Varhaisperunaa monella tapaa

Miten juhlavaa onkaan ruokailu, kun pöytään nostetaan se ensimmäinen kattilallinen uutta perunaa! Potut tekevät niin nopeasti kauppansa, että keitettävän perunan määrää arvioivan kannattaa todellakin liioitella ja reilusti. Kun pöytään lisäksi nostetaan ne perinteiset varhaisperunan lisukkeet: tilli, silli, voi, keitetyt kananmunat, tomaattisipulisalaatti ja savukala, on ateria valmis.

Varhaisperunaa ostetaan päivän tarpeeksi. Jos perunaa jostain syystä jää tai sitä joudutaan viemään esimerkiksi mökille kerralla reilummin, säilytetään perunat viileässä (+10-14 C:ssa) ja pimeässä. Valo saa aikaan perunoiden vihertymisen eikä vihertyneitä pidä enää syödä.

Perunat pestään hellävaroen kylmässä vedessä peukaloa tai pehmeää juuresharjaa apuna käyttäen. Puhdistetut perunat laitetaan kiehuvaan, merisuolalla maustettuun veteen ja päälle asetellaan mausteeksi muutama tillinoksa. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.

Keittoaika vaihtelee perunoiden koosta ja määrästä riippuen 10 - 15 minuuttiin. Jos perunat ovat hyvin eri kokoisia, lisätään suuremmat perunat ensin kiehumaan ja pienemmät muutama minuutti myöhemmin. Perunoiden kypsyyttä kokeillaan puutikulla, haarukalla tai juuresveitsen kärjellä. Kypsien perunoiden keitinvesi kaadetaan pois ja kattila laitetaan vielä hetkeksi kuumalle keitinlevylle ilman kantta, jotta höyry poistuu eikä perunoista tule vetisiä.

Perunat kipataan tarjoiluastiaan, päälle laitetaan tuoreet tillinoksat ja herkut peitellään puhtaalla liinalla tai talouspaperilla. Varhaisperuna kypsyy yhtä lailla noin kymmenessä minuutissa höyrykattilassa. Kattilaosassa kiehautetaan muutaman sentin syvyydeltä vettä ja perunakori nostetaan kattilaan. Kansi laitetaan päälle kun kattilasta alkaa nousta höyryä ja perunat kypsennetään sopivan kypsiksi. Myös höyrykattilasta kaadetaan vesi pois heti kun perunat ovat kypsyneet.

Kun varhaisperunoita keitetään reilusti lounaalle, saadaan tähteeksi jääneistä perunoista samalla vaivalla nopea ja mieluisa lisäke päivälliselle. Tähteeksi jääneet perunat voidaan viipaloida lämpimiin leipiin, munakkaaseen tai racletteen, kuutioida salaattiin tai puolittaa ja päällystää pikkutuntien suupaloiksi. Suurta herkkua ovat paistetut varhaisperunat bearnaisekastikkeen kanssa tarjottuna.

Paistetut perunat bearnaisekastikkeella

  • 4 annosta
  • 8 keskikokoista keitettyä varhaisperunaa
  • 2 rkl margariinia
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 1 pussi bearnaisekastiketta

Sulata ruokalusikallinen margariinia paistinpannulla. Lisää puolet viipaloiduista perunoista ja paista rapeiksi miedolla lämmöllä, viipaleita mahdollisimman vähän siirrellen. Mausta kypsät perunat, laita tarjoiluastiaan ja pidä lämpiminä. Paista samalla tavoin loput perunat. Tarjoa paistetut perunat kastikepussin ohjeen mukaan valmistetun kastikkeen kanssa. Varaa aterialle lisäksi grillattua kalaa tai kanaa, vihreää salaattia, moniviljaleipää ja maitoa.

Pariloidut juurekset

  • 4 annosta
  • Marinadi:
  • 4 rkl kasviöljyä
  • 3 rkl japanilaistyylistä teriyaki-soijakastiketta tai tavallista soijakastiketta ja hiukan hunajaa
  • 0,75 tl aromisuolaa
  • mustapippuria
  • 4 keskikokoita varhaisperunaa
  • 2 naurista
  • 4 porkkanaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Lohko perunat ja kuoritut nauriit ja puolita porkkanat pituussuunnassa. Laita juurekset marinadiin noin tunniksi ja kypsennä sen jälkeen grillissä parilalla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Sivele juureksille marinointilientä kypsennyksen aikana.

Hellepäivän perunasalaatti

  • 8 kypsää keskikokoista uutta perunaa
  • Kastike:
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl omenatäysmehua
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mausteyrttejä hienonnettuna, esim. ruohosipulia,kirveliä, persiljaa

Leikkaa perunat viipaleiksi. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kaada perunoiden päälle. Sekoita varovasti. Tarjoa esimerkiksi savustetun kalan kanssa. Kokeile myös kuumana perunasalaattina. Viipaloi kuumat peruna ja kaada kastike heti perunaviipaleiden päälle.

Ruokaisat leivät

  • ruis- tai maalaisleipää
  • margariinia
  • kylmiä varhaisperunoita
  • sipulinvartta
  • mustapippuria
  • (suolaa)

Voitele leipäviipaleet margariinilla Viipaloi perunat leiville. Ripottele pinnalle mustapippuria ja sipulinvartta. Sopii niin kylmänä kuin lämpimänäkin leipänä (lämmitä mikrossa tai nopeasti uunissa).

Kastikkeita varhaisperunalle

  • Curry tai chilikastike:
  • 2/3 osaa öljyä
  • 1/3 osaa omenaviinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
  • currya tai hienonnettua chiliä maun mukaan

Viipaloi perunat ja asettele ne laakealle vadille. Sekoita ja kaada kastike lämpimien tai kylmien perunaviipaleiden päälle niin, että jokainen viipale saa kastiketta. Tarjoa esimerkiksi grillatun broilerin kanssa.

  • Aurajuustokastike:
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 tl sokeria
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 75 g Aura-juustoa hienonnettuna
  • 2-3 rkl tilliä hienonnettuna

Sekoita kastikeaineet keskenään.

Intialainen perunaraita

  • 7-8 keitettyä varhaisperunaa
  • 1 vihreä paprika
  • Kastike:
  • 2 dl maustamatonta jogurttia
  • 3/4 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl kuminaa
  • 1-2 maustemittaa chilijauhetta tai silputtua punaista chiliä
  • 1-2 maustemittaa ruohittua mustapippuria

Leikkaa kylmät perunat kuutioiksi ja paprika pieniksi paloiksi. Sekoita suuressa kulhossa jogurttiin mausteet, perunakuutiot ja paprikapalat. Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa hyvin. Perunaraita on parhaimmillaan, jos se valmistetaan päivää ennen käyttöä. Intialaiseen tapaan salaatin lisänä syödään maustettua riisiä ja chipati-leipää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat