Miten juhlavaa onkaan ruokailu, kun pöytään nostetaan se ensimmäinen kattilallinen uutta perunaa! Potut tekevät niin nopeasti kauppansa, että keitettävän perunan määrää arvioivan kannattaa todellakin liioitella ja reilusti. Kun pöytään lisäksi nostetaan ne perinteiset varhaisperunan lisukkeet: tilli, silli, voi, keitetyt kananmunat, tomaattisipulisalaatti ja savukala, on ateria valmis.
Varhaisperunaa ostetaan päivän tarpeeksi. Jos perunaa jostain syystä jää tai sitä joudutaan viemään esimerkiksi mökille kerralla reilummin, säilytetään perunat viileässä (+10-14 C:ssa) ja pimeässä. Valo saa aikaan perunoiden vihertymisen eikä vihertyneitä pidä enää syödä.
Perunat pestään hellävaroen kylmässä vedessä peukaloa tai pehmeää juuresharjaa apuna käyttäen. Puhdistetut perunat laitetaan kiehuvaan, merisuolalla maustettuun veteen ja päälle asetellaan mausteeksi muutama tillinoksa. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.
Keittoaika vaihtelee perunoiden koosta ja määrästä riippuen 10 - 15 minuuttiin. Jos perunat ovat hyvin eri kokoisia, lisätään suuremmat perunat ensin kiehumaan ja pienemmät muutama minuutti myöhemmin. Perunoiden kypsyyttä kokeillaan puutikulla, haarukalla tai juuresveitsen kärjellä. Kypsien perunoiden keitinvesi kaadetaan pois ja kattila laitetaan vielä hetkeksi kuumalle keitinlevylle ilman kantta, jotta höyry poistuu eikä perunoista tule vetisiä.
Perunat kipataan tarjoiluastiaan, päälle laitetaan tuoreet tillinoksat ja herkut peitellään puhtaalla liinalla tai talouspaperilla. Varhaisperuna kypsyy yhtä lailla noin kymmenessä minuutissa höyrykattilassa. Kattilaosassa kiehautetaan muutaman sentin syvyydeltä vettä ja perunakori nostetaan kattilaan. Kansi laitetaan päälle kun kattilasta alkaa nousta höyryä ja perunat kypsennetään sopivan kypsiksi. Myös höyrykattilasta kaadetaan vesi pois heti kun perunat ovat kypsyneet.
Kun varhaisperunoita keitetään reilusti lounaalle, saadaan tähteeksi jääneistä perunoista samalla vaivalla nopea ja mieluisa lisäke päivälliselle. Tähteeksi jääneet perunat voidaan viipaloida lämpimiin leipiin, munakkaaseen tai racletteen, kuutioida salaattiin tai puolittaa ja päällystää pikkutuntien suupaloiksi. Suurta herkkua ovat paistetut varhaisperunat bearnaisekastikkeen kanssa tarjottuna.