Pyhäjärven keskustassa raju kaksikerroksisen talon tulipalo – "Olettamus on, että rakennukseen ei ole jäänyt ketään sisälle"

Pyhäjärven keskustassa raju kaksikerroksisen talon tulipalo 1:01

Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjärven keskustassa syttyi lauantaina alkuillasta raju tulipalo vanhassa asuin- ja liikerakennuksessa.

Pelastuslaitoksen mukaan Asematiellä sijaitsevan kaksikerroksisen rakennuksen yläkerrassa on useita asuinhuoneistoja, joista ihmiset poistuivat yläkerran sytyttyä tuleen. Päivystävän palomestarin Petri Lehkosen mukaan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat liiketilat ovat puolestaan olleet ainakin pääosin tyhjillään.

Lehkosen mukaan tämänhetkinen olettamus on, että palo sai alkunsa jostain yläkerran asuinhuoneistosta.

–  Hätäilmoituksen perusteella yläkerran ikkunoista ovat liekit lyöneet ulos heti palon alkuvaiheessa, ja joku kova räjähdyksenomainen äänikin sieltä on saattanut kuulua. Alkutilanne on ollut hyvin sekava, Lehkonen kertoo.

Puurunkoisen rakennuksen molemmat kerrokset ovat romahtaneet suurelta osin, ja ulkoseinät ovat kaatuneet osin katualueelle. Rakennuksen kellarikerrokseen ei ole vielä voitu mennä sortumisvaaran vuoksi.

Kaikkia asukkaita ei ole vielä tavoitettu

Lehkonen arvioi kello 22 aikaan, että rakennukseen ei olisi jäänyt ketään sisälle.

–  Näin oletamme ja toivomme, mutta varmuus siitä saadaan raivauksen aikana, kellarikerrokseen ei ole vielä päästy.

Lehkosen mukaan kaikkia asukkaita ei myöskään ole vielä tavoitettu.

–  Poliisi selvittää tapahtumia. En osaa siitä sen enempää sanoa, mutta meillä ei ole ollut käytettävissä kenenkään asukkaan lausuntoa esimerkiksi siitä, että kaikki olisivat tulleet ulos.

Hotelli-ravintola tyhjennettiin

Kadun toisella puolella, noin 60 metrin päässä palavasta rakennuksesta sijaitseva hotelli-ravintola Pyhäsalmi evakuoitiin palon vuoksi.

–  Tuuli kävi juuri sinne päin. Hotellin katolle ja lähialueille satoi palon ilmaan nostamia kappaleita, muun muassa hotellin takapihalta löytyi puolen sohvatyynyn kokoinen kytevä kappale, ja katolle tuli aika paljon palavia kappaleita.

Lehkosen mukaan pelastuslaitos valeli hotellin kattoa vesisuihkuin, ja hotellin suojaksi tehtiin sumusuojaseinämä.

–  Se oli hyvin suuressa syttymisvaarassa. Hotellille päin painoi tosi voimakas savunmuodostus. Jonkinasteinen savuvahinko siellä on todennäköisesti käynyt, koska sisätiloissa on ollut niin paljon savua, että se on jopa rajoittanut näkyvyyttä, vaikka ilmanvaihtokoneet pysäytettiin.


​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat