Mainos

Vanhanen Niinistölle: Velanoton kasvua ei voi hillitä

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä valtion velanoton kasvua ei voi hillitä, sillä yhtään tarpeetonta velkaa ei oteta. Vanhanen sanoi tänään Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa Helsingissä, että keskellä talouskriisiä ja työttömyyden kasvua julkisen vallan tehtävänä on nyt pyrkiä hillitsemään kriisin laajenemista suurtyöttömyydeksi.

Vanhanen totesi monien vaatineen velanoton hillitsemistä ja alijäämän kattamista välittömästi veroja korottamalla. Yksi vaatijoista on ollut eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.). Vanhasen mielestä vaatimukset ovat hyvin epärealistisia.

- Arvostan puhemies Niinistön talouspoliittista kokemusta ja näkemyksiä. Hän on kantanut myös huolta velanoton kehityksestä ja esittänyt velkaantumisen hidastamista. Puolustan tässä kuitenkin hallituksen ja valtiovarainministeriön linjauksia. Me emme ota yhtään tarpeetonta velkaa. Mitoitamme toimemme kantaen syvää huolta velkaantumisesta, Vanhanen sanoi.

Vanhanen laskeskeli, että jos tälle vuodelle ennustetusta budjettialijäämästä edes kolmannes pitäisi kattaa veronkorotuksilla, joko arvonlisäveroa pitäisi korottaa 22 prosentista 28 prosenttiin tai tuloverotuksen veroasteikkoa nostaa noin kuudella prosenttiyksiköllä.

- Ja tällöinkin vasta olisi velanotto saatu supistettua kymmenestä seitsemään miljardiin euroon. Jokainen osaa ajatella, miten tämän mittakaavan toimet heijastuisivat hyvin kielteisesti yleiseen talouskehitykseen, Vanhanen totesi.

Työurien uskottava pidentäminen ratkaisevaa

Vanhanen myönsi, että julkisen velan kasvuvauhti on ongelma ennen kaikkea siksi, että Suomen väestö ikääntyy muita maita olennaisesti nopeammin. Julkisen talouden kestokyvyn kannalta onkin kaikkein tärkeintä kyetä nostamaan työllisyysastetta.

- Jos esimerkiksi käy niin, ettei työurien pidennysohjelmassa synny uskottavia linjauksia, talouspolitiikan agendalla ei suinkaan ole elvytystoimien mittakaava ja kohdennus vaan veronkorotusten tai leikkausten mittakaava ja kohdennus, Vanhanen väläytti.

Vanhasen omassa toteutusjärjestyksessä veronkorotukset tulevat ennen menoleikkauksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.