Vanha kasarmirakennus asunnoiksi: huoneistojen väliset seinät

Nälkälinnan kaltaisessa, vanhassa rakennuksessa palotekniset asiat ovat erityisen tärkeitä. Eniten askarruttivat porraskäytävät, jotka alunperin oli paneloitu kokonaan helmipaneelilla. Asiaa tutkittiin palotarkastajan kanssa ja päädyttiin siihen, että ne on parasta toteuttaa kipsilevyllä. Puolipaneeli on silti mahdollinen.

Alakerrassa vanhat seinät on tasoitettu ja rapattu. Uusia väliseiniä on toistaiseksi pystyssä kaksi, jotka erottavat alakerran asunnot toisistaan. Yläkerrassa haluttiin jättää keittiössä vanha tiiliseinä näkyviin, huonejako pysyy ennallaan.

Rappauskerrokset ovat paksuja, enimmillään viisi senttiä. Seinät olivat vinoja. Kaikki tehtiin käsipelillä ja käsin levitettävillä laasteilla, joten olkapäät olivat heittelemisen jälkeen todella kipeänä. Tavaraa kului kaikkiaan tuhansia kiloja.

Vanhaa rakennusta uudistettaessa eteen tulee yllätyksiä ja moni niistä on myös miellyttävä. Kun alettiin varovasti purkaa seinään reikää keittiön uutta oviaukkoa varten, sen alta paljastuikin kaikkein alkuperäisin oviaukko - näin sen oli siis alkujaan ajatellut rakennuksen suunnittelijakin yli sata vuotta sitten.

Oviaukkojen leikkaamisessa on muutenkin olla syytä tarkkana. Esimerkiksi erästä leveää aukkoa leikattaessa tehtiin timanttileikkurilla ensin rako yläreunan paikalle ja vahvistettiin se yhteen juotetuilla kulmaraudoilla. Vasta sitten avattiin pystysivut ja purettiin tavarat pois. Näin varmistettiin se, ettei tyhjän päälle jäävä seinänosa romahda rakentajien niskaan.

Väliseinät rakennetaan aivan tämän päivän normien mukaisesti. kaksi erillistä runkoa ja kaksinkertaiset kipsilevyt. Väliin tulee eristevilla.

Yläpohjan eristeiksi valittiin puukuitu. Näin saadaan aikaan rakenne, joka sitoo itseensä kosteutta mutta osaa myös luovuttaa sitä pois. Muovisia sulkuja ei tarvita ja asentaminen on mukavaa, koska erityisiä hengityssuojaimia ei tarvita. Lämmöneristysarvo on hyvä ja niin ovat myös akustiset ominaisuudet.

Talven aikana Nälkälinnaan on tarkoitus saada lämmöt päälle. Silloin päästään keskittymään toden teolla sisätiloihin.

Lue myös:

    Uusimmat