Valtiovarainministeriö korjaa perjantaista tiedotettaan eduskunnan tiedonsaannista: "Saattoi saada väärän käsityksen ministeriön suhtautumisesta"

Valtiovarainministeriö korjaa perjantaista tiedotettaan, jossa se kommentoi perustuslakivaliokunnan lausuntoa eduskunnan tiedonsaantioikeudesta.

Korjatussa tiedotteessa valtiovarainministeriö on poistanut tiedotteen viimeisen kappaleen, sillä siitä saattoi VM:n mukaan saada väärän käsityksen ministeriön suhtautumisesta perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

– VM suhtautuu erittäin vakavasti PeV:n (perustuslakivaliokunnan) lausunnossa esitettyyn ja perustuslaissa säädetyn eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumiseen, VM kirjoittaa korjatussa tiedotteessa.

Ministeriö lisää, että se on aloittanut korjaavien toimenpiteiden selvittämisen ja valmistelun ja tiedottaa niistä myöhemmin.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on selvittänyt tiedonsaantioikeuden toteutumista lainsäädäntöasioissa kuten edellisen vaalikauden sote-uudistuksessa. Esillä oli myös tiedonsaannin sujuvuus tämän kevään poikkeusoloissa sekä eduskunnan informointi EU-asioissa. Perustuslakivaliokunnan selvitys käsitteli ongelmia tiedonsaannin toteutumisessa usean vaalikauden ajalta.VM on poistanut tiedotteestaan kappaleen, jossa todetaan, että VM:n näkemyksen mukaan sen virkamiehet ovat kaikissa tilanteissa pyrkineet parhaansa mukaan huolehtimaan eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumisesta.

– Valtiovarainministeriö haluaa tuoda esiin sen, että 6.3.2019 järjestetyssä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä oli paikalla kolme valtioneuvoston virkamiestä ja valtiovarainministeriön virkamiehet antoivat suullisesti valiokunnalle kirjallisesta materiaalista puuttuneet tiedot, ml. euromäärät, alkuperäisessä tiedotteessa luki.

"Valtioneuvostolla ei ole toimivaltaa"

Perustuslakivaliokunta moitti perjantaina valmistuneessa esityksessään eduskunnan tiedonsaantia viime vaalikauden sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelussa. Selvityksessään valiokunta haluaa valtioneuvoston kiinnittävän "erittäin vakavaa huomiota" siihen, että valtioneuvoston ja ministeriöiden virkamiesten virkavelvollisuutena on antaa eduskunnan tarpeellisina pitämät tiedot.

– Valtioneuvostolla, ministeriöllä tai sen virkamiehillä ei ole toimivaltaa harjoittaa tarkoituksenmukaisuusharkintaa sen suhteen, mitä tietoja eduskunnan valiokunta katsoo tarvitsevansa, valiokunta lausui.

Huhtikuussa Helsingin Sanomat kertoi valtiovarainministeriön virkamiesten pimittäneen eduskunnalta 210 miljoonan euron kustannukset sote-uudistukseen liittyen. Lehden mukaan tiedot olisivat voineet johtaa lainmuutoksiin, jotka olisivat estäneet uudistuksen toteutumisen aikataulussa.

– Perustuslakivaliokunta pitää valtiosääntöisesti erittäin ongelmallisena, että tietojen antamisen laiminlyönti eduskunnalle olisi itsestään selvästi johtanut lainsäädännön hyväksymiseen virheellisenä, mikäli lait olisi ehditty käsitellä annettujen tietojen perusteella, valiokunnan lausunnossa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja