Orpo vappupuheessaan: Tutkimuksen ja kehityksen määrärahoja nostettava koronakriisistä nousemiseksi – "Mukaan tarvitaan myös yksityiset pääomat"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo peräänkuuluttaa investointien merkitystä Suomen taloudellisessa jälleenrakentamisessa koronakriisin jäljiltä. Lisäksi hänen mukaansa suomalaisessa yhteiskunnassa tulisi tehdä rakenteellisia uudistuksia, joiden tärkeyttä koronaepidemiasta aiheutunut talouskriisi on korostanut.

Orpo vertaa Suomen tilannetta 1990-luvun alun lamaan, jolloin perustettiin uusia välineitä innovaatioiden rahoittamiseen. Hänen mukaansa tutkimus- ja kehityspanostusten osuus tulisi nostaa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

– Tämä ei onnistu pelkästään julkisella rahoituksella, vaan mukaan tarvitaan myös yksityiset pääomat, Orpo sanoi vappupuheessaan.

Lisäksi hän peräänkuuluttaa uudistuksia verotukseen, työmarkkinoille ja sosiaaliturvaan. Orpon mukaan Suomi tarvitsee joustavammat työmarkkinat.

– Kun valuuttakurssimme ei jousta, niin työmarkkinoiden pitää joustaa, Orpo sanoi.

Sosiaaliturvaa Orpo kritisoi siitä, ettei työn vastaanottaminen ole hänen mukaansa aina kannattavaa. Ansioverotusta hän keventäisi ostovoiman parantamiseksi. Talouden käynnistyttyä kevennystä kompensoitaisiin kiristämällä kulutuksen, ilmaston, ympäristön ja haittojen verotusta. 

Orpon mukaan Suomen tulisi pohtia, voiko se koronakriisiä hoitaessa ratkaista myös ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen liittyviä ongelmia. Hän ehdottaa hallitukselle esimerkiksi panostuksia nopeisiin raideyhteyksiin, älykkääseen sähköverkkoon tai yksityisen sektorin vähäpäästöisten ratkaisujen kiihdyttämiseen.

– Koska nyt käytettävät rahasummat ovat historiallisen suuria, tehtävällä politiikalla kannattaisi pyrkiä ratkaisemaan koronan lisäksi myös muita ongelmia.

Orpo esitti vapputervehdyksensä kokoomuksen Facebook-sivuilla julkaistulla videolla.

Lue myös:

    Uusimmat