Mainos

Vantaalla tapettiin mies, mutta tappajaa ei koskaan saatu selville – MTV:n Jarkko Sipilä purkaa pimeäksi jääneen surman pala palalta: Tämä hämärästä ampumistapauksesta tiedetään

Murha ei vanhene koskaan, mutta tappo vanhenee kahdessakymmenessä vuodessa. Niin ehti käydä Vantaan Ilolassa vuonna 1994 tapahtuneelle henkirikokselle. Koskaan ei selvinnyt kuka ampui hiljaisella kerrostalopihalla 34-vuotiaan Mohamed Addon.

Kahdenkymmenen vuoden määräaika täyttyi 2014, mutta keskusrikospoliisi lopetti virallisesti tutkinnan vasta nyt elokuussa 2019, kun MTV Uutiset pyysi tapauksen esitutkinta-aineiston.

Tässä jutussa kerrotaan mitä erikoisesta tapauksesta lopulta saatiin selville.

Ilmoitus tuli naapurista

Poliisin tietoon henkirikos tuli, kun yksi Ilolantie 7:ssä sijaitsevan pienkerrostalon asukkaista ilmoitti kuulemistaan laukauksista viranomaisille.

Toisessa kerroksessa asunut mies oli katsonut TV:tä parvekkeen ovi raollaan, kun hän oli kuullut 4 tai 5 erittäin nopeaa ja peräkkäistä laukauksen ääntä.

– Menin parvekkeelle, josta havaitsin, että aivan parvekkeeni kohdalla tummaihoinen mies kaatui asvaltille vatsalleen, mies kertoi poliisikuulustelussa. 

Mies katsoi ympäristöön, muttei nähnyt ketään vaikka pihapiiri oli valaistu. Kesäkuun alun yö oli muuten pimeä. Yö oli myös sateinen.

Mies soitti poliisille, mutta jostain syystä puhelu yhdistyi ensin Keravan poliisiin. Vasta toinen soitto meni läpi.

Henkirikos tapahtui perjantain ja lauantain välisenä yönä 0.10. Ilmoitus poliisille tuli asiakirjojen mukaan 0.17.

Uhri, 34-vuotias Mohamed Addo, makasi pihamaalla vatsallaan hieman kylkiasennossa. Kasvot olivat maata vasten. Mustaihoisella miehellä oli punainen, ruudullinen pikkutakki ja suorat, siniset housut.

Puhelun jälkeen laukaukset kuullut mies meni ulos.

– Uhrin luona oli minulle tuntematon nuorimies, joka soitti NMT-puhelimella jonnekin. Samalla mies kokeili pulssia.

Nuoria miehiä oli ollut kaksi. He osuivat paikalle sattumalta ja yrittivät auttaa maassa makaavaa uhria.

Muitakin kulkijoita

Muitakin erikoisia kulkijoita yössä oli.

– Juostessani hakemaan NMT-puhelinta, edelläni juoksi pienen matkan tummatukkainen, muistaakseni tummiin vaatteisiin pukeutunut hoikahko 40-vuotias nainen. Kysyin naiselta mikä hänellä oli hätänä, johon hän vastasi, että ei mikään, toinen nuorista auttajista kertoi poliisille.

Laukaukset kuullut asukas puolestaan kertoi lähistöllä seisoneesta taksista, joka hävisi yöhön.

– Ennen poliisien tuloa huomioin, että hieman kauempana seisoi taksi, jonka kyltin valo paloi. Hetken kuluttua taksi mies sammutti kyltin ja kääntyi Ilolantietä oikealle. En havainnut, että taksiin olisi mennyt ketään, naapuri kertoi.

Asukkaan mukaan paikalla oli myös koiran ulkoiluttaja.

– Talon kohdalla tapasin keski-ikäisen naisen pienen koiransa kanssa. Kerroin naiselle tapahtuneesta, jonka kuultuaan nainen lähti kovaa vauhtia pois.

Paikalle saapui poliisin lisäksi lopulta ambulanssi ja ensihoitohelikopteri Medi-Heli.

Addo todettiin kuolleeksi.

22. kaliiperin aseella ammuttu tappava luoti oli mennyt sisään vasemman kainalon alapuolelta.

Tekijä pakeni paikalta

Surmaa seuraavina päivinä poliisille selvisi tekijän ainakin jossain määrin sekava pakomatka.

Asiasta osasi kertoa poliisille tapahtuma-aikaan 36-vuotias nainen, joka oli myös havahtunut neljään-viiteen terävään ääneen. Hän oli viettänyt iltaa videoita katsellen.

Nainen epäili jonkun hakkaavan kepillä autoja tai pikkupoikien räjäyttävän papatteja.

Asunnostaan nainen näki, kuinka olkalaukun kanssa liikkunut henkilö juoksi kovaa vauhtia. Nainen kuuli myös matalaa, voimakasta miehen puhetta, muttei saanut sanoista selvää.

Myös Ilolantien lähellä sijaitsevan Atlastien talosta tehtiin havainto ripeästi liikkuvasta miehestä. Silminnäkijän mukaan henkilöllä oli yllään farkkutakki.

Erään omakotitalon ovikelloa oli soitettu, ja kun ovea ei oltu avattu, farkkutakkinen henkilö oli siirtynyt naapuriin ja sieltä jonnekin eteenpäin.

Atlastien asukas kuvasi miehen liikkuneen kiireisesti. Ruumiinrakenne oli urheilullinen ja juoksu treenattua sekä joustavaa. Asukas kertoi myös miehen kädessä olleesta jenkkikassista.

Ryöstön yritys

Henkirikoksen jälkeen tapahtui myös jotain muuta erikoista.

Puolisen tuntia ampumisen jälkeen noin 300-400 metrin päässä Altaintiellä tehtiin ryöstön yritys ja ryöstö. 

Tansaniasta kotoisin oleva mies ja tämän asumuserossa ollut vaimo olivat viettäneet iltaa talon autotallissa. Sieltä oli siirrytty sisään.

Sisään oli kuitenkin tunkeutunut myös mies, joka oli vaatinut aseella uhaten auton avaimia.

Tämä tuntemattomaksi jäänyt ryöstäjä oli poliisin käsityksen mukaan sama henkilö, joka ampui Addon.

Ryöstön aikaan pariskunnan nainen oli keittiössä ja mies suihkussa.

– Seisoin selin kohti autotallin ja asunnon välistä ovea, kun kuulin miesäänen sanovan: ”Anna auton avaimet tänne heti”, nainen kertoi kuulustelussa.

Nainen kääntyi. Mies oli metrin päässä. Ase oli vasemmassa kädessä. Oikealla hän piti kiinni karmista.

– Miehen kädessä ollut ase oli noin 20 sentin pituinen ja leveydeltään 3-3,5 senttiä, nainen kuvaili poliisikuulusteluissa.

– En ottanut tilannetta tosissani, vaan kuvittelin, että kyseessä on jonkinlainen vitsi.

– Mies oli vähän hermostunut, mutta hänestä ei jäänyt vihamielistä vaikutelmaa. Puhe oli aivan tavallista suomen kieltä.

Naisella ei auton avaimia ollut. Pyyhkeeseen pukeutunut, suihkunraikas tansanialaismies lupasi hakea avaimet, mutta tilaisuuden tultua pakeni ovesta.

Tappajan kanssa kahden jäänyt nainen löysi autotallista lopulta jotkin avaimet ja antoi ne ryöstäjälle. Tilanteessa nainen livahti piiloon vessaan.

Avaimet eivät käyneet pariskunnan autoon.

Opelin ryöstö

Samoihin aikoihin naapurissa perheenisä katsoi MTV3-kanavalta Käärme ja Sateenkaari -elokuvaa. Heti ohjelman päätyttyä ovikello soi ja siellä oli tuttu tansanialaismies, joka kertoi asuntoon tulleesta ryöstäjästä. Kaksikko soitti poliisille.

Aseistettu mies oli seurannut tansanialaismiestä kadun toiselle puolelle ja rynkytti ovea. Hän jopa ampui oven lukkoa. Mies tosin pääsi sisään vasta rikkomalla keittiön ikkunan.

Tällä kertaa ryöstäjä sai allensa auton.

– Kotiini tullut mieshenkilö osoitti minua käsiaseella ja sanoi hyvin käskevästi, että ”auton avaimet tai lähtee henki”, perheenisä kertoi poliisille.

Ryöstäjä sai Opel Omegan avaimet ja pakeni paikalta. Perheenisän mukaan mies näytti normaalilta, ei kriminaalilta. Miehen käsityksen mukaan ryöstäjä ei ollut alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena.

Samanlaisen arvion teki poliisin päivystäjä. Puhelinlinja asunnosta poliisiin oli ollut auki koko ajan.

Poliiseja paikalle ei kuitenkaan ennätetty saada.

– En ole aikaisemmin miestä nähnyt, tansanialaismies kertoi. Hän oli kuitenkin varma, että pystyisi tunnistamaan miehen, jos näkisi tämän uudestaan.

Anastettu Opel löytyi muutaman sadan metrin päästä Tonttumäen umpikujasta kello 1.12. Autossa ei ollut ketään, mutta moottori oli käynnissä.

Poliisikoira seurasi autolta jälkeä pienen metsikön läpi Vanhan Tuusulantien varteen. Siinä jälki katosi. Syynä saattoi olla sade tai tappajan saama autokyyti.

Tuntomerkit

Koska henkirikoksesta ja ryöstöstä epäillyn miehen näki moni, poliisi sai tästä seikkaperäiset tuntomerkit:

- noin 30-vuotias mies

- pituus yli 180 cm

- normaalivartaloinen, mutta pulleat kasvot

- farmaritakki ja tummanruskeat hiukset

- hermostunut käytös

Myöhemmin miehestä tehtiin piirroskin, jota poliisit vertasivat lukuisiin samankaltaisiin poliisirekisterikuviin ja selvittivät näiden liikkeitä. Tekijää ei tätäkään kautta löytynyt.

Tapausta tutki aikansa Vantaan poliisi, lopulta se siirrettiin KRP:lle.

Tekninen tutkinta

Poliisi teki jutussa tietysti myös paljon teknistä tutkintaa.

Siinä taloyhtiön pyörävaraston tuntumasta löytyi viisi hylsyä. Poliisi päätteli niiden ja talon seinistä löytyneiden luotien iskemien perusteella, että tekijä seisoi pyöräsuojan eteläpäädyn kohdalta ja ampui sieltä valaistulle sisäpihalle tullutta Addoa. Matkaa oli kuutisenkymmentä metriä.

Poliisi taltioi tansanialaismiehen asunnosta jalkineenjälkiä kuten myös kuituteippejä eri paikoista. Sen sijaan sormenjälkiä ei löytynyt.

Autosta otettiin kuituteipit ja ruutisavujäljet. Kuljettajan oven sisäpuolelta löytyi veritahra, josta saatiin veriryhmä sekä vuonna 2002 epäillyn dna-näyte. Dna-rekisteristä ei ole löytynyt osumaa näytteelle.

Surma-asetta ei kyetty jäljittämään, vaikka poliisilla oli sillä ammuttu luoti.

Miksi Addo oli Ilolassa?

Uhrin liikkeet sen sijaan selvisivät tuoreeltaan. Viimeisenä iltanaan Addo oli tulossa tapaamaan tapahtuma-aikaan 35-vuotiasta suomalaista naisystäväänsä.

Tyttöystävä ja Addo olivat tavanneet aikoinaan Koivukylän Klubilla ja seurustelleet melkein puolitoista vuotta.

Addo oli saapunut Suomeen 1990 Moskovan kautta.

Hän oli kertonut olleensa Somaliassa töissä bensa-asemalla. Suomessa hän oli käynyt Porvoossa 8-9 kuukauden mittaisen levyseppähitsaajan kurssin.

Addo asui Porvoossa ja vietti pääsääntöisesti viikot siellä. Viikonloput taas menivät Ilolassa naisystävän luona. Välillä Addo oleskeli Helsingissä, koska Porvoossa oli niin tylsää ja vähän tekemistä.

Pariskunta oli tavannut edellisen kerran keskiviikkona 1. kesäkuuta, jolloin mies lähti Porvooseen. Sen jälkeen he eivät olleet missään yhteydessä, koska molempien puhelinliittymät oli suljettu maksamattomien laskujen takia.

Naisystävä kuitenkin tiesi, että Addo oli tulossa hänen luokseen. Hän ei vain tiennyt milloin. Toisinaan mies tuli iltakahdeksan jälkeen, toisinaan vasta viimeisellä bussilla yhden maissa.

Nyt Addo oli tullut Rautatientorilta klo 23.35 lähteneellä 612-linjan bussilla. Bussikuski muisti miehen. Hän oli istunut bussissa yksikseen, eikä muita ollut jäänyt kyydistä samalla Ilolan pysäkillä.

Bussikuski oli viimeinen – ampujaa lukuun ottamatta – Addon hengissä nähnyt. Kuvassa ote hänen kuulustelustaan:

Poliisi kartoitti lähipiiriä

Naisystävän mukaan Addolla ei ollut Suomessa sukulaisia tai suomalaisia tuttavia. Sen sijaan hänellä oli paljon somalialaisia ystäviä.

Naisystävä ei tiennyt oliko miehellä muita naisystäviä tai vihamiehiä.

– Minun käsittääkseni hänellä ei myöskään ollut vaikeuksia milloinkaan, sillä hän oli sen luontoinen, ettei hän hakenut vaikeuksia, tämä kertoi poliisille..

Tyttöystävällä ei ollut mitään tietoa mahdollisesta tekijästä.

Naisen mukaan lähipiirissä muutama tiesi Addon tulevan sinä iltana Ilolantielle. Ajasta ei kuitenkaan kenelläkään ollut varmuutta, ei naisella itselläänkään.

Kohtalokkaan perjantai-illan Addo oli viettänyt tuttujensa kanssa muun muassa Kontulassa ja keskustassa. Hän erosi kavereistaan aseman tienoilla 23.30.

Ystävät kertoivat kuulustelussa, että Addo ei ollut nauttinut lainkaan alkoholia.

Tuttujen mukaan Addo ei ollut puhunut mistään sellaisesta, että häntä olisi esimerkiksi ihonvärinsä takia uhkailtu – tai muutenkaan.

Epämääräisiä vihjeitä?

Poliisi sai jutussa erilaisia vihjeitä.

Somalipiireissä liikkui puhetta, että tekijä olisi Addon naisystävään rakastunut mies. Puhuttiin, että tämä aikoi tappaa vielä kymmenen somalia.

Yksi vihjetieto kertoi tekopäivänä kello 16 paikalla olleesta tummansinisestä taksista, jolla oli liikkunut tekijän tuntomerkkeihin suhteellisen hyvin sopinut synkkä mies.

Muutama päivä teon jälkeen helsinkiläinen taksikuski otti yhteyttä poliisiin. Hän kertoi kuljettaneensa tuntomerkkeihin sopivan miehen kello 23 jälkeen Itäkeskuksen Tallinnan aukiolta Ilolaan, muutaman sadan metrin päähän tekopaikasta, mutta Koivukyläntien toiselle puolelle.

Mies oli jutellut niitä näitä ja kertonut matkustavansa kavereiden luokse.

– Hänellä oli kuitenkin hyvin erikoinen tapa ”nauraa röhöttää” hyvin voimakkaasti heti sen jälkeen kun oli kysynyt tai kertonut jotain.

Mies ei ollut kertonut mitään tarkkaa osoitetta, vaan ohjannut auton Kylmäojantielle neuvomalla.

Kyyti oli päättynyt 23.45, eli noin 25 minuuttia ennen ampumista. Mies maksoi kyydin kahdella sadan markan setelillä.

Kyseinen mies löydettiin. Hänellä ei ollut mitään tekemistä ampumisen kanssa. Hän vaan ei ollut muistanut naisystävänsä osoitetta.

Epämääräinen mies

Taksimies ei ollut tutkinnan ainoa vesiperä.

Toukokuussa 1997 KRP kuulusteli miehen, joka kertoi nähneensä henkirikoksen jälkeisenä aamupäivänä oudolta ja hermostuneelta vaikuttaneen miehen kotinsa edustalla muutaman sadan metrin päässä ampumispaikalta. Mies muistutti poliisin jakamaa tunnistekuvaa. Hän oli nähnyt miehen uudestaan Tikkurilan asemalla 1995.

Mies tunnisti epäillyn poliisin esittämien sadan tunnistevalokuvan joukosta, mutta tämäkään ei ollut tekijä.

Poliisi kuulusteli myös 30-vuotiaan miehen. Tämä oli nimennyt kolmannelle miehelle tekijäksi naapurinsa, jonka kanssa hän oli riidoissa. Kuulustelussa mies ei enää muistanut asiaa, vaan epäili humalapäissään vaan mollanneensa naapuriaan. Naapurilta haettiin kuitenkin 2002 dna-näyte poskesta.

Se ei täsmännyt.

Tapaus oli ajoittain julkisuudessa, mutta vihjeet olivat vähissä. Dna-rekisteristä ei tullut osumaa Opelista löydetylle verinäytteelle.

Lopulta tutkinta lopetettiin.

– Rikoksesta epäiltyä tai epäiltyjä ei ole tavoitettu. Teoille ei ole löytynyt motiiveja. Teot ovat edelleen selvittämättä, tutkinnanlopettamispäätöksessä todetaan.

– Tutkinta lopetetaan. Rikoksen syyteoikeus on vanhentunut.

Kysymyksiä jäi

Yksi keskeisimpiä kysymyksiä on se, että mikä voisi olla henkirikoksen motiivi. Sitä on vaikea keksiä. Mutta korostetaan nyt vielä, että tämä loppu on pohdintaa ja spekulaatiota tapauksesta, joka ei todennäköisesti koskaan selviä.

Mitä motiivista voi päätellä?

Teknisen tutkinnan mukaan laukaukset ammuttiin suhteellisen pitkän matkan - kuudenkymmenen metrin - päästä ja niistä yksi osui kylkeen. Mitään kovempaa huutoa tai muuta ei uhrin lähellä ollut asukas kuullut.

Mistään riidasta ei ilmeisestikään ollut kyse.

Ampumasuunnan perusteella on oletettavissa, että ampuja ilmeisesti seurasi uhria tai tuli ainakin samasta suunnasta. Hylsyjen perusteella laukaukset oli ammuttu taloyhtiön varastorakennuksen luota, jonka ohi Addo tavallisesti käveli bussipysäkiltä naisystävänsä asunnolle.

Vaaniko joku bussipysäkin tuntumassa odottaen Addoa? Uhri tuli Ilolaan usein tuli perjantain myöhäisbusseilla.

Ajoiko tappaja Addoa takaa? Olisiko Addo huutanut tai vain yrittänyt paeta naisystävänsä kotiin? Kotonaan televisiota katsonut mies ei kuullut avunhuutoja.

Mutta jos tarkoitus oli tappaa, niin tekijä ei voinut olla varma onnistumisesta.

Pidemmältä matkalta ammuttu 22 kaliiperin luoti ei välttämättä tapa. Viidestä laukauksesta osui vain yksi. Addolla oli jopa huonoa onnea siinä, että vasempaan kylkeen osunut laukaus oli kuolettava.

Oliko tarkoitus tappaa nimenomaan Addo?

Jos näin oli, niin kyse olisi suunnitelmallisuuden takia murhasta. Tähän ei poliisi uskonut, koska juttua tutkittiin tappona.

Suunnitelmallista tekoa vastaan puhuu kaaosmainen pakokin.

Murhaaja olisi varmasti suunnitellut poistumisen paikalta, mutta taloihin tunkeutumiset ja autoryöstö eivät sellaista vaikutelmaa anna. Jos tarkoituksena oli tappaa juuri Addo, miksi lisätä sekavilla teoilla kiinnijäämisriskiä?

Ja jos tarkoitus oli tappaa Addo, miksi tehdä se valaistulla pienkerrostalopihalla. Monen paikalla olleen mukaan katuvalot olivat pimeänä. Miksi ei tehdä rikosta pimeällä kadunpätkällä ja lähempää, jolloin ampuja olisi voinut olla varma onnistumisesta?

Nyt varmuutta ei ollut.

Addo lyyhistyi maahan, mutta tappaja ei varmistunut osuman kuolettavuudesta. Hylsyjen löytöpaikalta ruumiiseen oli kuusikymmentä metriä. Ase oli 22 kaliiperinen.

Kenellä olisi voinut olla motiivi?

Ensimmäisenä mieleen tulevat Addon naisystävän entiset miesystävät tai Addon somalikaverit. Tekijää ei poliisitutkinnassa näistä piireistä löytynyt.

Entä satunnainen rasistinen ampuja, joka halusi surmata tummaihoisen?

Mahdollista, mutta tällainen ehkä olisi hakenut uhrinsa keskustasta, Itäkeskuksesta tai Vuosaaresta pikemminkin kuin öiseltä vantaalaiselta omakotitaloalueelta.

Huomattavaa on sekin, että tekijä ei ampunut Altaintien talossa kohtaamaansa tansanialaismiestä.

Kaikkinensa on todettava, että tekoon on hankala keksiä loogista motiivia.

Entä satunnainen tekijä?

Sellaiselta tapaus vaikuttaa. Ehkä jonkinlaiselta mielenhäiriöltä.

Jokin asia oli laukaissut tekijässä tarpeen ampua. Jollain tavalla vaikuttaa, että Mohamed Addolla oli tapauksessa kosolti huonoa onnea. Ensinnäkin ampuja kiinnostui hänestä ja toiseksi se, että pienikaliiperisen aseen kaukaa ammuttu luoti osui tappavasti.

Tietysti on muistettava se, että ryöstäjän ampumisen jälkeen kohdanneet ihmiset kuvanneet häntä sekavaksi, vaan pikemminkin määrätietoiseksi, mutta hermostuneeksi. Ulkoasultaan jopa siistiksi.

Kuitenkin ampujan pako vaikutti paniikinomaiselta ja sisälsi erikoisia ratkaisuja kuten auton ryöstön ja sen ajamisen umpikujaan. Tietysti Ilolan kaltainen omakotialue pikkukatuineen voi vaikuttaa hätätilanteessa sokkelolta.

Onnea hänellä oli siinä, että pako onnistui.

Miksi dna-näytteestä ei saatu osumia?

Poliisin dna-rekisterin kokoaminen aloitettiin 1999 ja Opel Omegasta saatu näyte syötettiin sinne 2002. Tämä tarkoittaa sitä, että tappaja ei ole tehnyt vakavia rikoksia vuoden 1999 jälkeen.

Silminnäkijöiden kuvausten perusteella kyse oli alle 30-vuotiaasta suomea puhuneesta miehestä. Olisiko tällainen tappo jäänyt miehen viimeiseksi rikolliseksi teoksi?

Jos näin, niin ehkä ampuja on kuollut tai esimerkiksi päätynyt pakkohoitoon jostain muusta syystä.

Henkirikos oli hyvin erikoinen teko, mutta erikoisinta tapauksessa on se, ettei se koskaan selvinnyt – varsin hyvistä lähtökohdista huolimatta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja