Mainos

Värit ja vastakohdat tanssivat kevään tapeteissa

Uudet tapettimallistot tarjoilevat yllättäviä sekoituksia, eikä kuoseista puutu sen koommin värejä kuin kuvioitakaan. Yksilöllisyys, urbaani luonto ja humoristinen yhdisteltävyys ovat tämän kevään tapettitrendit.

– Isot, näyttävät kuviot jatkavat edelleen voimakkaasti, minkä vuoksi tehostetapetointi pitää edelleen pintansa. Tosin on nähtävissä myös merkkejä siitä, että koko huone tapetoidaan yhdellä ja samalla kuosilla, toimitusjohtaja Hanna Kiiveri tapetteja maahantuovasta Studio Decorista kertoo.

Tapettikuvioissa on tänä keväänä tarjolla futuristisia muotoja, itämaisia ornamentteja sekä rempseitä retrovaikutteita. Värit ovat joko vahvoja tai maanläheisiä, ja pinnoissa näkyy sekä kiiltoa että mattaa. DUROn, Boråsin ja Eijffingerin hersyvät värit ja runsaat kuviot kehottavat sisustajaa leikittelemään ja luomaan yllättäviäkin yhdistelmiä.

Värejä, värejä ja enemmän värejä

Uusien tapettimallistojen väriskaala on laaja. Pelkästään Laura Ashleyn Special Edition -tapettimalliston Isodore-, Kimono- ja Tatton-malleista löytyy peräti 24 erilaista väriyhdistelmää.

– Suomalaisten suosimat kermanvaaleat ja beiget värisävyt ovat hyvin pinnalla, mutta aikaisempi sisustuksen suosikkiväri, ruskea, antaa tilaa harmaan eri sävyille, Kiiveri sanoo.

Uusi ja yllättävä muutos aikaisempaan on, että hyvin tummien tapettien suosio on selvästi kasvussa. Tummalla pinnalla saa loihdittua näyttävän tehosteseinän ja lisättyä huoneen syvyysvaikutelmaa. Valaistukselle tummat seinät ovat kuitenkin haastavia, ja niiden kaveriksi kannattaakin hankkia valaisin tai pari.

Jos futuristiset kuviot ja luumunpunainen väri eivät trendikkyydestään huolimatta sytytä, löytyy tapettirullien joukosta runsaasti myös luonnonläheisiä värejä ja kuvioita.

Esimerkiksi Laura Ashleyn ja Sandbergin hillityt tapetit henkivät perinteistä, englantilaista maalaisromantiikkaa. DUROn September-tapetti puolestaan todistaa, että kukkaköynnökset sopivat hyvin myös urbaaniin olohuoneeseen.

Näyttävät kuosit ja etenkin muodikkaat kuvatapetit taipuvat myös upeiksi sisustustauluiksi. Valokuvatapetteja löytyy muun muassa Komarin mallistosta.

– Värikkäillä tapeteilla voi lisäksi päällystää huonekaluja, esimerkiksi kirjahyllyjen taustalevyjä ja kiintokalusteiden ovia, Kiiveri vinkkaa.

Kiiltoa, flokkia ja helmikirjailuja

Vaihtoehtojen runsaus vallitsee värien lisäksi tapettien pintakuvioissa, joissa voi nähdä niin lasihelmiä, samettimaista flokkia kuin kohoviinyyliäkin. Pinnoissa on sekaisin mattaa, kiiltoa ja hohtoa, mikä antaa tapetin ja valaistuksen yhteispelille uusia mahdollisuuksia.

– Tapetin yleisvaikutelma saattaa näyttää ensin hyvin tasaiselta ja rauhalliselta, mutta uudessa kulmassa valo tuo pinnan kuviot esiin, sisustussuunnittelija Marika Kurki kertoo.

Esimerkiksi maanläheinen harmaa kiiltelee tämän kevään mallistoissa hopean- ja metallinhohtoisena, kuten Eijffingerin tyylikkään modernissa Grazia- ja DUROn hillityssä Collage-mallistossa.

Tehot irti tapeteista

Maalaamalla tai tapetoimalla toteutettu tehosteseinä on ollut muodissa jo pitkään, eikä tämä kevät tee poikkeusta. Suositussa sisustuksen tehokeinossa on puolensa.

– Tehosteseinää kannattaa varovaisemmankin sisustajan kokeilla, sillä se on helppo ottaa pois tai vaihtaa uuteen, Kurki rohkaisee.

Boordit ovat edelleen poissa muodista lastenhuoneita ja keittiöitä lukuun ottamatta. Sen sijaan tarjolla on tapettitarroja, joiden avulla maltillisempikin kodin sisustaja saa huoneeseen yllätyksellisyyttä ilman, että tarvitsee pelätä ylilyöntejä.

Uudet, runsaat tapettivaihtoehdot kannustavat värien, materiaalien ja kuvioiden yksilölliseen yhdistelemiseen, mutta asiantuntija kehottaa silti maltillisuuteen.

– Erityisesti saman kuvioisten, mutta eriväristen tapettien yhdistämisessä on syytä olla hyvin tarkka. Jos niin haluaa tehdä, kannattaa valita lähes yksivärinen tapetti, jossa on eloisa pinta, mutta ei selkeää kuviota, hän opastaa.

Taitavasti yhdistellen

Tapetteja vaihtaessa ei ole tavatonta, että suunnitelmat muuttuvat ja huonekalut vaihtavat paikkaa. Näin kävi Julia Airaksiselle, kun hän remontoi vanhan puutalohuoneistonsa makuuhuonetta.

– Seiniä reunustaneet, pitkät hyllyt piti siirtää portaikon yläpäähän, sillä kirjavat kirjankannet eivät enää sopineet yhteen uuden isokuvioisen ja tummapohjaisen tapetin kanssa, hän naurahtaa iloisena.

Airaksinen huomasi myös työn touhussa, ettei matalan ullakkohuoneen seiniä kannattaisikaan kokonaan peittää tummalla kuviotapetilla. Niinpä hän tapetoi makuutilan seinät vain puoleen väliin. Ratkaisu oli onnistunut, sillä huone sai kaivattua ryhtiä mutta säilytti valoisuutensa.

Keittiöstä ylijäänyt tapetinpala puolestaan sai uuden elämän olohuoneen seinän katseenvangitsijana. Tummanharmaata tehosteseinää koristaa nyt lämpimän vihertävä tapettikaistale.

– Pidin keittiön tapetin kuviosta niin paljon, että valitsin saman olohuoneeseen mutta erivärisenä. Samalla keksin, että vanha pala sopii oikeastaan aika hyvin yhteen uuden tapetin kanssa, Airaksinen kertoo.

Huolellinen pohjatyö takaa onnistumisen

Sisustustavara- ja rakennustarvikeliikkeissä on saatavilla pääasiassa paperi-, vinyyli- ja kuitu- eli niin sanottuja non-woven-tapetteja. Suurin osa nykyaikaisista tapeteista on helppo asentaa itse, sillä liima levitetään vuodan sijasta suoraan seinälle.

Hyvät työvälineet, kuten muovinen tasoitinlasta, terävä tapettiveitsi ja luotilanka, auttavat hyvän lopputuloksen aikaansaamisessa. Tärkeintä on kuitenkin huolellinen pohjatyö. Huolimatonta hiontajälkeä ja seinän epätasaisuuksia ei nimittäin upeinkaan tapetti pysty peittämään.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Studio Decor, DURO, Laura Ashley ja Vallila Interior

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.