Mainos

Väritä kotisi!

Suomalainen sisustaja on tottunut luottamaan vaaleaan sävymaailmaan, mutta syksyn kuumin sisustustrendi on selkeä: väriä, väriä ja vielä kerran väriä.

Syksyn sisustusmuodissa näkyvät vahvat värit ja mehukkaat sävy-yhdistelmät, mikä voi tuntua vieraalta skandinaaviseen tyyliin tottuneelle silmälle.

Tärkeintä värien valitsemisessa on tietää, miten ne sopivat kotisi muuhun värimaailmaan. Mielikuviesi vahvistamiseen ja eri sävyjen testaamiseen sopivat esimerkiksi maalikaupoista löytyvät värilastut. Mikäli sinulla ei ole pienintäkään ajatusta siitä, millaisia sävyjä olet hakemassa, on tarjolla myös valmiiksi suunniteltuja värikarttoja. Niiden kanssa et voi mennä vikaan.

Myös miellekartan tekeminen kannattaa: leikkaa lehdistä kuvia, joissa värejä on käytetty sinua miellyttävällä tavalla ja yhdistele kartalle sisustamasi huoneen muuttumattomia elementtejä, kuten huonekaluja. Kun kaikki on näkyvissä edessäsi, pystyt helpommin hahmottamaan, miltä lopputulos näyttää.

Värejä hillitysti

Mikäli tiedät viihtyväsi pehmeän ja klassisen värimaailman keskellä, älä tee äkkipikaisia päätöksiä ja valitse pakan vahvimpia sävyjä.

Aloita hillitymmin ja päivitä kotisi ilmettä pienillä muutoksilla. Hanki vaikkapa kahta eri sävyä yhdestä väristä, tai valitse kaksi täysin eri väriä, mutta vaaleina sävyinä. Voit myös valita yhden vahvan ja yhden hennomman sävyn, silloin pakkasi ei mene sekaisin.

Jo pienilläkin muutoksilla saat suuria aikaan. Vaihda vaikkapa sohvatyynyt vaaleansinisiin ja kirkkaankeltaisiin, ja ripusta ikkunoihin tyynyjen värimaailmaa yhdistelevät ja täydentävät verhot.

Älä unohda sävyillä leikittelyä, vaikka haluatkin vaalia kotisi vaaleaa sisustusta. Esimerkiksi vastaväreillä tuot persoonallista ilmettä, vaikka valitsisit ne sävymaailman haaleimmasta päästä.

Vastavärit tuovat vahvuutta

Vahvan efektin saat valitsemalla sisustukseesi vastavärejä: sinistä ja oranssia, punaista ja vihreää tai violettia ja keltaista. Kaikkien värien käyttö sekaisin ei ole kiellettyä, kunhan sen tekee taidolla. Vaarana kuitenkin on, että kotisi muistuttaa sekamelskaa, joten muista suunnitella väri-ideasi huolella.

Mikäli et pelkää vahvojenkaan sävyjen käyttöä ja tiedät viihtyväsi niiden keskellä, voit luottaa niihin myös suuremmissa hankinnoissa. Esimerkiksi räikeän punainen sohva tuo todella uutta ilmettä olohuoneeseen, mutta ei sovi kaikkien kotiin.

Kuvat: Shutterstock, Värisilmä, Designers Guild

Hannele Järvelä/ MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.