Mainos

Vanhempainliitto perää laajempaa arviointia kesälomien siirtämisestä – lapsia ja nuoria kuultava

2:56

Suomen Vanhempainliitto perää laajaa arviota kesälomien siirtämisen vaikutuksista. Liitto esittää pohdittavaksi kolmen lukukauden mallia, jos kesälomia siirretään pari viikkoa eteenpäin.

– Olemme suppeasti kiinni siinä, että kesälomia liikutellaan sinne ja tänne. Ei mietitä sitä, onko kaksi lukukautta hyvä malli vai pitäisikö olla kolme lukukautta, arvostelee Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Suuri ongelma kesälomien siirtämisessä eteenpäin on se, että kevätlukukaudesta uhkaa tulla liian pitkä ja raskas. Siimeksen mukaan pitäisi harkita lomien sijoittelua lukuvuoden aikana.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi torstaina selvityksen, jonka mukaan lomien alkaminen kesäkuun puolivälissä ja päättyminen elokuun lopussa toisi lisää matkailutuloja ja kesätyöpaikkoja. Ministeriö laskee, että matkailutulot nousisivat kesäisin 219 miljoonalla eurolla. Työllisyys matkailuyrityksissä kasvaisi 1 300 henkilötyövuoden verran. Kesätyöpaikkoja syntyisi noin 5 000.

– Ei meillä pitäisi tehdä isoja koulutuspoliittisia ratkaisuja sen perusteella, mitä säät sanovat tai mitkä elinkeinoelämän toiveet ovat, Siimes sanoo.

Hän moittii, ettei selvityksessä pohdittu, miten kesälomien siirtäminen vaikuttaa lasten ja nuorten elämään. Hänen mukaansa lomien sijoittelun pitäisi perustua pedagogisiin tarpeisiin ja lasten hyvinvointiin liittyviin asioihin.

– Heitä tämä asia mitä suurimmassa määrin koskee.

Lukiolaiset kannattavat

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Alvar Euro kannattaa kesälomien siirtämistä eteenpäin. Hänen mukaansa paremmat säät ovat yksi syistä, jotka puoltavat lomien lykkäämistä.

– Siirtäminen voisi tuoda tietyille aloille kesätyöpaikkoja, jotka ovat lukiolaisille hyvin keskeisiä, Euro sanoo

Myös hän pitää aiheellisena, että pitkää kevätlukukautta kevennettäisiin jollakin tavalla. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja