Mainos

Vanhala: Euro liikkeelle hyvissä merkeissä

Euron käyttöönotto tapahtui Suomen Pankin pääjohtajan Matti Vanhalan mukaan hyvissä merkeissä. Kaikki meni yli odotusten ja kaikki meni kohdalleen, arvioi Vanhala tänään Helsingissä Euroopan unionin yhteisen rahan käyttöönottoa vuoden vaihteessa. Vanhalan mukaan euro on jo syntyessään vahva globaali valuutta. Sen rooli kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla on selvästi suurempi kuin euroon liittyneiden maiden kansallisten valuuttojen rooli oli, hän totesi.

Suomelle euron käyttöönotto on Vanhalan mielestä ilmeisesti parempi ratkaisu kuin omalla pienellä valuutalla pelaaminen vapaiden pääomaliikkeiden maailmassa.
-Euro tuo mukanaan maltillisesti liikkuvat korot ja Suomessa totuttua alhaisemman korkotason. Kellunta suojaa euron rahapolitiikan korkokytkennältä ja rajuilta heilahteluilta sekä vakauttaa rahapolitiikkaa, hän mainitsi.
Vanhala ennusti, että 11:n euromaan rahoitusmarkkinat integroituvat jopa nopeammin kuin mitä vielä tällä hetkellä uskotaan. Tämä merkitsee sitä, että EU:n yhteiselle rahalle syntyy nopeasti laajat ja syvät euromarkkinat, Vanhala sanoi.

Euron käyttöönoton vaatimat suuret tekniset järjestelmämuutokset Suomessa ja muualla sujuivat pankinjohtaja Esko Ollilan mukaan ongelmitta. Markkinoilla, pankeissa tai maksujärjestelmissä ei ilmennyt minkäänlaisia yllätyksiä, vaan euro saatiin käyttöön ennakkosuunnitelmien mukaisesti. Vuoden alussa avattu Euroopan target-maksujärjestelmä toimi moitteettomasti.
-Monesta saattaa tuntua, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tämä tapahtumattomuus kuitenkin vain korostaa sitä, että tehty työ on voitu viedä menestyksellä loppuun, totesi Ollila.

Euron käyttöönotto on Ollilan mukaan vuosikymmeniä jatkuneen työn kulminaatiopiste. Sen historiallista taloudellista ja poliittista merkitystä ei pidä unohtaa draaman puuttumisen vuoksi, Ollila huomautti.

Euroopan rahapolitiikan säädöt ovat Vanhalan mukaan kohdallaan euron tullessa käyttöön. Euron syntyä edeltäneen puolen vuoden aikana Euroopan korkotaso laski noin prosenttiyksikön. Korot ovat alhaisella tasolla ja rahapolitiikka kevyttä.
-Inflaatiosta tai deflaatiosta ei euroalueella ole pelkoa ja hintakehitys on hyvin vakaata. Rahapolitiikka on jo pitkään ollut ekspansiivista, mikä sopii hyvin yhteen sen kanssa, että kaikki ennusteet viittaavat hidastuvaan kasvuun vuonna 1999, sanoi Vanhala.

Kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla Vanhala arvioi euron käyttöönoton sujuvan paljon "harmaammin ja värittömämmin" kuin julkisuudessa on ounasteltu, vaikka arvailut varmasti jatkuvatkin lähiviikkoina. Vanhalan mukaan ei liioin ole nähtävissä vakavaa uhkaa siitä, että eurosta tulisi liian vahva valuutta. Koska euro on kelluva valuutta, sen kurssiheilahtelut voivat Vanhalan mukaan olla suuriakin. Kelluva kurssi merkitsee sitä, ettei euron kurssia ohjata interventioilla.
-En ylipäätään usko, että EKP tulee intervenoimaan valuuttamarkkinoilla, Vanhala sanoi.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.