Varkaus helpottui ja pettyi Stora Enson päätökseen

Stora Enson Varkauden-tehtailla oli tänään kaksijakoinen tunnelma: toisaalta helpotus toiminnan jatkumisesta, toisaalta apeus sanomalehtipaperin tuotannon ilmeisestä loppumisesta.

- Ei tämä ollut sinänsä yllätys. Suunniteltu juttu, vaikka meitä on pidetty pienessä toivossa, sanoi massantekijä Harri Riikonen, 54, sanomalehtipaperikoneen äärellä.

- Olen tehnyt samalla koneella töitä yli 34 vuotta. Uutta työtä en varmasti tässä iässä saa, hän jatkoi.

Koneitten sulkemisesta päätetään vasta yt-neuvottelujen jälkeen, mutta työntekijät pitävät tilannetta selvänä.

- Kolme ja puoli vuotta on ollut yhtä yt-neuvottelua. Ne ovat yhtä tyhjän kanssa, sanoi pääluottamusmies Kai Pärnänen.

Stora Enso kertoi viime elokuussa, että Varkauden tehtaat suljetaan pysyvästi tämän vuoden loppuun mennessä, elleivät kysyntä ja hinta nouse selvästi. Nyt sellun ja hienopaperin tekemistä jatketaan, ja sahakin pyörii tulevaisuudessa, mutta 200 työntekijää menettää työnsä sanomalehtipaperin teossa.

- Raskas isku kaikesta huolimatta, luonnehti tehtaanjohtaja Reino Panula.

- Väkimäärä on puolittunut muutamassa vuodessa, mutta tuotanto ja kapasiteetti pysynyt samana. Tulos on revitty ihmisten selkänahasta, pääluottamusmies sanoi.

Biopolttoainetta kehitellään

Stora Enson Suomen-maajohtaja Juha Vanhainen selosti Varkaudessa, että Euroopassa on ylitarjontaa sanomalehtipaperista eikä paluuta entiseen ole. Hän kiitteli, että henkilöstö on tehnyt parhaansa, vaikka se ei ole riittänytkään.

Pääluottamusmiestä kehut eivät lämmitä:

- Varkautta on aina kehuttu, mutta ei siitä mitään apua ole.

Yhtiö aikoo löytää vapautuville tehdastiloille uutta käyttöä, mutta mitään konkreettista kerrottavaa ei vielä ole.

Stora Enso vakuuttaa, että sen ja Neste Oilin yhteisyrityksen biopolttoaineen koelaitoksen toiminta jatkuu Varkaudessa. Sen sijaan yhtiö vaikenee siitä, mihin varsinainen laitos mahdollisesti sijoitettaisiin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat