Mainos

Vanhanen puhui vahvemman unionin puolesta

Alkava EU-puheenjohtajuuskausi esiteltiin perinteiseen tapaan Strasbourgissa. Matti Vanhanen puhui parlamentaarikoille Suomen alkaneen puheenjohtajuuskauden tavoitteista.

Pääministeri Matti Vanhanen puhui aamulla Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. Vanhanen selvitti parlamentille perinteisessä puheenjohtajamaan linjapuheessa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteita.

Puheessaan Vanhanen keskittyi luettelemaan jo sovittuja tai tiedossa olevia hankkeita.

- Maailma unionin ympärillä muuttuu ja jollemme pidä varaamme, jäämme siitä jälkeen yhä enemmän. Se olisi tuhoisaa ennen kaikkea lastemme, tulevien sukupolvien tulevaisuuden kannalta. Heidän vuokseen Euroopan tulee lopettaa sisäänpäin katsominen ja miettiä myös pidemmällä tähtäimellä asemaamme globaalissa maailmassa. Maailma ympärillämme ei odota, totesi Vanhanen puheensa aluksi.

Unionin legitimiteetti vahvemmaksi

Vanhasen mukaan unionin legitimiteettiä on vahvistettava ja sen uskottavuuden vähenemiseen kansalaisten mielissä on suhtauduttava vakavasti. Tässä auttavat hänen mukaansa tehokkuus ja avoimuus.

- Osittain unionin legitimiteetin heikkenemisessä on kyse siitä, etteivät kansalaiset tiedä, mitä unioni tekee heidän hyväkseen, sanoi Vanhanen.

Vanhanen kertoi Suomen panostavan puheenjohtajakaudellaan parempaan sääntelyyn, eli lainsäädännön laatuun sekä toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden huomioimiseen.

Perustuslakia tarvitaan

Vanhanen sanoi olevansa varma siitä, että jäsenvaltioiden yhdessä neuvottelema perustuslakisopimus on laajentuvalle unionille tarpeellinen.

- Unionin laajentuminen on yksi Suomen puheenjohtajakauden keskeisistä kysymyksistä. Olen henkilökohtaisesti vakuuttunut siitä, että unionin laajentuminen on ollut menestystarina, Vanhanen sanoi.

Suomen puheenjohtajakaudella tehdään päätökset Romanian ja Bulgarian jäsenyyden toteutumisen ajankohdasta.

Energiaratkaisut keskiössä

Vanhanen puhui pitkään myös unionin energiapolitiikan tavoitteista sekä ilmastonmuutoksesta. Nämä aiheet ovat vahvasti esillä Suomen puheenjohtajakaudella kolmansien maiden kanssa pidettävissä huippukokouksissa, myös Helsingin tulevassa EU:n ja Aasian maiden Asem-huippukokouksessa.

Yksi energiapolitiikan painopistealueista on Venäjä.

- EU:n ja Venäjän suhteet eivät rajoitu vain kauppaan ja energiaan. Tavoitteena on laaja-alainen kumppanuus, jossa meitä yhdistävät eurooppalaiset arvot ja maailmanlaajuiset intressit, Vanhanen muistutti.

Vanhanen puhui parlamentissa suomeksi. Presidentti Tarja Halonen menee samalle areenalle kahden kuukauden päästä, viides syyskuuta. Halonen aikoo käydä puhumassa myös Euroopan neuvostossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.