Varhaisperunaa monella tapaa
Miten juhlavaa onkaan ruokailu, kun pöytään nostetaan se ensimmäinen kattilallinen uutta perunaa! Potut tekevät niin nopeasti kauppansa, että keitettävän perunan määrää arvioivan kannattaa todellakin liioitella ja reilusti. Kun pöytään lisäksi nostetaan ne perinteiset varhaisperunan lisukkeet: tilli, silli, voi, keitetyt kananmunat, tomaattisipulisalaatti ja savukala, on ateria valmis.
Varhaisperunaa ostetaan päivän tarpeeksi. Jos perunaa jostain syystä jää tai sitä joudutaan viemään esimerkiksi mökille kerralla reilummin, säilytetään perunat viileässä (+10-14 C:ssa) ja pimeässä. Valo saa aikaan perunoiden vihertymisen eikä vihertyneitä pidä enää syödä.
Perunat pestään hellävaroen kylmässä vedessä peukaloa tai pehmeää juuresharjaa apuna käyttäen. Puhdistetut perunat laitetaan kiehuvaan, merisuolalla maustettuun veteen ja päälle asetellaan mausteeksi muutama tillinoksa. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.
Keittoaika vaihtelee perunoiden koosta ja määrästä riippuen 10 - 15 minuuttiin. Jos perunat ovat hyvin eri kokoisia, lisätään suuremmat perunat ensin kiehumaan ja pienemmät muutama minuutti myöhemmin. Perunoiden kypsyyttä kokeillaan puutikulla, haarukalla tai juuresveitsen kärjellä. Kypsien perunoiden keitinvesi kaadetaan pois ja kattila laitetaan vielä hetkeksi kuumalle keitinlevylle ilman kantta, jotta höyry poistuu eikä perunoista tule vetisiä.
Perunat kipataan tarjoiluastiaan, päälle laitetaan tuoreet tillinoksat ja herkut peitellään puhtaalla liinalla tai talouspaperilla. Varhaisperuna kypsyy yhtä lailla noin kymmenessä minuutissa höyrykattilassa. Kattilaosassa kiehautetaan muutaman sentin syvyydeltä vettä ja perunakori nostetaan kattilaan. Kansi laitetaan päälle kun kattilasta alkaa nousta höyryä ja perunat kypsennetään sopivan kypsiksi. Myös höyrykattilasta kaadetaan vesi pois heti kun perunat ovat kypsyneet.
Kun varhaisperunoita keitetään reilusti lounaalle, saadaan tähteeksi jääneistä perunoista samalla vaivalla nopea ja mieluisa lisäke päivälliselle. Tähteeksi jääneet perunat voidaan viipaloida lämpimiin leipiin, munakkaaseen tai racletteen, kuutioida salaattiin tai puolittaa ja päällystää pikkutuntien suupaloiksi. Suurta herkkua ovat paistetut varhaisperunat bearnaisekastikkeen kanssa tarjottuna.
Paistetut perunat bearnaisekastikkeella
- 4 annosta
- 8 keskikokoista keitettyä varhaisperunaa
- 2 rkl margariinia
- mustapippuria
- suolaa
- 1 pussi bearnaisekastiketta
Sulata ruokalusikallinen margariinia paistinpannulla. Lisää puolet viipaloiduista perunoista ja paista rapeiksi miedolla lämmöllä, viipaleita mahdollisimman vähän siirrellen. Mausta kypsät perunat, laita tarjoiluastiaan ja pidä lämpiminä. Paista samalla tavoin loput perunat. Tarjoa paistetut perunat kastikepussin ohjeen mukaan valmistetun kastikkeen kanssa. Varaa aterialle lisäksi grillattua kalaa tai kanaa, vihreää salaattia, moniviljaleipää ja maitoa.
Pariloidut juurekset
- 4 annosta
- Marinadi:
- 4 rkl kasviöljyä
- 3 rkl japanilaistyylistä teriyaki-soijakastiketta tai tavallista soijakastiketta ja hiukan hunajaa
- 0,75 tl aromisuolaa
- mustapippuria
- 4 keskikokoita varhaisperunaa
- 2 naurista
- 4 porkkanaa
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Lohko perunat ja kuoritut nauriit ja puolita porkkanat pituussuunnassa. Laita juurekset marinadiin noin tunniksi ja kypsennä sen jälkeen grillissä parilalla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Sivele juureksille marinointilientä kypsennyksen aikana.
Hellepäivän perunasalaatti
- 8 kypsää keskikokoista uutta perunaa
- Kastike:
- 2 rkl öljyä
- 2 rkl omenatäysmehua
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 0,5 tl suolaa
- 1 dl tuoreita mausteyrttejä hienonnettuna, esim. ruohosipulia,kirveliä, persiljaa
Leikkaa perunat viipaleiksi. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kaada perunoiden päälle. Sekoita varovasti. Tarjoa esimerkiksi savustetun kalan kanssa. Kokeile myös kuumana perunasalaattina. Viipaloi kuumat peruna ja kaada kastike heti perunaviipaleiden päälle.
Ruokaisat leivät
- ruis- tai maalaisleipää
- margariinia
- kylmiä varhaisperunoita
- sipulinvartta
- mustapippuria
- (suolaa)
Voitele leipäviipaleet margariinilla Viipaloi perunat leiville. Ripottele pinnalle mustapippuria ja sipulinvartta. Sopii niin kylmänä kuin lämpimänäkin leipänä (lämmitä mikrossa tai nopeasti uunissa).
Kastikkeita varhaisperunalle
- Curry tai chilikastike:
- 2/3 osaa öljyä
- 1/3 osaa omenaviinietikkaa
- ripaus suolaa
- ripaus sokeria
- currya tai hienonnettua chiliä maun mukaan
Viipaloi perunat ja asettele ne laakealle vadille. Sekoita ja kaada kastike lämpimien tai kylmien perunaviipaleiden päälle niin, että jokainen viipale saa kastiketta. Tarjoa esimerkiksi grillatun broilerin kanssa.
- Aurajuustokastike:
- 2 dl kermaviiliä
- 1 rkl sitruunamehua
- 2 tl sokeria
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
- 75 g Aura-juustoa hienonnettuna
- 2-3 rkl tilliä hienonnettuna
Sekoita kastikeaineet keskenään.
Intialainen perunaraita
- 7-8 keitettyä varhaisperunaa
- 1 vihreä paprika
- Kastike:
- 2 dl maustamatonta jogurttia
- 3/4 tl suolaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1/2 tl kuminaa
- 1-2 maustemittaa chilijauhetta tai silputtua punaista chiliä
- 1-2 maustemittaa ruohittua mustapippuria
Leikkaa kylmät perunat kuutioiksi ja paprika pieniksi paloiksi. Sekoita suuressa kulhossa jogurttiin mausteet, perunakuutiot ja paprikapalat. Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa hyvin. Perunaraita on parhaimmillaan, jos se valmistetaan päivää ennen käyttöä. Intialaiseen tapaan salaatin lisänä syödään maustettua riisiä ja chipati-leipää.
(MTV3)
Uusimmat
-
15:43
MTV seuraa: Leijonien hurja rynnistys tuotti iloisen palkinnon – Sami Vatanen vei Suomen jälleen johtoon
-
15:39
Mikä nousu! Sami Vatasen rohkea suoritus vei Leijonat uudelleen johtoon
-
15:35
Nyt kulkee! Suomalaistähti parinsa kanssa puolivälieriin Ranskan avoimissa
-
15:32
Puhdistatko säännöllisesti koirasi hampaat? Kammottava video osoittaa laiminlyönnin seuraukset
-
15:24
Ukraina: Venäjä on menettänyt yhteensä arviolta 30 000 sotilasta – MTV seuraa sotaa
-
15:15
Espoossa on kadonnut 60-vuotias nainen – poliisi julkaisi kuvan
-
15:12
Victoria's Secret maksoi miljoonakorvaukset suljetun rintaliivitehtaan työntekijöille Thaimaassa: "Ennennäkemätön merkkipaalu"
-
15:08
Muhiiko Monacon GP:n aika-ajoissa jättiyllätys? Red Bullin kakkoskuski löi Charles Leclercin
-
15:06
Lauri Marjamäki havaitsi virheen ennen Yhdysvaltojen avausmaalia – Olli Jokiselta ylistys Miro Heiskaselle: "Iso, iso maali"
-
14:50
"Jenkit tuli ovista ja ikkunoista” – Lauri Marjamäeltä tiukka resepti Leijonien peliin
-
14:42
Suomen kurdit toivovat nopeaa ratkaisua Nato-kiistaan, mutta eivät kurdien kustannuksella: "Turkille ei tule antaa pikkusormea"
-
14:33
Leijonille kylmä suihku: tälle ei Jussi Olkinuora mahtanut mitään
-
14:28
Helsinki varautuu jo järein keinoin hurmoksellisiin kiekkojuhliin – vaneriaitaa pystytetään tarvittaessa: "Viime vuosista olemme oppineet"
-
14:26
Verkkolehti Meduza: Venäjä pohtii toista hyökkäystä Kiovaan – "Sota ohi todennäköisesti syksyllä"
-
14:02
Outi Mäenpää vedätti aikoinaan suomalaisjulkkiksia tv-ohjelmassa – muistelee, kuinka päätyi mukaan sarjaan: "Oli ihanaa tehdä tämä työ"
-
14:01
Käytettyjen moottoripyörien kysyntä räjähti – näitä malleja himoitaan nyt
-
13:32
Leijonien vastustaja USA:lle karmea takaisku MM-välieräpäivänä: "Väistämättä pelaa Suomen pussiin"
-
13:31
Analyysi: Koronavirusepidemia on tänä vuonna vienyt ihmisiä sairaalaan ja hautoihin aivan eri tavalla kuin vuosien 2020 ja 2021 aikana
-
13:24
Jukka Tarkalta rohkea ehdotus Turkin Nato-kiistan ratkaisemiseksi
-
13:22
Kirja-arvio: Kuinka pärjätä Harlemissa
-
Lataa lisää