Värit vaikuttavat sisustuksessa

Osa 1

Tiedätkö, mitä värit viestivät ja miten ne vaikuttavat meihin? Entä miten kannattaisi sisustaa myytäväksi aiottu huoneisto?

Väri on aistihavainto, jonka esineen pinnasta heijastunut ja aineen läpi kulkeutunut valo aiheuttaa ihmisen tajunnassa silmän välityksellä. Käytännössä väriksi sanotaan myös sitä ainetta, josta aistimuksen aiheuttama valo saapuu silmään.

Värien merkitys ihmisen terveyteen joko välittömästi tai välillisesti on tieteellisesti todistettu tosiasia. Tiedetään, että värien psykologinen vaikutus ihmiseen on suuri. Väärä valaistus yhdistettynä väriin, jota koehenkilö ei voi sietää, voi aiheuttaa välillisiä vaikutuksia kuten päänsärkyä, väsymystä, ruokahalun puutetta, työhön kyllästymistä, silmäsairauksia tai hermostuneisuutta.

Värit vaikuttavat myös kasveihin ja muihin olentoihin. Esimerkiksi punaisen värin energialla on voimakas vaikutus taimien kasvamiseen. On myös toteennäytetty, että punainen kiihdyttää eräiden alempiasteisten eläinten kasvua, kohottaa hormoni- ja sukupuolitoimintaa ja tervehdyttää haavoja. Kun tuntee värien vaikutukset, niitä voi käyttää apuna sisustuksessa.

Värit muuttuvat ja muuttavat

Sisustusvärejä valitessa kannattaa myös pitää mielessä, että vaaleat värit suurentavat ja tummat pienentävät. Värejä ei kannata silti pelätä, sillä ne ovat hyvä keino vaikuttaa huoneen tunnelmaan. Lämpimät värit antavat huoneelle lämpimyyden tunteen, joten punaisessa huoneessa oleva arvioi yleensä huoneen lämpötilan korkeammaksi kuin samanlämpöisessä sinisessä huoneessa oleva. Kylmillä värisävyillä sisustettu huone vaikuttaa viilentävästi lämpimillä sävyillä sisustettuun verrattuna – koehenkilöt ovat arvioineet eroksi jopa kolme astetta!

Värit elävät valon mukaan. Noin kaksi tuntia auringonnousun jälkeen ja noin kaksi tuntia ennen auringonlaskua auringonvalo on selvästi punertavampaa, kun taas keskipäivällä valo on sinertävämpää kuin muina aikoina. Silmä pystyy myötäilemään päivänvalon muuttumista, joten kaikki eivät huomaa esimerkiksi seinäpintojen värisävyn muuttumisia.

Eri värit eri tarkoituksiin

Värit jaetaan lämpimiin ja kylmiin väreihin. Lämpimiin väreihin luetaan kaikki värit keltaisesta punaiseen, mukaan lukien oranssi, pinkki ja ruskea. Kylmiin väreihin lukeutuvat puolestaan vihreä, violetti, sininen, turkoosi ja harmaa. Sininen ja sen sukulaisvärit tuntuvat etääntyvän katsojasta, kun taas punakeltaiset tuntuvat lähestyvän katsojaa. Sinisen ja vihreän viileät sävyt voivat tosin joissain tapauksissa näyttää myös kutsuvilta.

Klassinen sisustusohje on välttää voimakkaita, kirkkaita värisävyjä laajoina pintoina välittömästi silmän korkeudella sillä seinällä tai tasolla, jota työtä tehdessä joutuu jatkuvasti katsomaan. Sen sijaan voimakkaat ja kirkkaatkin värisävyt sopivat vakinaisen katselukohteen sivuille tai yläpuolelle, josta ne vaistotaan ikään kuin iloisena taustamusiikkina.

Väitetään, että lämpimät värit sopivat erityisen hyvin työpaikalle, koska ne voivat kohottaa motivaatiota ja saada ihmiset työskentelemään nopeammin. Kylmät värit taas voivat vastaavasti hidastaa tai rauhoittaa, joten näitä värejä suositaan esimerkiksi sairaaloissa, joissa halutaan vaikkapa rauhoittaa maanisia potilaita.

Suosikki- ja inhokkivärit

Värimieltymyksissä on eroja, joten jos kunnostaa asuntoaan myyntiä varten on hyvä olla selvillä seuraavista asioista: Suurin osa ihmisistä pitää eniten sinisestä tai vihreästä. Sinivihreä onkin paljon käytetty yleisväri. Naiset viihtyvät paremmin pastelliväreissä ja miehet yleensä pitävät syvemmistä väreistä. Sanotaan myös, että sininen on sisäänpäin kääntyneiden ihmisten lempiväri, kun taas ulospäin suuntautuneet pitävät punaisesta.

Suurin riski on maalata kotinsa punaisella, purppuralla tai violetilla, sillä niiden kohdalla mielipiteet jakautuvat eniten. Väitetään, että violetin värin hengellinen perusluonne voi ärsyttää niitä ihmisiä, jotka ovat kiintyneitä materiaaliseen maailmaan. Myrkynvihreää inhoavat monet ihmiset, samoin oliivinvihreää. Kulttuureittain on eroja, esimerkiksi Kiinassa valkoinen on hautajaisissa käytettävä surun väri.

Kauan sitten unohdettu traumaattinen tapahtuma voi aiheuttaa jonkin värin inhoamisen ja välttämisen. Kielteinen reaktio johonkin väriin johtuu siis epämieluisasta muistosta, väri itsessään ei vaikuta negatiivisesti keneenkään. Luonteen muuttuessa iän ja kokemusten myötä, usein myös värimieltymykset muuttuvat.

Seuraavassa osassa tarkempaa tietoa eri värien vaikutuksista!

Teksti: Nina Pinjola / Mediafocus
Kuvat: Tikkurila ja Värisilmä

Lähteet:

  • Seppo Rihlama: Värit ja kuviot ympäristövaikuttajina, Tikkurila Oy, Vantaa 1993
  • Lilian Verner-Bonds: Väriterapia – Henkiseen tasapainoon ja terveyteen värien avulla, Karisto 1999
  • Unto Pusa: Väri – muoto – tila, Otakustantamo 1967
  • Seppo Rihlama: Arkkitehtuuri ja ihminen, Tammer-Paino 1965
  • Color Harmony – A Guide to Creative Color Combinations, Greenwood Publishing 1987
  • Rudolf Steiner: Värien olemus, Hakapaino 1990
  • Frank H. Mahnke: Color, Environment & Human Response, Van Nostrand Reinhold, NY 1996
  • William Hansen: Käytä oikein värejä, Tammi 1967
  • Albert O. Halse; The Use of Color in Interiors, McGraw-Hill 1978
  • Waldron Faulkner: Architecture and Color, John Wiley & Sons, USA 1972
  • Ebba Donner: Värit - Tunne luonteesi, Kirjayhtymä1991
  • Enid Verity: Colour Observed, The Macmillan Press, Hong Kong 1980

Lue myös:

    Uusimmat