Mainos

Vanhanen: Suomi kriisinhallintaan vapaaehtoispohjalta

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomi osallistuu kriisinhallintaan jatkossakin vapaaehtoispohjalta ja päättää itse siitä, minne joukkojaan lähettää.

Ylihärmässä sunnuntaina puhunut pääministeri Matti Vanhanen totesi, että myös Suomi varustaa EU:n nopean toiminnan aseellisen kriisinhallintajoukon, joka voidaan lähettää maailman kriisipesäkkeisiin jopa viiden päivän varoitusajalla.

- Kaikki operaatioihin lähtevät - oli sitten kyse perinteisestä rauhanturvasta tai kriisinhallinnasta vaikeissa olosuhteissa - ovat tietenkin vapaaehtoisia.

Sotilasvalan sanamuotoa ei muuteta, asevelvollisuus koskee omaa maanpuolustustamme, Vanhanen vakuutti. Pääministerin mukaan kriisinhallintavalmiuksia luotaessa parannetaan samalla oman aluepuolustuksemme valmiuksia, sillä valmiudet ja materiaalit ovat aina ensimmäisenä käytössä oman maan puolustukseen.

Vanhanen katsoi yleisen asevelvollisuuden luovan sinänsä hyvän perustan kriisinhallintavalmiuksille. Nopean toiminnan joukot toimisivat kuitenkin todennäköisesti ammattilaispohjalta riittävän lähtövalmiuden saavuttamiseksi, hän totesi.

Apua kaikin keinoin


Vanhasen mukaan Suomi auttaa terrorismin kohteeksi joutuneita EU-maita tarvittaessa kaikin mahdollisin keinoin EU:n oman solidaarisuusperiaatteen mukaisesti.

- En näe mitään syytä asettaa rajoituksia tälle avulle, vaan kaikki keinot ovat ajateltavissa. Jos jokin EU-maa pyytää meiltä apua pelastaakseen kansalaisiaan, me autamme epäröimättä - teemme sen ihmisinä ja lähimmäisinä, ja teemme sen myös valtiona, joka odottaisi vastaavassa tilanteessa muilta apua.

Vanhanen toisti kantansa, että sotilaallinen liittoutuminen ei ole Suomelle ajankohtaista, mutta Nato-jäsenyys säilyy aitona ja mahdollisena valintana.

Vanhanen korosti myös Yhdysvaltojen merkittävää ja rakentavaa roolia Euroopan turvallisuudessa. Hän sanoi pitävänsä suuressa arvossa Yhdysvaltojen sitoutumista oman maanosamme turvallisuuteen.

- En jaa niitä käsityksiä, joiden mukaan Euroopan vahvistuminen turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa johtaisi ristiriitaan EU:n ja Yhdysvaltojen välillä.

Vanhasen mukaan kysymys on siitä, että Eurooppa hankkii kykyjä kantaa paremmin vastuunsa sekä Euroopan että lähialueidemme vakaudesta.

-Täytyy muistaa, kuinka hampaaton Eurooppa oli esimerkiksi reilut kymmenen vuotta sitten Jugoslavian hajotessa. Ilman Yhdysvaltoja entisen Jugoslavian konfliktien hallinta ei olisi ollut mahdollista, pääministeri huomautti.

Vanhanen oli juhlapuhujana Ylihärmässä sunnuntaina keskustan europarlamentaarikon Kyösti Virrankosken 60-vuotispäivillä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 04.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.