Mainos

Vanhanen: Talouskasvu uhkaa jäädä liian alas

Pääministeri Matti Vanhanen puolustaa tänään esittelemäänsä massiivista investointiohjelmaa. Vanhanen sanoi MTV:n Seitsemän uutisten haastattelussa, että ilman merkittäviä toimia Suomen talouskasvu uhkaa jäädä aivan liian matalaksi.

Vanhanen kuitenkin korostaa, ettei investointipaketin tarkoitus ole lääkitä nyt maailmalla jylläävää talouskriisiä.

- Tätä ei kannata liiaksi sotkea tähän ajankohtaisen taantuman hoitoon. Siihen meillä on omat elvytyspakettimme, joita on jo kolme tehty ja kohta tehdään neljäs. Tämä tähtää meidän tuotannollisen pohjan vahvistamiseen. Tämä talouskriisi vaikuttaa kuitenkin ehdottomasti mahdollisuuksiimme seuraavilla vuosikymmenillä, pääministeri sanoi.

Pääministerin esittämän kymmenvuotisen paketin suuruus on yhteensä kymmeniä miljardeja euroja. Rahoitus tukipakettiin tulisi pääosin valtiolta.

- Puheessani mainitsinkin siitä, että kun pääsemme uuteen nousuun tämän suhdannelaskun jälkeen, niin todennäköisesti pitäisi jonkin verran kokonaisveroastetta nostaa. Näin ainakin alkuvaiheessa ennen kuin talouskasvu ryhtyisi sitä kustantamaan.

Vanhanen virittelee valtiolle myös vahvempaa roolia markkinataloudessa. Hän totesi puheessaan Tampereella, että valtio on isäntä, joka luo pelisäännöt markkinoille.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jussi Mustonen ehti kuitenkin tänään jo tyrmätä Vanhasen esityksen. Mustosen mukaan pääministerillä ovat menneet puurot ja vellit sekaisin, jos tämä tekee Suomea koskevan "ideologisen johtopäätöksen" muualla maailmassa olleista finanssijärjestelmän ongelmista. Sinällään EK:n johtaja sanoi pitävänsä kyseisiä investointikohteita oikeina.

- Olen täsmälleen samaa mieltä siitä kommentista, mutta minusta tuntuu, ettei kommentin antaja ollut lukenut tätä puhetta. Koko tätä ajattelua ei pidä edes käynnistää ellei tunnusteta yksiselitteisesti sitä, että luonnollisesti elinkeinoelämä on se, joka tekee yrityspäätökset ja investoinnit. Valtiovallan tehtävä on luoda paremmat edellytykset sille, Vanhanen vastasi kritiikkiin.

Vanhasen investointipakettiin kuuluisi mm. nopeiden tie- ja ratayhteyksien rakentaminen Helsingistä Pohjois-Suomeen ja nopeiden laajakaistayhteyksien ulottaminen koko maahan.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.