Ikääntyvien ihmisten päihdeongelmat ovat merkittävässä kasvussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan 50−69-vuotiaiden alkoholin käyttökerrat ovat lisääntyneet 2000-luvulla kolmanneksella. Samalla 50−69-vuotiaat miehet juovat yhtä paljon kuin nuoremmat ikäryhmät.
Ikääntyvien päihdeongelmia tarkastellessa kannattaa katse kääntää Salon suuntaan. A-klinikkatoimi on kiinnittänyt siellä poikkeuksellisen paljon huomiota vanhusten alkoholinkäyttöön. Salon seudulla asuvien viinan juonti ei poikkea muusta maasta, vaikka tilastot äkkiseltään muuta väittävätkin.
Salon seudun A-klinikkatoimen aluejohtaja Hannu Ranta sanoo, että nyt pitäisi herätä ja tehdä ratkaisuja, jottei Suomessa kärsitä pian vieläkin suuremmasta päihdeongelmasta vanhusten keskuudessa.
−Suuret ikäluokat ovat 50−60-vuotiaita. He ovat vielä työelämässä, ja nyt päihdeongelmat pitäisikin ottaa esiin työterveyshuollossa ja terveyskeskuksissa, Ranta vaatii.
Mutta mistä vanhusten lisääntynyt viinanjuonti johtuu? Vastauksia on varmasti monia, mutta yksi löytyy yleisestä suhtautumisesta alkoholiin.
−Alkoholinkäyttö on arkipäiväistynyt. Eläkkeelle jäävän saattaa olla helppo jatkaa sitä työuran jälkeen, kun elämään pitää luoda uudenlaista sisältöä, Ranta pohtii.
Keskitytään vielä hetki Salon seudun tilanteeseen.
Rannan mukaan Salon A-klinikkatoimella on vuosittain tuhat asiakasta. Heistä noin 50 prosenttia on yli 50-vuotiaita.
Ikääntyvien ihmisten päihdeongelmat eivät katso sosiaaliluokkaa, Ranta tietää.
−Meidän asiakkainamme on yrittäjiä, ylempiä ja alempia toimihenkilöitä sekä duunareita.
−Yksi kolmasosa asiakkaistamme on työelämässä, kolmasosa joko opiskelijoita tai eläkeläisiä ja kolmasosa työttömiä, Ranta selvittää.
Salon seudun tilastot ovat muuta maata korkeammat, mutta tilanne on kuitenkin koko maassa samanlainen.
−Salossa kaikki terveyskeskuksessa käyvät tapaturmapotilaat puhallutetaan. Täällä on todettu, että alkoholi on suurin ennenaikaiseen kuolemaan johtava syy. Uskon, että tilanne on pitkälti sama koko maassa, Ranta sanoo.
Lue myös:
Kuusikymppinen Arto selviytyy päihdeongelmastaan vain muiden avulla
Miten vanhuksen alkoholinongelman huomaa mitä sitten pitää tehdä?