Mainos

Vangit huomattavasti aiempaa sairaampia

Myös vankien päihdeongelmat ovat yleistyneet rajusti parissakymmenessä vuodessa: Peräti 90 prosentilla miesvangeista on jonkinlainen päihderiippuvuus.

Vangit ja muut rangaistustaan kärsivät ovat merkittävästi sairaampia kuin kaksikymmentä vuotta sitten.

Muutos koskee kaikkia sairauksia, mutta erityisen paljon ovat yleistyneet psyykkiset sairaudet. Yli kaksi kolmannesta vangeista kärsii jonkinlaisesta persoonallisuushäiriöstä.

Myös antisosiaaliset persoonallisuushäiriöt sekä vakavat mielenhäiriöt ja masennus ovat paljon yleisempiä kuin väestössä keskimäärin.

Psykopaatteja vangeissa on peräti 15 prosenttia. Nykyisestä vankiluvusta laskettuna osuus tarkoittaa, että vankiloissa on yli 500 psykopaattia.

Reilusti yli puolet naisvangeista huumeriippuvaisia

Helsingin Sanomien esittämien ennakkotietojen mukaan myös vankien päihderiippuvuus on rajussa kasvussa. Suomalaisista miesvangeista yhdeksällä kymmenestä on jokin päihderiippuvuus.

Elinkautisvangeista 70 prosenttia on alkoholisteja, naisvangeista taas 65 prosenttia huumeriippuvaisia.

Rikosseuraamusvirasto aloitti laajan vankien terveystutkimuksen vuonna 2005. Selvityksen aikana on kerätty tiedot 700 vangista ja yhdyskuntapalvelun suorittajasta. Edellinen kattava vankien terveystutkimus tehtiin 20 vuotta sitten.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.