Mainos

Vankilakundista hyväntekijäksi: Seitsemän miljoonan potti oli vähällä mennä sivu suun – Heikki unohti lottokupongin viikoiksi lompakkoon

0:50
Kuvia Heikki ja Riitta Talon kotialbumista. Pariskunta lahjoitti suuren osan lottovoitostaan hyväntekeväisyyteen.

Entinen vankilakundi ja kadulla nuorena yönsä viettänyt Heikki Talo piti hallussaan seitsemän miljoonan lottokuponkia viikkoja tietämättä asiasta. Talon uskomaton elämäntarina lottovoittokertomuksineen käydään läpi kirjassa Talon tarina.

Turussa syntyneen Heikki Talon nuoruuteen kuului niin railakasta alkoholin käyttöä, lusimista linnassa kuin pakkasessa vietettyjä kodittomia öitä.

Käsillä oleva joulukuinen talvipäivä on Talojen elämässä käänteentekevä. Vuosi on 2013.

Ruotsissa jo kymmenet vuodet asunut Talo on yhdessä vaimonsa Riitan kanssa juhlistamassa hääpäivää Suomessa. Pariskunta on varannut Heikin syntymäkaupungista Turusta hotellihuoneen.

Nälkä yllättää parin, ja Heikki ehdottaa pistäytymistä kioskilla. Mieli tekee HK:n nakkeja ja Jaffaa.

Kolikoita kaivellessaan Heikki huomaa lompakon pohjalla seitsemän viikkoa pyörineen lottokupongin. Hän oli päättänyt lotota viime Suomessa käynnillään, sillä oli huomannut jaossa olevan seitsemän miljoonan lottosumman.

Sittemmin kupongin tarkastus unohtui ja pariskunta kerkesi suunnata takaisin Ruotsiin. 

Voittokuponki oli jäädä lompakkoon

Talo ojentaa lottokupongin kioskin myyjälle, vaikka epäilee sen olevan arvoton. 

Myyjä näppäilee kupongin numerot koneelle, eikä ole uskoa silmiään. Hän ei vielä paljasta hämmästystään, vaan näpyttelee numerot uudestaan. 

– Nyt on sillä tavalla, etten voi auttaa teitä tässä kioskilla. Kone nimittäin ilmoittaa, että tällä kupongilla on tulossa isompi voittosumma. Teidän pitää ottaa tänään tai huomenna yhteys Veikkauksen pääkonttoriin, ja he sitten kertovat tarkemmin, millaisesta summasta on kysymys, muistelee Talo kirjassaan kioskin myyjän sanoneen. 

Myyjä printtaa pariskunnalle kyseisen viikon oikean lottorivin ja kehottaa heitä pitämään kupongin visusti tallessa.

Hotellihuoneeseen palatessa nakit ja Jaffa jäävät hetkeksi sivuun, sillä ensiksi Heikki ja Riitta vertaavat oman kuponkinsa numeroita myyjän antamaan oikeaan lottoriviin. 

Kyllä, Talojen kupongille on osunut päävoitto. Ilon kyyneleet valuvat pariskunnan poskille. On juhlan aika. 

– Eiköhän vielä syödä nakit ja juoda limut tämän kunniaksi. Meillähän on kaksinkertainen syy juhlia, hääpäivä ja lottovoitto, kirjassa muistellaan Heikin sanoneen. 

"Olemme etsineen teitä kissojen ja koirien kanssa"

Kotimatka Ruotsiin lykkääntyy muutamalla päivällä ilouutisten johdosta. Tuoreiden lottovoittajien on ensin lunastettava voitto ja juotava kuuluisat Veikkauksen kakkukahvit. 

Kun Talo ilmoittaa Veikkaukselle voitosta, kerrotaan luurin toisessa päässä Veikkauksen henkilökunnan jo luulleen, että voittoa ei koskaan tulla lunastamaan. 

– Olemme etsineet teitä jo monta viikkoa kissojen ja koirien kanssa. Missä ihmeessä te olette piileskelleet? Luulimme jo, ettei tätä voittoa tule kukaan lunastamaan, muistelee Talo kirjassaan Veikkauksen työntekijän sanoneen. 

Puhelussa käy ilmi, että voitettu summa on "miljoonaluokkaa".

Veikkauksen kahvipöydässä pariskunta kertoo, mihin aikovat suurimman osan varoistaan käyttää. 

– Meillä itsellämme on jo kaikki, mitä tarvitsemme, joten aiomme käyttää suurimman osan voittorahoista vähäosaisten auttamiseen, muistelee Talo vastaustaan kirjassa.  

Niin pariskunta tekikin. Heidän hyväntekeväisyyteen ohjaamilla rahoilla on ostettu muun muassa kirkko ja ambulanssi sekä kunnostettu Israelilaisen sairaalan osasto

Talojen tarinasta uutisoi ensimmäisenä Seura

Lähde: Rinne, Riku 2017: Talon tarina. Kuva ja sana, Helsinki. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja