Vanhempi konstaapeli sai liki 900 euron sakot: Ajoi päin punaisia risteykseen ja rysäytti päin toista poliisiautoa Turun yössä

0:47
Kerroimme vastikään toisesta, Katiska-vyyhtiin kytkeytyneestä poliisimiehestä, jota syytetään törkeästä dopingrikoksista. Katso video aiheesta.

Käräjäoikeus tuomitsi vanhemman konstaapelin, joka oli työtehtävissä ajanut päin punaisia ja törmännyt risteykseen samalla sattuneeseen toiseen poliisiautoon. Epäonninen sattumus toi poliisimiehelle sakkoja.

Tilanne sattui eräänä yönä lokakuussa 2018 Turussa. Vanhempi konstaapeli ajoi virkatehtävissä poliisiautoa hälytysvalo päällä, ja tuli noin 60 kilometrin tuntivauhdilla risteykseen, jossa häntä oli vastassa punaiset valot.

Poliisimies ei pysähtynyt, vaan ajoi risteykseen sillä seurauksella, että toisesta suunnasta vihreillä valoilla tullut toinen poliisiauto osui miehen tielle.

Toisen auton matkustaja loukkaantui lievästi

Vanhemman konstaapelin ohjastama poliisiauto osui toisen poliisiauton etukulmaan keskellä risteystä. Molemmat autot vaurioituivat tuntuvasti.

Törmäyksen kohteena olleen poliisiauton matkustajana oli henkilö, joka loukkasi lievästi toista kyynärpäätään.

Käräjäoikeudessa syyttäjä vaati poliisimiehelle rangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kiisti rikokset

Poliisimies kiisti syyllistyneensä rikoksiin, vaikka sinällään myönsikin onnettomuuden tapahtuneen.

Hän kertoi oikeudessa, että hän oli ollut työparinsa kanssa Turun Puutarhakadulla, kun partio oli saanut korkean kiireellisyysluokan tehtävän.

Hän oli kytkenyt hälytysvalot päälle ja lähtenyt kohti ilmoitettua tapahtumapaikkaa. Auton hälytysääntä hän ei ollut käyttänyt. Syyksi hän arveli sitä, että poliisiauto oli hälytyksen tullessa keskellä öistä kaupunkia, eikä muuta liikennettä ollut.

Jonkin ajan kuluttua partio oli tullut risteykseen, eikä poliisimies ollut huomannut vasemmalta tullutta toista poliisiautoa tarpeeksi ajoissa.

Kun autot olivat törmänneet, hän oli avannut auton ikkunan ja varmistanut kollegoiltaan, että nämä ovat kunnossa.

Sääntöjen mukaan päin punaisia saa ajaa, mutta...

Oikeudessa tutustuttiin kirjallisena todisteena poliisihallituksen ohjeeseen, jossa kerrotaan, että poliisin virkatehtävässä olevan auton kuljettajalla on oikeus hälytysvaloa käyttämällä poiketa joistain liikennesäännöistä.

Punaista liikennevaloa ei kuitenkaan ole oikeutta ohittaa, ellei käytössä ole valon lisäksi myös hälytysääni.

Oikeus katsoi, että poliisimies oli siten toiminut virheellisesti. Oikeuden mukaan oli kuitenkin selvää, että poliisimiehen keskittyminen on tilanteessa kohdistunut saatuun hälytystehtävään, sillä se oli luonteeltaan erityisen kiireellinen.

Poliisille sakkoa lähes 900 euroa

Oikeuden mukaan poliisi ei ollut tehnyt virhettä tahallaan, sillä hän oli tehnyt päätöksen huomioäänen käyttämättä jättämisestä ennen risteykseen menoa. Kyse oli sen sijaan huolimattomuudesta.

Poliisin käyttämä, nopeusrajoituksen ylittävä nopeus olisi oikeuden mukaan voinut olla olosuhteisiin nähden sopiva, jos poliisiauton hälytyspillit olisivat huutaneet risteykseen tullessa. Koska näin ei ollut, vauhtia oli liikaa.

Käräjäoikeuden mukaan poliisimies syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Rangaistukseksi mies määrättiin maksamaan 25 päiväsakkoa, joista hänelle jää maksettavaa 875 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja