Valtion virkamiesten lentopisteitä menossa hukkaan iso rypäs – säännöt eivät anna lahjoittaa edes hyväntekeväisyyteen

Valtionhallinnossa on menossa vanhaksi suuri määrä Finnair Plus -kanta-asiakasohjelman lentopisteitä, koska virkamiehillä ei juuri ole koronan vuoksi virkamatkoja, joihin pisteitä voisi käyttää. Säännöt estävät erilaiset kiertotiet rahanarvoisten pisteiden säästämiseksi.

Finnairin etupisteet vanhenevat yhtiön sääntöjen mukaan 18 kuukauden päästä viimeisimmästä tapahtumapäivästä, eli pisteiden viimeisimmästä kertymisestä tai käytöstä. Toisin sanoen kaikkien virkamiesten lentopisteet eivät vanhene samaan aikaan, mutta Valtioneuvoston kanslian mukaan vanhenemassa merkittävä rypäs pisteitä maaliskuun lopussa.

Syynä on virkamatkoja radikaalisti rajoittanut koronaviruspandemia.

Lentoyhtiö Finnair on jatkanut lentopisteiden käyttöaikaa asiakkailleen jo neljä kertaa, eli yhteensä kahdella vuodella, mutta viidettä jatkoa ei ole luvassa.

– Tällä hetkellä emme suunnittele seurantajaksoihin uusia pidennyksiä, Finnairin viestinnästä vahvistetaan.

Valtiontalouden tarkastusvirasto kieltänyt lahjoittamisen hyväntekeväisyyteen

Finnairilta kerrotaan, että muiden asiakkaiden pisteet eivät ole vanhenemassa yhtä laajalti. Pisteiden voimassaoloaikaa on voinut pidentää tekemällä pisteillä hankintoja, esimerkiksi lahjoittamalla niitä hyväntekeväisyyteen.

Vaikka valtio on yksi Finnairin omistajista ja virkamiehet ovat samassa kanta-asiakasohjelmassa muiden matkustajien kanssa, valtion virkamiehillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia hyödyntää virkamatkoista kertyneitä lentopisteitä kuin tavallisilla kansalaisilla. Virkamiehiä koskevat säännöt kieltävät pisteiden käytön esimerkiksi henkilökohtaisiin matkoihin. 

Finnairin omien sivujen mukaan lentopisteitä voi lahjoittaa esimerkiksi erinäisiin hyväntekeväisyystarkoituksiin. Lahjoituksen teko myös pidentäisi pisteiden käyttöaikaa.

Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan, että Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:ltä on jo vuosia sitten saatu vastaus, jonka mukaan virkamiesten lentopisteitä ei ole mahdollista lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Ongelma liittynee siihen, että VTV:n tulkinnan mukaan valtio omistaa pisteet, eikä nykylainsäädäntö mahdollista, että virkamies lahjoittaisi hyväntekeväisyyteen valtion omistamia lentopisteitä edes tilanteessa, jossa ne muuten vanhenevat. 

Näin pisteitä on mahdollista käyttää vain virkamatkoihin. Matkojen puutteessa pisteitä ei voi käyttää mihinkään.

– Asiaa on kysytty, ja kanta on yhä kielteinen, erityisasiantuntija Tarja Tikkanen valtioneuvoston kansliasta vastaa MTV Uutisten kysymykseen pisteiden lahjoittamisesta.

Valtioneuvoston kansialla ei ole arvioita siitä, millainen määrä valtionhallinnon lentopisteitä on vanhenemassa, koska sillä ei ole pääsyä virkamiesten henkilökohtaisille lentopistetileille. Pisteiden kertymistä ei tällä hetkellä ole esimerkiksi tietokantaa.

– Varmasti on matkustajia, joilla niitä on huomattava määrä, Tikkanen uskoo.

Video: Finnairin lentopisteiden käyttö on yksi syistä, joiden vuoksi Tytti Yli-Viikari joutui oikeuden eteen. Näin hän kommentoi lentopisteidensä käyttöä medialle:

Näin Tytti Yli-Viikari kommentoi syytteitään MTV:lle – oikeus käsittelee lentopisteiden käyttöä 5:14

Lue myös:

    Uusimmat