Mainos

Vankiloissa kiistellään työajoista – lisiä rästissä syksystä alkaen

Vankiloissa on syntynyt kiistaa työajoista. Vankilavirkailijain liitto (VVL) ilmoittaa vetäytyvänsä kaikesta työryhmäyhteistyöstä työnantajan eli Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Liitto suosittelee, että vankiloiden valvontahenkilöstö ottaa jatkossa ylityökorvaukset rahana eikä käytä työnantajalle edullista työaikapankkia.

Rikosseuraamuslaitoksessa on valmisteltu uusia työaikajärjestelyjä jo yli vuoden ajan. Liiton mukaan työnantajan uudet linjaukset eivät millään tavalla ota huomioon henkilöstön näkemyksiä.

– Tällä hetkellä vankiloissa toteutetaan työvuoroja, jotka takaavat toiminnan ja turvallisuuden ja joihin valvontahenkilöstö on tyytyväinen. He eivät kerta kaikkiaan ymmärrä, miksi toimiva ja molempia osapuolia palveleva työvuorojärjestelmä pitää romuttaa, sanoo VVL:n puheenjohtaja Jari Tuomela.

Tuomelan mukaan työnantajan ajamaa työvuorojärjestelyä sovellettiin 1990-luvun lopulla.

– Tuolloin järjestely johti sairauslomien lisääntymiseen ja ylitöiden kasvuun, Tuomela varoittaa.

Tuomelan mukaan kysymys on erityisesti pitkistä 15-16 tunnin vuoroista, joita tulee harvakseltaan. Työnantaja haluaa lyhentää niitä, mutta työntekijät eivät ole tästä innostuneet. Kun aamusta myöhään yöhön kestäviä vuoroja lyhennetään, joudutaan työntekijöiden raskaana pitämiä yövuoroja pidentämään, Tuomela kertoi.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka piti liiton päätöstä valitettavana. Hänen mukaansa ylipitkistä työvuoroista on pyritty pois kaikilla turvallisuusaloilla.

– Työntekijäpuoli on reagoinut siihen, että myös vapaa-ajat lyhenevät. Mutta tietysti työajoista neuvotellaan ja pyritään yksimielisyyteen. Nyt se ei ole onnistunut, Vesterbacka sanoi. 

Palkanlisiä rästissä syksystä lähtien

Vankilavirkailijat ovat harmissaan myös palkanmaksussa ilmenneistä ongelmista. Rikosseuraamuslaitoksessa on otettu käyttöön valtion taloushallinnossa käytettävä Kieku-järjestelmä, jonka kautta hoidetaan myös palkanmaksua. 

– Meidän jäsenillä on ylityö- ja haittakorvauksia maksamatta syksystä lähtien, eikä virhettä tahdo löytyä. Rästissä on vaihtelevia summia, yhdessä tapauksessa maksamatta on 600-700 euroa, sanoi Tuomela.

Vankilavirkailijain liitto on yksi SAK:laisen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) jäsenliitoista. Sillä on noin 1500 jäsentä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.