Mainos

Vanhoja puhelinkeskuksia ei enää korvata

Tilalle tulee internet-pohjainen tekniikka. Muutoksen myötä tilaajakohtainen laskutus uhkaa puolittua, joten operaattorit joutuvat miettimään uusia palveluja häviävien tilalle.

Nykyiset lankaverkossa toimivat puhelinkeskukset ovat tulossa käyttöikänsä päähän. Niitä ei operaattoreiden mukaan enää korvata, vaan tilalle nousee uusi internetiin pohjautuva tekniikka.

Muutos tapahtuu vuosina 2010-15, arvioi tanskalaisen operaattorin TDC Songin tuotejohtaja Jorma Mellin. Hän huomauttaa myös, että alan osaajat ovat eläköitymässä samaan aikaan.

TeliaSoneran kiinteän verkon myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Janne Yli-Äyhö vahvistaa Mellinin arvion. Hänen mukaansa perinteistä tekniikkaa ei enää kannata uusia, sillä uusi tekniikka on paljon kustannustehokkaampaa.

Puhelut siirtyvät kännyköihin ja internetiin. Kehitys on jo meneillään, sillä internet- eli IP-pohjainen tekniikka on valmiina.

Perinteisten lankapuhelujen osuus kaikkien merkittävien pohjoismaisten operaattoreiden liikevaihdosta on laskussa. Samaan aikaan matkapuhelimien ja laajakaistan osuus nousee.

Yli-Äyhön mukaan muutos ei ole sinänsä dramaattinen, sillä puhelintekniikka on käynyt aiemmin läpi samankaltaisia sukupolven vaihdoksia. Nykyisiä digitaalisia puhelinkeskuksia edelsivät analogiset keskukset. Niitä ennen puhelut kulkivat käsivälitteisten keskusten kautta.

Puhelinkoneetkaan eivät välttämättä häviä, vaan nykyisen kaltaisia luuripuhelimia tullaan varmasti näkemään myös jatkossa, Yli-Äyhö uskoo.

Palvelut ajan tasalle

Operaattoreille muutos on kuitenkin rankka, sillä tilaajakohtainen laskutus uhkaa puolittua, Mellin arvioi.

Euroopassa teleoperaattoreiden laskutus on keskimäärin 50 euroa asiakasta kohti. Kiinteän verkon tilaajien osuus on 24 euroa. Loppu jakautuu matkapuhelin- ja laajakaista-asiakkaiden kesken.

Kyse on valtavasta rahamäärästä, sillä teleliikenteen potti on Euroopassa peräti 250 miljardia euroa vuodessa. Mellinin mukaan alan rahavirrat muuttuvat väistämättä.

Mellin kysyy, mistä operaattorit saavat uutta liiketoimintaa häviävän tilalle. Yhden mahdollisuuden tarjoaa IP-pohjainen televisio. Uudet palvelut nousevat vahvasti esiin.

- Palvelujen suhteen pitää olla ajan tasalla, Yli-Äyhö vahvistaa.

Voittajia uudessa operaattorimaailmassa ovat ne toimijat, jotka onnistuvat parhaiten yhdistämään internetin ja matkaviestinnän keskenään, Mellin uskoo.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja