Vanhemmat jättivät vauvan tulikuumaan autoon Mikkelissä ja menivät ostoksille – sivullinen haki huutavan lapsen turvaan: "He eivät selvästikään ymmärtäneet"

3:52

Mikkeliläisen Maria Sinkkosen kirpputorireissu tänään päivällä päättyi järkytykseen, kun hän joutui hakemaan huutavan vauvan ulos tulikuumasta autosta kaupan parkkipaikalta. Vanhemmat olivat jättäneet lapsen autoon ja menneet itse ostoksille. 

Yllä oleva video: MTV testasi, miten kauan kuumassa autossa voi olla ja miltä se tuntuu

Lapsensa kanssa kirpputorilla Mikkelin Rantakylässä ollut Sinkkonen oli maksamassa ostoksiaan, kun kassalle tuli sivullinen ihminen ilmoittamaan, että parkkipaikalla on tumma auto, jossa huutaa pieni vauva.

Kello oli iltapäivällä hieman yli yksi ja ulkona oli aurinkoinen ja kuuma hellepäivä. Lämpötila lähenteli +30 astetta.

Sivullinen kertoi auton tuntomerkit ja rekisteriotteen ja kirpputorin henkilökunta lähti etsimään lapsen vanhempia. Sinkkonen lähti ulos auton luo.

– Autossa itki alle yksivuotias vauva aivan hysteerisenä. Ovet olivat lukossa, mutta takaoven ikkuna oli vähän auki. Sain käteni juuri ja juuri mahtumaan ikkunasta sisään ja sain lukon avattua, Sinkkonen kertoo.

Vauva oli hiestä märkä

Auton hälyttimet alkoivat huutaa, kun ovi avattiin, mutta Sinkkonen ei siitä välittänyt. Hän irrotti lapsen turvavöistä ja turvakaukalosta ja nosti tyttövauvan syliinsä.

– Vauva oli aivan hiestä märkä ja hän huusi kovaa. Kun olin pidellyt vauvaa hetken, hän rauhoittui.

Sinkkonen meni takaisin kirpputorille vauvan ja oman lapsensa kanssa. Hän kertoi henkilökunnalle hakeneensa vauvan autosta. Seuraavana hän soitti poliisille.

Samaan aikaan kirpputorin henkilökunta etsi edelleen vauvan vanhempia.

– Kun olin hätäkeskuksen kanssa puhelimessa, lapsen isä tuli aivan rauhallisesti luokseni. Hän vähän virnuili ja oli aivan kuin mitään kamalaa ei olisi tapahtunut, Sinkkonen ihmettelee.

Hetken päästä myös vauvan äiti tuli paikalle.

Löytäjä piti puhuttelun

Poliiseja odotellessa Sinkkonen piteli vielä vauvaa sylissään. Samaan aikaan hän moitti isää siitä, että vanhemmat olivat jättäneet lapsen yksin autoon.

– Sanoin hänelle, että lapsi oli hengenvaarassa tulikuumassa autossa. Vanhemmat eivät selvästikään ymmärtäneet, miten vakavasta asiasta oli kyse.

Sinkkosen mukaan lapsi ehti olla autossa ainakin 15 minuuttia, koska hän näki vanhemmat kirpputorille tullessaan ja hän vietti sisällä kaupassa noin vartin verran.

– Isä kertoi, että vauva oli nukkunut, joten he jättivät hänet autoon jatkamaan unia. Pidin heille puhuttelun, että vauva on otettava mukaan vaikka turvakaukalossa eikä häntä saa jättää autoon yksin.

– En usko, että saarnani meni perille. Olin aivan järkyttynyt siitä, miksi vanhemmat eivät välittäneet tai huolestuneet asiasta, Sinkkonen sanoo.

Lastensuojeluun ilmoitus

Poliisipartio tuli paikalle noin 10 minuutissa. Poliisit antoivat Sinkkoselle luvan antaa vauva takaisin vanhemmilleen.

Tapahtuneesta ilmoitettiin myös sosiaalipäivystäjille.

– Lähdin pois paikalta sen jälkeen, kun poliisit olivat tulleet. He jäivät selvittämään asiaa vanhempien kanssa, Sinkkonen sanoo.

Poliisi sai ilmoituksen tapahtuneesta puoli kahden aikaan iltapäivällä ja asiaa selvitettiin paikan päällä.

– Poliisit ovat keskustelleet vanhempien kanssa ja koska kyse on lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista, tehtiin tapauksesta ilmoitus sosiaalipäivystykseen. Lastensuojelu on seuraava viranomainen, joka jatkaa asian selvittämistä, rikosylikonstaapeli Tarja Lehtonen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Lasta ei saa jättää autoon

Sinkkonen järkyttyi tapahtuneesta niin paljon, että hän kirjoitti siitä Facebookin alueelliseen ryhmään.

Hän halusi muistuttaa kaikkia ihmisiä siitä, että lapsia ei saa jättää yksin autoon, vaikka nämä nukkuisivat ja ikkuna jäisi raolleen.

Samaa sanoo myös poliisi.

– Totta kai se on niin, että pienet lapset eivät kuulu pitkäksi aikaa valvomatta autoon. Kun on lämmin sää ja aurinko paistaa, niin vielä vähemmän heitä voi jättää autoon, Lehtonen muistuttaa.

– Kun lapsi havahtuu siihen, että hän on yksin, tulee itku ja hätä ja siihen ulkopuoliset reagoivat, kuten kuuluukin, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja