Mainos

Vanhanen: Vasenkätisyys rikastuttaa kulttuuria

Lajissaan ensimmäinen Vuoden Vasenkätinen -patsas luovutettiin pääministeri Matti Vanhaselle, joka palkinnon myöntämisperusteiden mukaan päätyi tehtäväänsä tehtäväänsä "ikään kuin vasemman käden kautta".

Pääministeri Matti Vanhanen on ottanut vastaan Vuoden Vasenkätinen 2004 -patsaan Vasenkätisten Vestivaalin edustajilta. Kansakunnan ykkösvasuri otti tunnustuksen tyytyväisenä vastaan työhuoneessaan eduskunnassa. Vanhanen kiitti saamastaan tunnustuksesta ja uskoi tyylikkään patsaan löytävän paikan ensin työhuoneestaan ja myöhemmin kotoaan.

Pääministeri kertoi vasemman käden olevan hänelle tarkkuuden, täsmällisyyden ja älykkyyttä vaativien tehtävien käsi, vaikka hän on harjaantunut oikean käden käyttäjä ja heittänyt keihästäkin oikeakätisesti.

Tunnustuksen myöntämisperusteissa olleeseen mainintaan hänen tulostaan tehtäväänsä ikään kuin vasemman käden kautta Vanhanen suhtutui myönteisesti.

- Se voi hyvinkin kuvata tilannetta ja pitää paikkansakin, pääministeri sanoi.

Vanhanen kertoi myös pitävänsä Vasenkätisten Vestivaalia hyvänä lisänä kesän kulttuuritarjonnassa.

- Muutenkin on hyvä idea, että vasenkätiset korottavat profiiliaan. Jos oikein mietitään voidaan nähdä tilanteita, joissa vasenkätiset voivat kokea olevansa syrjittyjä. Ne eivät kuitenkaan ole kovin suuria ongelmia ja se kuvaa Suomen yhteiskunnallista tilannetta tasa-arvoisena maana, joka on ottanut huomioon vasenkätisen vähemmistön aseman ja oikeudet, joten tässä kohtaan Suomessa ei niin paljon epäkohtia ole. Yksilötasolla epäkohtia saattaa silti olla. Kouluopetuksessa nykyään jokainen otetaan huomioon sellaisena kuin on, pääministeri totesi.

Etuna vasenkätisyydessä Vanhanen piti tikanheiton molempien käsien yhteenlaskettua tulosta. Käytännön elämässä vastuksia on ollut vähän, niitä ovat olleet lähinnä asiakirjakansioiden metalliset kierteet, videokameran ja joidenkin työkalujen käyttö.

- Uskon vakaasti siihen että vasenkätisyys rikastuttaa Suomen kulttuuria, Vanhanen sanoi.

Pääministeri lupasi tulla Viialan Vasenkätisten Vestivaalin vieraaksi tulevaisuudessa, mutta tänä vuonna samalle päivälle sattuva pohjoismainen pääministerikokous Islannissa asettui esteeksi pääministerin läsnäololle. Patsaan luovutus ja Vanhasen kiitokset nähdään kuitenkin videon välityksellä Vasenkätisten Vestivaalilla Viialassa 7. elokuuta.

Vuoden Vasenkätinen patsas luovutettiin nyt ensimmäistä kertaa. Jatkossa tunnustuspalkinto tulee olemaan kiertopalkintotyyppinen. Nyt pääministerille annetun uniikin vasenkätisyyttä kuvaavan teoksen on suunnitellut ja valmistanut vasenkätinen valkeakoskelainen taiteilija Mauri Helminen. Suurta peukaloa pystyssä pitävää vasenta kättä esittävä teos kuvaa vasuritsemppiä ja toivottaa osaltaan vasurihenkeä saajalleen.

Teräksisen patsaan pääministeri Matti Vanhaselle ojensivat Vasenkätisten Vestivaalin taiteellinen promoottori, idean isä, muusikko Harri Marstio ja Viialan kunnan edustajana vapaa-aikasihteeri Timo Toivonen sekä kulttuuritoimi Notekin tiedottaja Chia Koskinen.

Vasenkätisten Vestivaali järjestetään elokuun ensimmäisenä lauantaina ja esiintyjinä nähdään vasenkätisiä huipputason muusikoita. Musiikkitapahtuma Viialan vanhalla nahkatehtaalla on lajissaan ainoalaatuinen.

Kesän 2004 vasenkätiseen tähtikaartiin kuuluvat Pauli Hanhiniemi Perunateattereineen, Heikki Silvennoinen SF-BLUES kokoonpanossa, blueskitaristi J.J. Nyberg sekä päivällä Viialan torilla pidettävällä lastenkonsertilla Susanna Haavisto, jota säestää hänen myös vasenkätinen puolisonsa Juha Tikka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.