Valtion yhtiö varoittaa kuluttajia kiertelevistä aurinkosähkön kotimyyntikaupustelijoista – saattaa johtaa kalliisiin virheostoksiin

Näin vältyt nettihuijaukselta 8:00
Katso videolta ohjeet, kuinka välttyä nettihuijauksilta

Viime vuosina kuluttajia on varoitettu lähinnä erilaisten putkiremonttien tai ilmanvaihtojärjestelmien kaupustelijoista. Nyt liikkeellä ovat aurinkosähköä kaupittelevat kotimyyjät, joiden kanssa kannattaa niin ikään olla tarkkana.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva varoittaa aurinkosähkön kotimyyntiä harjoittavista kaupustelijoista.

– Tänä keväänä rakennustarvikemyymälöissä on käynyt vilske, kun suomalaiset ovat korona-aikana keskittyneet kodin ja mökin kunnostukseen. Jos portilla kolkuttaa kiertävä kotimyyjä, joka tarjoaa remontteja tai aurinkopaneeleita suoramyyntinä, kaupat kannattaa tehdä vasta huolellisen perehtymisen ja harkinta-ajan jälkeen, Motiva kertoi tiedotteessaan tällä viikolla.

Joissain tapauksissa Motiva on liitetty harhaanjohtavasti kaupantekoon.

– Motiva on virheellisesti kytketty erilaisiin tarkastus- ja arviointikäynteihin sekä palvelujen myyntisuosituksiin. Kotikäynnit, yksittäisten kohteiden kilpailutukset tai hankintapäätökset eivät kuulu Motivan tai energianeuvojan toimenkuvaan. Tällaisesta toiminnasta voi ilmoittaa suoraan meille, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen kertoi.

Kauppoja ei kannata tehdä kiireessä

Kettusen mukaan riskin paikkoja on paljon ja usein liika kiire kaupanteossa kostautuu.

– Talon teknisten järjestelmien uudistus ja remontit edellyttävät hyvää lähtötilanteen ja soveltuvuuden selvittämistä. Kuluttajan edun mukaista on pyytää useampia tarjouksia ja vertailla hinnan lisäksi laitteiden takuita ja huollettavuutta sekä yritysten taustoja, Kettunen kertoi.

Motivan mukaan kuluttajilta saatujen yhteydenottojen perusteella aurinkosähkön kotimyynti saattaa johtaa väärin mitoitettujen ja peräti kokonaan kohteeseen soveltumattomien järjestelmien hankintaan.

– Kun kysymyksessä on tuhansien eurojen investointi, ei mielipahalta välty millään.

Lue myös:

    Uusimmat