Mainos

Varkaat kiinnostuivat punaisista postilaatikoista Britanniassa

Britannian näkyvä tavaramerkki, kirkkaan punaiset postilaatikot ovat joutuneet yllättävän uhan kohteeksi. Niitä kähvelletään 100 laatikon vuosivauhtia, kertoo kuninkaallinen posti.  

Posti luonnehtii varkausuhkaa merkittäväksi etenkin syrjäisellä maaseudulla.  

Kuluvan vuoden räikeimpiin lukeutuu tapaus, jossa Norfolkin alueelta Itä-Englannista katosi tammikuussa yhden viikonlopun aikana neljä arvokasta viktoriaanisen ajan laatikkoa.   

Postilaatikkoharrastajien yhdistyksen edustaja Robert Cole arvioi, että anastuksille on useita syitä.  

-Jotkut ihmiset metsästävät romumetallia, toiset ovat kiinnostuneet laatikoiden sisällöstä ja kolmannet tuntevat laatikoiden kulttuurihistoriallisen arvon.  

Romumetallia hamuavia innostaa metallien hinnan nousu, mutta laatikoiden arvo sinälläänkin noussut sen jälkeen, kun postilaitos lakkasi huutokauppaamasta niitä vuonna 2003. Laatikoita on sen vuoksi harvemmin tarjolla.  

Suositulta huutokauppasivustolta käy ilmi, että harvinaisemmista laatikoista saatetaan maksaa tuhansia puntia eli tuhansia euroja.  

  
1800-luvun perintöä  

  
Punaisia postilaatikoita on seissyt katujen kulmissa 1800-luvulta lähtien.

Kokoja on monia, samoin malleja. Harrastajayhdistys The Letter Box Study Group on laskenut, että erilaisia laatikkomalleja on noin 800. Harvinaisin on tiettävästi ns. Liverpoolin erikoinen.

Vuodelta 1863 peräisin olevaa pylväslaatikkoa on valmistettu vain seitsemän kappaletta.  

Lukittavien tienvarsilaatikoiden idea on jäljitettävissä 1600-luvun Ranskaan. Britanniaan ne lanseerattiin 1800-luvun puolivälin tietämissä. Laatikossa on yleensä sen hallitsijan tunnus, jonka hallituskaudella laatikko on otettu käyttöön.   

Varkaudet ovat saaneet postin pohtimaan keinoja niiden estämiseksi. Suunnitelmissa on laatikoiden varustaminen rikosteknisillä merkinnöillä ja sähköisillä jäljityslaitteilla.  

-Meillä on sisäinen turvallisuusryhmä, joka tutkii erilaisia mahdollisia laitteita, postin tiedottaja kommentoi.  

Laatikoita on ripoteltu ympäri valtakuntaa siten, että yli 98 prosentilla asukkaista on matkaa lähimmälle laatikolle enintään puoli mailia eli vajaa kilometri. Posti sanoo toivovansa, että laatikkoperinne pystytään säilyttämään vastakin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.