntokauppojen määrä vähenee muun muassa korkojen nousun ja yleisesti elinkustannusten nousu.

Kuten Brotherus mainitsi, aiempina vuosina on alettu rakentaa runsaasti asuntoja, eli niitä myös valmistuu nyt runsaasti.

Siitä hetkestä, kun kuokka iskee maahan ja ensimmäiset asukkaat muuttavat sisään, kestää noin 16–18 kuukautta, Brotherus sanoo. Näin ollen asuntojen hinnat laskevat tarjonnan ja kysynnän lain mukaisesti. 

Tämä voikin avata mahdollisuuden asuntoa etsivälle.

– Nyt on erinomainen paikka kilpailuttaa vuokranantajia ja hankkia itselle sopivaa asumista. Sama pätee myös ensiasunnon ostajiin. Nyt voi tinkiä, on aikaa rauhassa katsoa ja tutustua asuntoon ja asunto-osakkeeseen, Brotherus summaa.

Rakentaminen hiipuu – mitkä ovat laman ennusmerkkejä? 9:48
Nousevatko asuntojen vuokrat? Katso koko keskustelu!

Lue myös:

    Uusimmat